Двама от най-известните духовни учители и учени – „монахът-милионер“ Геше Майкъл Роуч и узбекският писател и учен Мирзакарим Норбеков проведоха съвместна лекция на тема „Грешки след кризата: Какво обикновено хората забравят да правят, когато изпитват страх и несигурност“.

Срещата се превеждаше в ефир в 11 различни канала - на български, руски, английски, немски, китайски, френски, чешки, испански, румънски и други... В нея взеха участие над 10 000 слушатели по света, а видеото вече е гледано от няколко пъти по толкова само до момента. Аризона и Ташкент, предавани от Москва и София!
 

„Това са двама велики човека, които от ранна възраст са станали граждани на света, двама велики хора, всеки вървял по собствен път. Единият е първият в света неазиатец със званието Геше, другият е Дервиш, развил Система за самообучение и разпространил я по целия свят. И двамата са влезли в много домове със своите книги. И двамата са познати на хиляди и хиляди хора по света, от Швеция до Африка, те пълнят зали с хиляди хора, повдигат духа на всички участници. Съдбата отдавна ги е запознала, за да могат да покажат на нас смисъла на живота. Те ни учат, че да служиш на другите, е най-хубавото. През 2014 г. те се запознаха, срещнаха се в София, България, в града на мъдростта, след това в Ташкент, и издадоха обща книга „10 най-големи грешки, които можете да допуснете и как да ги избегнете“, каза при откриването на срещата Жана Иванова, собственик на издателска къща „Жануа‘98“, която издава двамата автори в България и организира техните семинари в България и региона.

В началото на събитието Геше Майкъл Роуч поиска Мирзакарим Норбеков да сподели какво мисли по темата за коронавируса, кога този проблем ще приключи и кога ще бъдем свободни от този вирус.

„Всичко лошо има в себе си и малко зърно на добро. А всяко добро има зрънце на лошо. Това, което носи щастие, едновременно се явява и източник на нещастие. За това време сме общували с много хора и аз и вие, Геше Майкъл, анализираме и гледаме назад. Какво виждаме. Огромно количество, милиарди хора, които са станали като наркомани, пристрастени са към тези ценности, към които са привързани – пари, кариера, дом, образование, към атрибутиката. В последните години все повече и повече храмове се опустошават, а в Европа много храмове станаха концертни зали. Има и такива, които през деня са храмове, а вечер нощен клуб. Един свещеник се смя, че през деня е духовник, а през нощта - DJ.  Всички се надпреварваха да имат повече, за да станат щастливи... А за какво искаш да станеш щастлив... Тези желания и страхове твои ли са? Тази ненавист твоя ли е? Не, това е програма.

1220 г., 1320, 1420, 1920 г. - какви болести е имало. Преди 100 години е имало подобна болест, испански грип, милиони са загинали. Не ви ли се струва странно съвпадение, че на всеки 100 години има подобна болест?

Всеки голям проблем, колосална война, кара хората да погледнат навътре, води до разцвет на любовта и духовността. Сега голяма част от хората ги дърпа към това. Тези, които десетилетия не са звънели на роднините си, в момента звънят всеки ден. Хората сега имат по-добра връзка едни с други. Духовната тяга става по-голяма и дай Боже това да е за постоянно.

Нека това да бъдат най-лошите дни в това столетие, за да помним, че когато сме били свободни, не сме имали такава близка връзка, а през карантината - да.

За тези, които живи и здрави са преминали през коронавируса, поздравявам ви с новия духовен век във вашия живот – пътя на любовта, на вниманието. Много от нас за първи път се сблъскват с такива чувства, че на всеки, който си видял, искаш нещо ласкаво и добро да кажеш. Това го изпитват почти 90% от хората сега.

Така че Майкъл, поздравявам ви с началото на новото. Светът няма да бъде този, който беше преди. Много хора, които живееха като хамстер в колело, сега се връщат към селата и не искат да се връщат в града. Огромно количество хора са почувствали какво е да бъдеш свободен от този потребителски тип на мислене, който им се насажда. Хората започнаха да се събуждат. Те се срещнаха с този човек, когото толкова години са търсели, но не са срещнали – със самия себе си. Много хора се срещнаха с ужаса на пустото прекарване на времето, на много загубени години и много от тях се запознаха със самите себе си. Така че честито намиране на самите себе си. Коронавирусът никъде няма да отиде, няма да си тръгне, просто човечеството ще добави към колекцията към имунитета си още един коронавирус.

Да, във всяко добро има и лошо, например мародерствата, които се случват в някои градове. Това е ян и ин – в черното има бяла капка, в бялото – черна. Във всичко има изключения, но колкото по-малко стават парите в джоба на човека - толкова човечността е по-голяма. Преди това хладилниците бяха пълни, джобовете също много или малко, а човечността беше малко.

За съжаление, много хора загинаха по света, но това не е ядрена война. Светът се е приближавал към такава и всички показваха какви ракети имат и т.н. И Господ какво направи – всички ги прибра по домовете им и даже тези, които искаха да воюват едни с други, сега дори искат помощ от тези, с които искаха да воюват.

Коронавирусът беше много добре рекламиран. Всички журналисти по телевизиите станаха прекрасни разбирачи по всичко, но това изглежда доста странно – когато експертите вирусолози говорят едно, а журналистите друго, започваш да си мислиш - кой сега е експертът“, каза Норбеков.

Геше Майкъл Роуч сподели, че всеки около него и всички хора по света се притесняват, че приходите им са засегнати от пандемията. „Когато вирусът започна, много хора загубихме голяма част от приходите си. Дори аз имам притеснения за приходите ми. Много обичам да давам пари за благотворителност и сега изведнъж заради вируса за пръв път през зрелия ми живот се замислих, че може да нямам достатъчно и да спра да давам толкова на другите, и за пръв път трябваше да си направя бюджет и да мисля колко харча и спестявам. И се създаде един страх за приходите ми. Но всеки, който върви по духовен път, чува една и съща идея: колкото по-щедър си, толкова повече ти се дава“, сподели Геше Майкъл Роуч и попита Мирзакарим Норбеков как да спре този нов демон в сърцето му, че може би не трябва да е толкова щедър през това време. Как да спрем този демон в сърцата на другите.

„Всеки от нас има задължения към своето тяло. Ние това тяло сме го взели под наем, за временно ползване, значи каквото му е необходимо, трябва да му го обезпечим.

За близките си хора също имаме отговорност, те също са ни предоставени на кредит, значи също трябва да им помагаме, но без да вредим на себе си. Принципът: вместо да му дадеш риба, по-добре го научи как да я хваща, е добро решение в този случай. Има места, в които да – необходимо е да дадеш пари на някого, става въпрос за тези хора, които не могат да изкарват пари за насъщния си хляб – деца, възрастни. По-съобразителните хора обаче е по-добре да ги научите как да анализират. Вие като слязохте от самолета след толкова години в манастира, някой на вас нещо да не би да ви е дал, като сте били с 5 долара в джоба?

Може би ето този опит е по-добре да се подари в максимално количество. Когато помагаш на слабия човек, го унищожаваш. Силния помощта го прави по-силен. Моите учители са ми казвали: никога не отказвай, когато те помолят за помощ. Ако дойдат втори път, мисли. Но в дълг не давай на никого.  Ако за трети път дойдат да те молят - изучи за какво са дошли и тогава реши. Можем да помогнем само на силните, които имат по-високо изискване към себе си, по-високи изисквания за нивото на душата и духа и на всякакво ниво.

Великите хора имат велики изпитания. Те са нужни, за да ни издигнат до още по-голяма висота. Ако нямахме изпитания като коронавируса, други разтърсвания, хората нямаше да искат да са по-близо до духовното.

Не всеки може от 5 долара за няколко години да направи толкова милиони, това е гениална способност да виждаш. Там, където геният вижда безкрайната възможност, много хора страдат и казват колко им е зле и не виждат изход от ситуацията.

Ние с вас имаме какво да разкажем, като опит. Хората казват, че това което не е известно на възрастта, не е известно дори на ангелите. 3-4 години са необходими, за да предадете вие от вашия опит, така че не бъдете алчен. За някои нашият опит може да е изостанал, обаче на базата на нашите изостанали съвети - колко мултимилионери са се появили. Човек без треньор не може. Даже аз искам да се запиша при вас, като при треньор, да ме тренирате. За всичко ни е необходим треньор. Да отворим с вас виртуална спортна зала, където ще допускаме шампиони - това предлагам.

На въпроса какво е най-важно, за да се чувстваме добре и да вършим това, което трябва, Геше Майкъл Роуч каза, че е невъзможно да отговори, без да говори за химикалката поне веднъж. Химикалката ние виждаме като химикалка, ако сме посели предварително семе за това. Кучето например я вижда като нещо за игра. Още Геше Майкъл Роуч споделиче как винаги, когато разкаже за химикалката на някого и той каже, че е разбрал как работят семената, след това го пита: Вие в добро здраве ли сте, щастливи ли сте, децата ви добре ли се държат, финансово независими ли сте, защото всичко това зависи от нас. Трябва да знаем как да посадим семена в ума си, за да ни се случи това. Трябва да помогнем на някого да види тази химикалка, ако искаме да посадим такова семе в ума си. Това е много просто.

„Всички ние имаме някакви страхове, особено по това време. Когато аз изпитвам страх, мисля за моя учител, моя лама, с когото бях повече от 30 години в една къща, и си мисля какво ли той би казал в тази ситуация. Миналата година, 2019 г., бъдещето беше много ясно, имах планове за пътуване през тази година, 2020 г., познавам учениците си, знам какво ще правя. И през 2019 нямах страх за 2020 г., а сега през 2020 г., когато ме питате за графика ми, какво ще правя, на кого ще преподавам, какви ще са доходите ми, нямам никаква идея. Какво ще стане през 2021 г. - нямам идея. В ума ми питам учителя си, той почина през 2014 г. Неговият отговор е много ясен: когато чувстваш страх за 2021 г. ,просто помисли за едно нещо, от което някой друг има нужда.

Помисли за един друг човек в света и каква е неговата нужда сега, емоционална, финансова. Помислете за другия за две минути и така страхът се изпарява веднага. Лекарството е просто: да помислим за другия. Как да му помогнем, как да го подкрепим и така се чувстваме по-добре и по-ясно. Когато се чувствате изплашени, кажете на ума си, говорете на ума си, това е истината с медитацията, просто помислете за някой друг за 5 минути. Медитирайте, това се нарича медитация. Или за кучето си помисли, какво иска за вечеря, каза Геше Майкъл Роуч и попита Мирзакарим Норбеков той какво би препоръчал на хората, които ги е страх.

 

„Аз пък ви препоръчвам да се страхувате още повече и повече, докато не се напикаете и наакате от страх и не отидете да се измиете накрая. И когато усетите за първи път чистотата, ще усетите колко е добре да си така. Ще видите колко сте благодарни“, каза Норбеков и допълни:

Мислите са материални. Страхът също е материален. Фантазиите ни, като си казваме „какво ако“ – те също стават реалност. Мислите, емоциите абсолютно се материализират. От едно и също нещо се готви и страх и съзидателна сила.

Абсолютно прав си, Майкъл, да обичаш и да мислиш за близките, когато сега в тази секунда намираш щастието и искаш другия да бъде щастлив. Ние с вас за един и същ диамант говорим. Защо да се мъчим, като мислим какво ще стане след 100 години, за какво да се мъчим, като се потапяме в своите фантазии или във фантазиите на някакви журналисти? Чували сме поне 10-15 пъти, че светът върви към края си. Тези, които стават роби на света, чакат края на света. Не създавайте от собствения си живот безкраен край на живота.

Усещането на живота в тази секунда, това е щастието. Защо да страдаме за това, което ще се случи утре. Утре е друг ден.

Какво е това щастие – щастието е когато казваш Слава тебе Господи за това, че дишам, че сърцето ми бие, че мога да виждам, да чувам, ако едното ти око е сляпо – благодари, че и двете не са, ако едното ухо е глухо – благодари, че е само едното, ако единия крак не работи - радвай се, че другия може да функционира, защото има хора, за които не работи.

Винаги се заставяй да кажеш Слава на Господа, че ти е дал безкрайни възможности. Ако ще се страхуваш или ще търсиш нещо, за което да недоволстваш и мрънкаш – винаги ще си намериш повод. Защото щастието и нещастието е едно и също нещо всъщност, важно е само от коя страна го гледаш.

 

Двамата се разбраха да проведат поредица от срещи в следващите 3 месеца, на които да обсъдят също и поемите на Руми. Геше Майкъл Роуч сподели, че е търсел наскоро статистика кой е най-продаваният поет и това се е оказал Руми, харесва много поемите му, но не ги разбира достатъчно и помоли Мирзакарим Норбеков за помощ при разшифроването им.

Норбеков обясни, че Европа повече знае Руми и Омар Хаям, но има много други титани на мисъла като Алишер Навои и други, като в творбите им има инструкции как да разкриваме своя вътрешен потенциал и сила. Всичките те изначално са изучавали висша математика и освен поети, са били математици, основатели, създатели на алгебрата и кибернетиката, затова и стиховете им са шифрирана инструкция как да тренираме и да развиваме качества на вътрешната сила. За да разшифрова едно четиристишие на Омар Хаям на Норбеков му е отнело много време и е изписал 240 страници инструктаж, а наставникът му тогава му е казал, че още нищо не е видял, че вътре има 340 страници суха прагматична инструкция.

 

Пълния запис на срещата можете да гледате тук:

https://www.youtube.com/watch?v=Y5BodgJ_6pk&t=5s

Абонирайте се за Youtube канала на Жануа’98, ако искате да получавате известия за следващите срещи на двамата Мастери или други наши интересни събития.