Безполезно е да се тъпчат хората с остеопороза с калциеви препарати, щом транспортът, тоест мускулите, връзките и сухожилията, по които микроелементите постъпват в костите, е отслабен и фактически не изпълнява функцията на помпа. Това обяснява в книгата си „Болят ме коленете. Какво да правя?” д-р Сергей Бубновски - създателят на кинезитерапията, който разработвайки своята методика успя да се вдигне на крака след 27 години с патерици.

 

Такова заболяване при възрастните хора, каквото е остеопорозата, означава не просто понижаване на количеството микроелементи в костите (например на калций), а преди всичко влошаване на качеството на сухожилията, през които калцият и другите микроелементи вече не могат да постъпват в костната тъкан. И поради това е безполезно да се тъпчат хората с остеопороза с калциеви препарати, щом транспортът, тоест мускулите, връзките и сухожилията, по които микроелементите постъпват в костите, е отслабен и фактически не изпълнява функцията на помпа,  обяснява д-р Бубновски.

Такива хора с «отслабени кости» е най-добре да се заемат с възстановяването на мускулите, а не с поглъщането на огромни количества калциеви препарати, които при липса на мускулна работа се отлагат навсякъде другаде, само не и в костите. Виждал съм пациенти направо с броня под кожата, когато я докоснеш. Разбира се, това е краен случай, но и такива неща се случват.

Слабите мускули са като слаби амортисьори на кола. На равен път още държат, но има ли дупка или камък – „окачването” поддава.

Болките в организма водят началото си от засегнатите мускули, а нервната система (ЦНС) чрез нервно-мускулната връзка само получава информация за тези мускулни увреждания и регулира интензивността й. Ето защо информацията, която получаваме от лекаря, че някой нерв е прищипан или простуден и че всички проблеми идват от «нервите», не е съвсем коректна. Всички проблеми в действителност идват от мускулите. И те крещят с все сила за проблемите си. И ако в този момент, вместо да потърсим точната причина при интерпретацията на болката, започнем да вкарваме в организма обезболяващи препарати, както става в огромния брой случаи, рано или късно нервно-мускулното съединение се «разкъсва» и в резултат на това мускулът не може да предаде информацията за увреждането си на мотоневрона. Това става в няколко дяла едновременно. Такова лечение свършва прискърбно – с атрофия на мускулите и контрактура на сухожилията. А все пак всяка болка е защитна реакция на организма, тоест приятел, макар и с отрицателен знак. И задачата на централната нервна стистема е да го разпознае навреме, и да вземе адекватни мерки. Както се казва, пази ме, Боже, от приятели, а с враговете сам ще се справя! Противовъзпалителните препарати (НПВС) при предозиране имат страшно действие – те нарушават саморегулацията на организма, като унищожават сигналите за повре­ди от периферията на тялото, и по този начин правят човека беззащитен пред всяка травма. Ако ставата, цяла и без видими увреждания, сигнализира за увреда – естествено, с болка – трябва да се анализира функционалното й състояние и да се създадат условия, при които тя да може да работи, макар и в донякъде ограничен вариант.

После трябва да постъпи команда от централната нервна система за снемане на появилата се болка, най-напред рефлекторна. Например човек пада на коляното си, става и първото, което прави, е да потрие удареното място с ръка. Разбира се, ако в този момент се наложи на удареното място лед, капилярите «от възмущение» ще се съкратят и ще изтласкат кръвта и лимфата по-нататък. Но ако и това не помогне, трябва да се направят специални упражнения.

Разсейването на отока може да стане по естествен път, което предлагам аз чрез изпълнението на специално подбрани упражнения. Създава се феноменът на естествения дренаж. В бол­ницата изкуствено помагат на разсейването, като с помощта на специални спринцовки изтеглят течността, натрупана в ставата. Но аз имам редица въпроси по отношение на този метод на лечение.

  1. Какво количество течност трябва да се изтегли (колко спринцовки)?
  2. Дали се изтегля тази течност, която трябва да се изтегли. Освен нея има и кръв, лимфа, извънклетъчна течност, които са нужни на ставата. Разбирам, когато дренират гнойното съдържимо, но при редица пациенти не е имало гной.
  3. Какво ще стане в ставата, след като изпомпат част от натрупаната течност? Ще се оправи ли капилярната система? Ще се възстанови ли подвижността на коляното?

 

При човека работят 50 % от капилярите, които се намират в мускулите. Те са много - близо 100 км! Ето защо в такива случаи на подуване на ставата трябва да накараме да заработят «помпите» на коляното или мускулите на задната повърхност на бедрото и прасеца.

Първите движения трябва да се правят, като се преодолява болката, и не бива да се боим от това. Ето защо препоръчвам преди започването на подобни упражнения и веднага след изпълнението им да се налага компрес с лед под формата на наколенка около колянната става за 10-20 секунди и да се продължи с изпълнението, като се увеличават количеството варианти и килограми на тренажора МТБ.

 

Пътят, който предлагам, е труден, но реален и прове­рен на практика.

 

Сергей Бубновски

„Болят ме коленете. Какво да правя?”