Хондропротекторите са скъп боклук за ставите. Това посочва в книгата си "1000 отговора на въпроса как да си върнем здравето" основателят на съвременната кинезитерапия д-р Сергей Михайлович Бубновски. Самият той се е вдигнал на крака след 27 години на патерици!

И обяснява: Хрущялът няма нерви, кръвоносни съдове, тяхното хранене се осъществява за сметка на дифузията от окръжаващите ги тъкани. Тоест само благодарение изпомпващото действие на мускулите при притискане (компресия) на хрущяла. Когато мускулите и сухожилията работят, хрущялът се храни. Сами по себе си хранителните вещества от кръвта не постъпват в хрущяла (относно хондропротекторите). Затова само упражненията могат да спасят хрущяла, но правилните!

 

Аз се отнасям  към всички  видове хондропротектори като  към  скъп  боклук…  напомням формулата на която и да е става, предложена от адепта на неврологията, италианския лекар Росолимо, в “Курс на нервните болести” още през 1928 година (оттогава нищо не се е променило): “Която и да е става – това са мускули, сухожилия и ставна течност”. Тоест само в случай на регулярна работа на мускулите  и  сухожилията  ставата  получава  “смазка” - ставна течност, предпазваща хиалинения хрущял на ставната повърхност от разрушение. Ако мускулите и сухожилията са отпуснати и не работят пълноценно, в не пълен обем, ограничавайки подвижността на ставата, то хрущялът ще се изтрива и никакъв хондропротектор не е в състояние да го възстанови, тъй като хрущялът е тъкан, а по принцип тъканта не се възстановява!!! Възстановяват се само мускулите, отново в случай на “жива” работоспособна става. А хондропротекторите са трик на фармакологичния бизнес и дисертациите са поръчка на този бизнес. Лично аз съм изпробвал на ставите си много скъпи хондропротектори, но резултати, дори минимални, не получих, въпреки че ги ползвах именно след прочитане на подобни “дисертации”. Тези Бад (биологично активни добавки) се дължат на обичайното състояние на болния човек – мързела! Нелогично, нефизиологично, безсмислено, но… скъпо! Съвременната фармакология “израсна” от алхимията, занимаваща се с търсене на панацея, тоест лекарство за всички болести. И търси тази панацея и до момента, вярно, вече за всяко отделно заболяване. Но защо ли всяко “ново средство” е все по-скъпо…

 

Сергей Бубновски

"1000 отговора на въпроса как да си върнем здравето"