Имате време и куп книги? Най-честите въпроси са "Откъде да започна?" и "Съществува ли перфектното място за четене?", както и още купища подобни? Екипът ни ви предлага лятна статия, осветена с тънък лъч хумор, която да ви помогне.

Двете най-красиви думи на български език този горещ сезон са „лятно четене“. Тe събират в себе си плажното четене, планинското четене, където-си-искам и всякакъв вид четенето, стига очите ви да са загубени някъде между редовете на избраното от вас заглавие.

Някои читатели предпочитат да използват удоволствието на тези блажено дълги дни, за да завършат една наистина дълга книга.

Има и друг тип читатели – такива, с тръпка да „наваксат“.

Най-накрая започвате купчината с книги, която сте искали да прочетете през цялата година, но все не сте намирали време. Някои хора виждат четенето през летния сезон като диета – отдават се изцяло на книгите, забравили работата, свързана с лаптопи, смартфони, таблети и др. Хранят душата си единствено чрез книгите и се прочистват от заобикалящия ги технологичен свят.

Като многосезонни читатели на слънце, но и на сняг, бихме искали да споделим някои горещи съвети за четене, специално през лятото.

Първо, най-важно е мястото, където и да е, просто трябва да ви е удобно - балкон, вътрешен двор, къщичка на дърво, къмпинг, плаж, край басейна, на поляна (с подходяща сянка). Разположете се така, че когато вдигнете очи от страницата, да видите хоризонта или облака, или дървото. Четенето в затворено пространство не е четене на слънце дори ако бюрото ви е на открито. Ние говорим за отдих, да се отпуснете «на чист въздух» - както се казва.

Второ, НЕ четете от телефон, таблет или LCD дисплей. Препоръчваме ви, ако сте привърженици на модерния свят, четците с електронно мастило, те могат да бъдат вашият приятел на плажа.

Трето, време е за нещо различно! Всички ние имаме своите любими жанрове - фентъзи, художествен, нон-фикшън. За да дадете на вашето лятно четене някаква дефиниция, променете списъка си за четене. Мислете за това като за тренировка на душата. Редувайте всички жанрове през цялото лято. Първо се отдайте на художествената литература, а после се гмурнете в дълбокото с някоя биография или книга за личностното равитие, или нещо със здравна тематика. После отново се върнете в познатата територия.

 

 

А знаете ли какво? Планирайте си съвсем скоро датите около 31 юли и 9 август, за да ни навестите на Алея на книгата във Варна. Летният месец е още по-чудесен, когато прохладата идва от морския бриз.

В каталога ни ще намерите заглавия, подходящи за летния ви ритъм - може би ще вземете будилника от  Джеф Сандърс, който да навиете за след 5 сутринта, а може и да отмъкнете топката от Коби Браянт и да вкарате от тройката.

Жануа’98 ви препоръчва! 5 книги, които ще бъдат истинско предизвикателство (в добрия смисъл) за вас. Жанрът е пъстър – личностно развитие, бизнес, спорт, медитации и т.н., а заглавията неповторими:

  1. "Забравих да умра" от Халил Рафати
  2. "Мъжете и жените" от Михаил Литвак
  3. "Оправи си леглото" от Адмирал Уилям Макрейвън
  4. "Силата на мисълта" от Емет Фокс
  5. "Чудото в 5 сутринта" от Джеф Сандърс

 

 

 

 

- Автор: Александра Йосифова