От огромно значение за хората, страдащи от остеохонд­роза, е добрият сън. Ако човек редовно не си доспива, спи неспокойно или изобщо не може да заспи дълго време, много трудно ще се избави от болките в гърба. Това обяснява в книгата си „Остеохондрозата не е присъда!“ д-р Сергей Бубновски.

Работата е там, че по време на сън тялото трябва да се отпуска, уморените през деня или понесли големи физически натоварвания мускули трябва да си отпочинат и до сутринта да си върнат работоспособността. Лошият и неспокоен сън е пречка за това. Ако мускулите не са успели да си починат, да се отпуснат и да се отърват от шлаките, след сън човек се чувства уморен, неспособен да изпълни дори и най-простите упражнения.

 

Как да прогоним негативните емоции, ако лошите мисли не ни дават мира и буквално ни изяждат отвътре? Аз ви давам рецепта като психотерапевт, защото според мен в организма на човека всичко подлежи на тренировка, в това число и психичната енергия. Нещо повече, ако се научите да контролирате отрицателните емоции, ще постигнете в живота много повече, отколкото очаквате.

И така, за хората, страдащи от безсъние, предлагам следната формула за самонастройване за здрав сън.

Сънят ми е необходим.

Сега ще започна да заспивам. Заспивам, заспивам.

Сънят ще  укрепи нервната ми система и ще ми помогне да се справя по-добре с работата.

Не мисля за работите и събитията от деня.

Напълно спокоен съм. Заспивам все по-дълбоко.

Броя до 20.

Едно. Две. На 20 ще заспя.

Клепачите ми натежават. Три. Четири.

Все повече ми се доспива. Пет. Шест.

Сега ще заспя. Седем. Осем.

Клепачите ми се затвориха плътно.

Все по-дълбоко потъвам в дрямка. Девет. Де­сет.

Сънят все повече ме обгръща. Единайсет. Дванайсет. Ще се събудя чак в ... часа. Тринайсет, четиринайсет. След такъв добър сън ще се чувствам бодър, работоспособен.

Петнайсет. Шестнайсет. Мислите ми започват да се объркват. Семнайсет. Осемнайсет.

Вече ми е трудно да броя.

Вече спя. Деветнайсет! Двайсет! – Спя!

Трябва да си повтаряте тази формула ежедневно. И ако първия път се окаже неефективна, след ежедневните повто­рения непременно ще подейства. И по-нататък просто няма да успявате да преброите до 20. Трябва само настойчиво да мислите за съдържанието на формулата за самовнушение и буквално да я попивате.

 

Сергей Бубновски

„Остеохондрозата не е присъда!“