Какво означава „жените трябва да търсят мъже, а не панталононосители“ и защо мъжът се вбесява, ако жена му печели повече от него, колко процента от разведените допускат грешката да избързат и да се оженят отново веднага след затвора и правилно ли е да кажете на момичето, че не го обичате, вместо да го залъгвате.  

 

Колко стадия има сексуалното сближаване? Защо при мнозина това сближаване не се получава? Какви главни правила съществуват за създаване на правилно, а значи, щастливо семейство?

На всички тези и много други в книгата си „Мъжете и жените“ дава отговори руският психолог и психотерапевт Михаил Литвак:

 • Когато човек разбира, че може да манипулира някой човек, то този човек му става безинтересен.

 • Правилото е, че колкото повече се обяснявате в любов, толкова любовта на жената намалява.

 • Къде е най-добре да си търсите половинката, в ресторанта или в службата? За да разберете какво представлява човек, трябва да го видите в работата, в трудовата ситуация.

 • Винаги мислете с кого се срещате, достоен ли ще бъде за вас този човек тогава, когато отбележите големите си успехи? Разбира се, вие ще украсите биографиите на своите бивши. Но струва ли си? Съветвам всички, които създават семейство, опознайте добре своя партньор.

 • Когато любовните ти отношения не вървят, заеми се с работа. Тогава ти от стъпало на стъпало растеш в своето развитие и любовните отношения се подобряват.

 • В любовта няма трагедии, има огорчения. Ако се стигне до трагедия, значи това не е любов, а нужда. Когато трябва постоянно да се удовлетворява един човек, какво прави другият човек? Тръгва си.

 • Човек никога сам не съзнава, че е глупак. Има една фраза, която го издава: „Аз съм емоционален човек“. Това качество се издига в ранг на достойнство. С тази фраза той заявява, че е глупак.

 • Когато човек се добере до успеха, той става учтив, спокоен, добър и най-главното умен.
 • Колкото по-голям обем знания и възможности има човек, толкова по-силно може да обича.

 • Ако на човек в семейството всичко е благополучно, то веднага можеш да го поставиш на ръководна длъжност. Ако има усложнения в семейството, то и на работното място не всичко ще му върви.
 • На тези, на които не им върви в любовта, искам да кажа: има един обект, който не сте опознали, това сте самите вие. Вгледайте се, не е ли това, което считате в момента за своя лична трагедия, вашето основно щастие? Само запомнете: когато не ти върви, трябва да търсиш причините за несполуките в себе си.

 • Ние никога не дооценяваме своите деца. Възрастните обикновено разсъждават така: „Децата не разбират, рано е да им се говори за това“. Не, уважаеми възрастни, вие не разбирате, а децата разбират всичко. Трябва да се научим да разговаряме с децата.

 • Трябва да можеш да се погледнеш отстрани и да разбереш, че всичките ти неприятности са празна работа. Между комедията и трагедията има една разлика и тя е в това, че ако на мен ми се случва нещо лошо, то това е трагедия, а ако друг е в беда, това е комедия. Погледни на себе си отстрани и ще видиш, че няма никаква трагедия, пошла комедия е.

 • Малко мъже има у нас, много панталононосители. Външно те не се отличават един от друг, вътрешно много! Панталононосителят само носи панталони, но не е мъж. То и жени няма много, преобладават закачалките за рокли. Ако попаднеш на мъж, който изисква от теб да му готвиш борш, не се обвързвай с него. Психолозите са изяснили, че на мъжа не му е нужна жена, за да готви, пере и чисти. За тази дейност той може да си наеме готвач, перачка… На мъжа му е необходимо да има до себе си жена, която му е равнопоставена в начинанията. Добре е да се занимават с едно и също нещо. Не е задължително съпрузите да имат една и съща професия. Например ако аз съм писател, ще ми е подходяща жена редактор. Ще съм заинтригуван от нея, защото тя не само ще редактира книгите ми, главното е общата цел. Това укрепва семейството. Любовта – това е, когато двама души гледат в една посока, а не един към друг. Тоест жената е необходима не за да помага, а да взема участие! За да влага своите сили и знания в общото дело. Това не е помощ, а равно участие, партньорство.
 • Главното е какво се случва в живота ви след секса. Дървата в огъня ще изгорят и ще остане пепелта – това е любовта. Любовта това не е нещо ярко и блестящо. Тя е незабележима и грееща като жарта. Ако човек произнася фрази от типа: „Аз не мога да живея без теб“, то това не е любов. С подобни фрази мъжът често иска да привърже жената към себе си, което издава неговата несъстоятелност. Не бива никому да посвещавате живота си. Трябва да мислиш за човека до себе си като за достоен, който ще издържи разрив, ако нещо се случи, и ще може да живее самостоятелно.

 • Всеки мъж обича да го хвалят. Това трябва да се знае! Ако няма за какво да го похвалиш, как да се чувства необходим?
 • Защо децата боледуват и се разглезват? Те се нуждаят от нашата любов, а ние им обръщаме внимание само когато са болни и когато се глезят. На 14 години децата престават да боледуват.  Защо? Любовта на родителите повече не им е нужна. Те се нуждаят от любовта на други хора, от които болестта не се поощрява.

Превод: Соня Момчилова
Корица: Страхил Радин

Михаил Литвак е известен руски психолог и психотерапевт,  член-кореспондент на РАЕН, кандидат на медицинските науки, написал над 20 книги, две от които  „Принципът на сперматозоида“ и „Психологическо айкидо“.  Автор  на множество семинари на тема корекция на отношенията и моделиране на съдбата, благодарение на които хиляди хора, включително и в България, успяха да решат проблемите с комплексите и вътрешните си страхове. В  „Мъжете и жените“ Литвак дава конкретни съвети как да намерим общ език с другия пол и да живеем заедно в храмония.

Ако искате да ви обичат, значи пресирате човека до себе си. Това, което мнозина наричат любов, е по-скоро нужда - такава, която изпитваш, когато си жаден, а няма вода.  Любовта е активна заинтересованост от живота и развитието на обекта на любовта ви.