Медицината не изучава законите на здравето. Тя изучава болестите и правилата за адаптация към болестта чрез манипулиране с лекарствени средства, фиксирайки с тяхна помощ болестта в организма, създавайки по този начин илюзията за нормален живот.

Мой познат, да го наречем пациент, влизащ в списъка на 100 милиардери, публикуван от Форбс, го казва още по-просто: „Аз разбрах нашата медицина. Колкото повече пари имаш, толкова повече болести ти намират. Нямаш ли пари – на никого не си нужен“.

Лекарствата създават само илюзия за живот. Постоянният страх за живота само се усилва с приема на всяка следваща таблетка. Животът зависи от хапчетата, а здравето не се подобрява?

Целта за всеки болен би трябвало да е една – възстановяване на здравето! За съжаление (на някои) без собствени усилия и търпение това си остава непостижимо!

Първата крачка към инсулта това е първата таблетка за сърце. Лекарите кардиолози препоръчват да се приемат кардиопротектори от 35 – 40-годишна възраст. Веднага след първите колебания на артериалното налягане. Още по-настойчиво при евентуални  следващи.

Аз предлагам да се замислите. Дали да преформатирате дневното си разписание и да създадете възможност за възстановяване на стабилността на организма, използвайки силови, аеробни и упражнения за разтягане не по-малко от три пъти в седмицата по 20 – 60 минути. Най-сложно е да се съберете в 20 минути. Това например е бързото ходене, предизвикващо пулс 140 – 145 удара в минута. Без студения душ. Както се казва, чистото време! 30 – 60 минути – различни упражнения или тренажорни програми.

Здравето е несъпоставимо с която и да е друга радост от живота. Не трябва да се търси лекият път обаче. Задача на всеки човек в определен етап от живота му става преодоляването на мързела, страха и отказът от привичните допинги – пушенето и алкохола. Повтарям – няма нищо по-прекрасно за много хора, попаднали в коловоза на болестта, от преодоляването на това страдание, това дори е път към самопознанието, самоутвърждаването и самоусъвършенстването. Хората, потъващи в страданието, без да правят опит да го преодолеят, не разбират, че това страдание е просто опит да бъдат изпитани духът им и правото им да живеят пълноценно. Това не е самоизтезание, не е нагнетяване на негативни емоции, а преодоляване на болестта, в която много често човек попада поради неведението какво причинява на собствения си организъм, и болестта в този случай се явява изпитание, през което трябва да се премине достойно. Изходът от болестта без хапчета укрепва духа и вярата в себе си. Нежеланието, мързелът, пасивността и слабоволието не може да се нарекат по никакъв друг начин освен каприз. Дори необходимостта от съчувствие развращава духа. Трябва да се разбере, че сърцето е пет-седем пъти по-силно, отколкото считат кардиолозите. Вярата в себе си, радостта от преодоляването на болестта без лекарства, здравословният начин на живот позволяват да се види животът в цялата му многоликост. Болестта и лекарствата, които я съпровождат,  са задънената улица, която отвежда единствено към аптеката.

Скучно, безинтересно, безсмислено. Погледнете на живота си като път в безкрая, в който имате още много планове, желания и събития. Не слагайте летва на възрастта, летва на активния живот и ще живеете дълго и щастливо. Във всеки случай за това свидетелстват всички дълголетници.

 

„100 години активен живот, или тайните на здравословното дълголетие” 

д-р Сергей Бубновски