Берт Хелингер

Когато Жанна Баскакова /водеща семинари по Системата на Норбеков в България/ ми даде идеята да издадем ,,Законите на любовта’’ на Берт Хелингер през 2010 година, не вярвах, че толкова известен автор не е познат на българския читател. Проверихме и се оказа, че наистина на нашето издателство се пада тази велика чест да предложи на българите Хелингеровата дълбока и лекуваща душата наука за Новите Духовни семейни констелации.
Уникална личност на 20 и 21 век - на 16 декември 2015 година навърши 90 години. Мисионер в Южна Африка 16 години, съвременен немски психолог, педагог, философ, автор на системно-семейните констелации, които и сега развива на ново ниво, автор на много книги, пътува по целия свят заедно със съпругата си - Софи Хелингер. Двамата помагат на много хора, семейства, общества да преоткрият хармонията, любовта и красивите взаимоотношения -да тръгнат по нов път на свободата и вдъхновението.
Когато четеш Берт Хелингер, в началото сякаш всичко ти е непознато, нелеко, донякъде не много приятно, защото се срещаш с другата страна на твоята душа, с характера си - от сенчестата му страна.И когато осъзнаеш, решиш да опиташ, да приложиш нещата, които Берт предлага, виждаш как силно се задействат вътрешни сили в теб. И после идва лекотата, свободата, желанието да продължиш да живееш, да съзидаваш.

2010 г. излезе първата книга „Законите на любовта“, прочетох я и ме докосна много дълбоко - бях изключително впечатлена. Имах много поводи за размисъл за редица събития от живота ми - най-вече за такива от детството ми. Книгата ме държеше почти 24 часа на ден.
Организирахме семинар с Вадим Шишкин /ученик на М.Норбеков/ и, в лицето на организатор - бях отишла по-рано да посрещна хората. Реших да направя нещо от книгата - упражнение за изцеление на болката от рано загубен родител. Казах си, че ще го направя с първия курсист, който дойде. Беше Пенко. Без да му обяснявам, го помолих да ми помогне да направим упражнението, а за след това оставих да му разкажа и обясня.
Спортно облечени за тренировката, легнахме върху постелките – един до друг, със затворени очи. Потънахме всеки в себе си и аз си представих, че до мен е татко, който си беше заминал за другия свят, когато бях на 11 години. Упражнението представляваше провеждане на мислен разговор с баща ми, за да изцеля болката си от неговото отсъствие от живота ми.
В началото ми беше много тежко и тихичко похлипвах.
Мислено разговарях с татко и му казвах колко много ми е липсвал, колко много съм го обичала. Споделях му колко съм страдала, че нямам баща, който да ме носи на дур конче, да ме вози на рамката на колелото си. Споделях му, че всеки ден съм си поплаквала, че после като пораснах, си забранявах да мисля за нашите мигове заедно, защото болеше. Излях цялата си душа и всичко насъбрало се.
И така - сякаш преминах през годините след загубата, та до настощия ден. Болката се беше притъпила. Изведнъж поисках да разкажа на татко за всичките си постижения, за които осъзнах, че тайничко съм посвещавала именно на него, на нашата силна обич и привързаносст, която не отслабна през всичките тези години.
Продължавах разказа си - как съм се изучила, как съм работила успешно в киното, как съм преминала през обучението и добрите резултати във фирмата на мой приятел, как вече имам дъщеря, колко много я обичам. Как животът ме награди с най-голямата награда да издавам книгите на Учителя Беинса Дуно, а после пак Той ми отвори врати и към други книги - "Книгите на Новия Свят – Хората на Новия Свят” и сякаш ме покани да организирам и срещите ни в България с тях. Споделях колко съм щастлива, как заедно с всички близки мои хора /а те вече са толкова много/, вървим заедно, дружно по Пътя на себепознанието, по пътя ,,Познай себе си, за да познаеш Бога". Говорех му какво е била и е за мен неговата бащина топлина, неговата обич – вниманието му, това, че ми показа красотата на природата, че всяка година през ваканцията ме водеше в София и ми показваше един друг свят. Той ме беше научил на всичко, той ми беше дал всичко за тези 11 години заедно!
Какво му е нужно на едно дете? Любов, прегръдка и да чувства, че се интересуват от това какво изпитва и какво го вълнува, че е значимо.
Докато му разказвах мислено, осъзнах, че всичко това аз го бях получила. И че това беше здравата основа - ,,крайъгълният камък в живота ми". Лежах безмълвна, без да плача, продължавах мисления си разказ, рамо до рамо с непознатия човек, който беше представител на баща ми в този миг.
Настъпи ведрост, радост, едно красиво вътрешно достойноство, задоволство, че аз - ,,на татко момиченцето", не съм го изложила, не съм се провалила, не съм се поддала на мъката, болката, унинието. Нещо вътре в мене викаше ,,татенце, ти можеш да се гордееш с мене, обичам те, благодаря ти"......
Отворих очи, благодарих на Пенко и двамата усмихнати се прихотвихме за тренировката с Вадим. Когато го попитах какво е почувствал /това е част от упражнението - обратната връзка/, той сподели, че отначало му е било мъчно, тежко, а след това радост, спокойствие и някаква непозната гордост. Споделих му в какво го бях увлякла. Разказах му за книгата ,,Законите на Любовта", която още беше в печатница. За него първо беше малко странно, но после веднага пожела да си купи книгата, когато бъде отпечатана.
И знаеш ли, читателю, след време разбрах, че няма случайности. Законите на любовта действат на всички участници в преживяното. Оказа се, че този наш курсист и по-късно вече приятел също е преживял голяма трагедия на 15-16 години. Загубил е близките си и е останал сам - но продължил. Бих искала само да добавя, че баща ми се казваше Венко. J


Така работят семейните констелации - никога нищо не е случайно. Любовта лекува и в двете посоки. Душите на участващите в това кратко упражнение и в медитациите, които Берт ни дава да преживеем чрез книгите му, могат да се излекуват.
„Законите на Любовта", „Лечението-Да оздравееш и да останеш здрав", „Духовното и семейно констелиране" - обзор, „Законите на любовта" – Как да ни се удаде любовта",„В служба на живота” са книгите, които Берт Хелингер с радост ни позволи да издадем и предоставим на българския читател. Те представляват изумителни пътешествия - служат и за обучение на професионални констелатори, психолози-терапевти, и едновременно са спасителни опори за душите на всички нас, обикновените читатели. 

„Законите на Любовта – Обзор“
Как да ни се удаде любовта

Книгата ни запознава с правилата на любовта, които съществуват незавсимо от нашите желания и страхове.Те ни се разкриват чрез последиците от тяхното нарушаване:
1. Еднакво право на принадлежност - кой принадлежи кьм нашето семейство, последствията от изключването
2. Йерархичният ред - последствията от нарушаването на йерархичния ред
3. Даване – вземане - възстановяване на баланса чрез даване на другите, възстановяване на баланса, когато ни нараняват.
4. Съвестта - съвестта във връзката между мъжа и жената,съвест и любов„Духовно семейно констелиране - Обзор’’

„Изведнъж разбрах какво се случва при семейното констелиране. При него излиза наяве кои са изключените от семейството и как могат да бъдат приети обратно в нашето сърце - за облекчение на мнозина.
По същото време, подготвяйки един доклад за вина и невинност в системите, прозрях, че съществува един изначален ред, че по-ранните имат предимство пред по-късните.
Оттам нататък за мен продължи историята на успеха, на семейното констелиране. Четейки тази книга, ще разберете как можете да я съпреживеете за облекчение и нова надежда."
В нея ще откриете много отговори за себе си; за Духа, за безпорядъка на помагането, за опасната любов, за опасностите на невинността, за решението, за избора професия.

„Лечението- Да оздравееш и да останеш здрав’’

,,Лекотата - за разлика от болестта, която усещаме като тежест, тежест на нашето тяло, здравето го усещаме като необремененост и лекота.
Вместо надолу, накъдето ни тегли болестта, здравето ни тегли нагоре. То има нещо въздушно и леко и - осмелявам се да го кажа, това е така, защото то идва от Духа. И по тази причина то не може да потиска или тегли надолу никого. Лекотата загубва нещо от тежестта на Земята и вместо надолу ни тегли нагоре, към областта на Духа...
Така че как да станем и да останем леки? В съзвучие с тежкото. Ние поемаме и носим тежкото в нашето леко.
Защо ви разказах всичко това? Лечението започва с болестта и крачка след крачка то ни се открива по-леко. Но болестта върви вътре в здравето. След някоя болест ние оздравяваме и сме здрави по по-различен начин в сравнение с преди това, при условие, че я оставим зад нас, без отново да се връщаме при нея . Например без да я споменаваме. Тя наистина може да отмине. Как? С лекота."
В книгата има изцеляващи медитации, които ще помогнат на всеки, който пожелае да пристъпи към тях, към концентрацията, която Берт Хелингер ни предлага.
Книгата ни води през всяка от трите области :тялото ,душата и духа ни.Тя ни поема чрез медитации и упражнения в лично целебно движение.Това е книга даряваща надежда.„В служба на живота“

Помощ, докосваща сърцето. Тази книга е точно попадение. Богатство на малки порции – за всеки месец от годината, за всеки ден.Това е повече от една прочетена книга,тя ни дава нови възможности.Тя ни разрешава да оставим зад нас отдавна приключеното и с увереност да погледнем напред.
Февруари
„Чуждата помощ ни остава чужда.
Служенето никога не е напразно.
Пред Бог нищо не е гратис.
Сутринта прави старото ново.
След светлото търсим сянката.
Което продължава ,се храни отвътре.
В последните години писах предимно книги,
които водят към това ново друго съзнание. Всички те се движат извън рамките на съвестта и са съставени от кратки текстове, които вземат читателя със себе си в това съзнание, и в другата дейност в съзвучие с него.В този смисъл, те са преди всичко книги за мир."Скъпи читателю,
Прескочи вътрешния си скепсис, че тези книги не са за теб, че ти нямаш никакви проблеми, че спокойно можеш да се справиш без тях, че ще бъдеш здрав, успешен и щастлив без това знание.
Проверено от много хора е, че тези книги ще бъдат твои най-верни помощници, съветници как да успееш в отношенията в семейството си, а ако нямаш такова, как да го създадеш най-хармонично.
Как да възпитаваш децата си, как да успяваш в карирерата си, съблюдавайки законите на любовта, спазвайки йерархията на времето и старшинството.
Това са книги за Душата, за Духа. Четейки за съдбите на други хора, откриваш своите собствени отговори - така увереността ти, самоуважението ти и обичта ти към другите растат и ти дават друга Сила. Сила, с която да пишеш своята лична история на Земята и да знаеш, че оставяш красива следа в живота си, с постиженията си, с откритията си. Та нали затова сме изпратени на тази красива планета - да пораснем и да оставим на нашите деца още по-красиво и уютно място, за да продължат след нас именно те.
Скъпи читателю, ползвай тези ,,Навигатори", които Берт Хелингер в откровение е написал за нас! С тях той е отворил ново Поле, в което е всичко възможно за Доброто и всичко се случва с лекота и радост. Пожелавам ти приятно пътешествие в това Поле на Духа - Творец.

Винаги експериментираща
Жана Иванова

Оставете коментар

Контакти

Адрес:
пл. "П. Р. Славейков" 11, ет. 5 ст. 17
София 1000
България

Телефон: +(359) 2 98 78 730
10:00 ч. до 17:00 ч.

IBAN: BG29STSA93000021744640
BIC: STSABGSF
Банка ДСК ЕАД
Жануа'98 ЕООД

АВТОРИ

УЧИТЕЛЯТ
Uchitelqt_Beinsa_Duno

СЕРГЕЙ БУБНОВСКИ
Sergey_Bubnovski

МИРЗАКАРИМ НОРБЕКОВ
Mirzakarim_norbekov

ВходСледвайте ни в