Наличност: 99

„Играй със сърце“ - среща с доктор Фред Доналдсън

Дни
Часа
Минути
Секунди

Дитайли за събитието

Резервации до:06/11/2017 17:00
Начална дата:07/11/2017 19:00
Завършва на:07/11/2017 21:00
Локация:РКИЦ - Руски културно информационнен център

Описание

Доктор Фред Доналдсън за първи път в България - ноември 2017

Д-р Фред Доналдсън е световноизвестен специалист в работата с изоставени и в неравностойно положение деца, деца със специални нужди, поведенчески проблеми и културни различия. Създател е на иновативната алтернативна програма „Истинската игра“ (Original play), която помага на подрастващите и техните родители да се справят с проблеми като агресията и насилието.

Дългогодишен професор във Вашингтонския и Калифорнийския университет, преподавател в Училището по Професионална психология в Калифорния, към днешна дата изнася лекции и води семинари по целия свят. Книгата му „Играй със сърце. Свободата да принадлежиш - разбиране и практика“, плод на 30-годишно изследване на поведението на възрастни, деца и животни в процеса на игра, е номинирана за наградата „Пулицър“.

„Децата се учат чрез игра. По-важното, играейки, те се научават как да учат.“

„Играта не разрешава конфликтите, тя ги предотвратява.’’

1.Премиера на ,,Играй със сърце’’
• 07 ноември /вторник/
• Руски културно-информационен център / София
• 19:00 - 21:00 часа
• вход на събитието: 10лв.
* за студенти и групи над 5 човека - 5лв.

На събитието ще може да се купи книгата, както и да се задават въпроси на лектора.

„Играта с детето не е родителско възпитание, грижа, обучение или наставление. Тя не означава да се опитвате да надвиете детето, да го промените, да го направите по-социално приспособимо в училище или да го нападнете, защото сте си изтървали нервите. Не възразявам срещу тези взаимоотношения между възрастни и деца, но това не е игра.“

„Раздялата ни с истинската игра води до дълбока вътрешна самота, която културните алтернативи не могат да задоволят. Играта прониква в сърцевината на самотата във всеки един от нас и ни говори“

„Повечето хора не осъзнават, че не знаят как да докосват. С израстването на децата това, което е започнало като нежно докосване по цялото тяло, става все по-умерено и сдържано, и към пубертета вече се свежда до ритуално здрависване и формална прегръдка, а понякога се изключва напълно. Ние се спъваме по пътя си като другите преди нас и предаваме своите объркани и противоречиви представи за докосването на тези, които обичаме. Същите онези родители, които гушкат сина си или дъщеря си на десет месеца, се колебаят, когато детето стане на десет години, и се въздържат, когато навърши 14 години. Детето, което дава и получава целувки на една годинка, на десет смята целувките за нещо глупаво, на 14 години тайничко си мечтае за тях, но няма да си признае, а след това на 17 години не може да живее без тях. Ние знаем, че „гладът на кожата” не намалява с годините; но поради неспособността ни да се отнасяме честно към докосването, то става неуместно, оскърбително и разрушително. След като толкова дълго време сме живели без живителното докосване, ние ставаме студени, сковани и непохватни.“

 2. Играй със сърце'' - разбиране и практика - 3-часов уъркшоп с доктор Фред Доналдсън

• 08 ноември /сряда/
• Хотел Christal Palace / София - ул. Шипка 14
• 11:00 - 14:00
• Цена на семинара: 150 лв
* По молба на доктор Доналдсън групата е с ограничен брой участници.

Запишете се за участие на: 02/9878730; 0897014431


„След ранното си детство ние буквално спираме да докосваме. Представете си какво би станало, ако се отнасяхме към другите си сетива по подобен начин и казвахме на децата да си затварят очите и ушите, докато са на училище. Изглежда абсурдно. Ние обаче правим точно това с най-първичното си сетиво, с най-големия сетивен орган на тялото – кожата.
Ние буквално се оковаваме в бронята на характера си като огромни раци. Както отбелязва Ашли Монтагю: „Необичаният човек, независимо на каква възраст, изглежда съвсем различно същество на биохимично ниво в сравнение с тези, които са били обичани както трябва.” Лишени от докосване, ние ставаме хладни и агресивни. Все още продължаваме да общуваме с децата така, сякаш вярваме в това, което д-р Джон Бродъс Уотсън е написал през 1928 г.: „Никога не прегръщайте и не целувайте децата си... Никога не им позволявайте да сядат в скута ви. Ако се налага, целунете ги веднъж по челото, когато ви пожелават лека нощ. Сутрин се ръкувайте с тях. Потупайте ги по главата, ако са свършили изключително добра работа или са се справили с трудна задача.“
Без усещането за допир – като „изтръпнал и безчувствен крак” – сетивата ни се изключват и в резултат ни става трудно ние самите да докосваме, защото не даваме и не получаваме правилно нервните импулси. Също като възрастните в техните автомобили, децата от детската градина до гимназията се блъскат едни други и веднага започват да се обвиняват и нападат. Детската площадка и кварталът са територии, които се защитават и за които се борят. Например, през 1989 г. Националният център за безопасност в училище определя хулиганските прояви в училище като „може би най-недооценявания проблем в нашите училища днес.” Основният проблем при грубиянското поведение може би се корени в това, че децата не могат да си представят други форми на докосване.

Играта и докосването са връзката между нас, те са основни компоненти на пълноценния живот. За да конструираме живота си, ние трябва да се научим да го гледаме различно – по начин, който позволява на сърцето ни да разцъфне. Трябва да подражаваме на децата, да се учим от тях, да ги имитираме. Способността им да приемат всички живи същества за едно и изначалният им отказ да делят на правилно и грешно е изворът, от който трябва да черпим.
Затвореността и притеснението да се впуснем в играта ни отдалечават едни от други, ни обяснява доктор Доналдсън. Правят ни хладни и ни карат да забравим какво е чувството на топлота и обич.
За да не стигаме тези крайности, заповядайте на представянето на книгата, когато самият Фред Доналдсън ще ни поговори за това какво е Истинската игра/Original play и как да я възродим - в себе си и в другите.

Контакти

Адрес:
пл. "П. Р. Славейков" 11, ет. 5 ст. 17
София 1000
България

Телефон: +(359) 2 98 78 730
10:00 ч. до 17:00 ч.

IBAN: BG29STSA93000021744640
BIC: STSABGSF
Банка ДСК ЕАД
Жануа'98 ЕООД

АВТОРИ

УЧИТЕЛЯТ
Uchitelqt_Beinsa_Duno

СЕРГЕЙ БУБНОВСКИ
Sergey_Bubnovski

МИРЗАКАРИМ НОРБЕКОВ
Mirzakarim_norbekov

ВходСледвайте ни в