Aз считам първата година от живота на детето, и на момчето, и на момичето, за ключов етап при формирането на здрав организъм за целия предстоящ живот. Това пише в книгата си „Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми” изтъкнатият специалист в областта на немедикаментозното лечение и оздравяването на организма д-р Сергей Бубновски. Той е изпробвал и усъвършенствал методите си при отглеждането на петте си деца и вече три внучки. Нито едно от децата му не е изпило нито една таблетка до навършването на 18-тата си година, а както предполага той и след това. Отглеждат своите деца също по неговата система. В книгата упражненията са придружени и с фотографии.

От моя гледна точка (ще поема отговорността смело) базовото здраве е заложено тъкмо в този период – първата година от живота на детето.  Ако не обърнете внимание в този период на физическото възпитание на детето, по-късно вече може да се наложи лечение, за да се навакса пропуснатото през първата година. Ако младото семейство проведе грамотно този период, впоследствие следва само укрепване на здравето, усъвършенстване на моториката и диференциране на способностите и наклонностите на детето в посока на максималното използване на заложените му възможности (таланти). Печатни материали по поведението на родителите през този период има повече от достатъчно, но преобладаващата част  препоръки е  дотолкова аморфна по своята същност, толкова трогателно несъстоятелна, че прочитайки я, ти става ясно защо човечеството деградира физически.

Първото, което трябва да се изясни на родителите: детето не е чуплива ваза, но и не е обект за физически експерименти. В същото време, ако от първия ден се отнасяте към детето като към чуплива ваза, то на това дете ще му е много трудно да се адаптира към живота – достатъчно груб и безкомпромисен. Тялото на детето е много пластично. Трябва да се отнасяме с него като с каучукова кукла, малка маймунка и помнете ми думата: вашият малчуган ще порасне гъвкав, координиран и безстрашен.

Какво да се прави? Какви упражнения? Например хващате го за босите петички, отпускате го с главата надолу и го в завъртате встрани - от първите дни на живота – това е напълно приемливо упражнение, способстващо за правилното развитие на мускулно-сухожилната система, за координираност и прекрасно кръвоснабдяване на главния мозък. За обучение и укрепване на хващателния рефлекс от първите дни на живота на бебето трябва да му се дават големите пръсти, за да се захваща за тях и да се повдига от креватчето и количката през първите две седмици. След твърде кратко време (три-четири седмици) детето ще е в състояние самостоятелно да увисва за палците на родителите си, при това достатъчно дълго. С останалите пръсти предпазвате детето откъм гърдите. Ако пропуснете този период, то в бъдеще детето ще започне да се захваща към едногодишна възраст. Ще сте изпуснали момента. Жалко, наистина. Ръка – шиен отдел на гръбнака – мозък. Такъв е алгоритъмът на кръвообращението в горната част на тялото. Някои родители буквално се тресат от страх, докато прехвърлят с ръце бебето в количката и обратно, и детето, чувствайки това, не развива навик за захващане, тоест на самосъхранение, даден му от природата. Как да го приучим? Подайте му палец и като изчакате то да се захване за него (за целта трябва леко да натиснете бебешката длан), се старайте да го повдигнете. Главата на бебето увисва, но ръцете държат палеца на родителя. На бебето му е трудно и то показва недоволство по различни начини, отпуска пръста ви и пада. От височина 2 см, нека пада! Вие знаете, че малкото лежи на меко креватче, следователно няма как да си причини вреда, смъквайки се от височина два пръста. И така много пъти през първите дни, докато не му омръзне да се изхлузва. Въпреки че този рефлекс се развива бързо. Ще плаче (не истерично), но ще се държи. За ролята на китката на ръката в развитието на мозъка не се налага да обяснявам. Колкото повече работят китките, толкова повече ще се развива главният мозък на детето. Не трябва да се боите от претоварване на детето, тъй като подобни упражнения през първата половин година следва да се изпълняват през периода на бодърстване, тоест след сън, но и до храненето, а това е твърде незначителна част от времето, тъй като в този период детето през по-голямата част от денонощието спи. Едва по-късно добавяйте към тези упражнения държане на детето за едната ръка, единия крак, завъртане на бебето около собствената му ос и около тялото му. Тези упражнения по правило предизвикват ужас у околните и възторг от страна на бебето. Вие сте заинтересовани от здравето на своето бебе – вие решавате! Смело! Един важен момент: ръчичките и крачетата на бебето по време на тези упражнения трябва да бъдат голи, за да не ви се изплъзнат от ръцете…

Откъде възникват сколиозите при децата с добре развити и здрави родители? Отговорът може да намерите при специалистите по възрастова физиология. Съединителната тъкан на човека не се развива синхронно, имам предвид костно-хрущялната и мускулната тъкан. Общоизвестно е правилото на дясно- и леворъкостта… В хомеопатията например принципно различни препарати се назначават при едно и също заболяване, в зависимост от дясно- или левостранната локализация.  С това се свързват и различните видове мускулен дисбаланс, когато мускулите на едната от половините (лява или дясна) изпреварват  в развитието си срещуположните. Възможно е да не обърнете внимание на това, ако не изпълнявате подобна гимнастика с малкото.

Болки по време на растежа на костите, хрущялите и мускулите няма! Предлаганият подход към физическо възпитание на детето провокира цялото тяло, заставя го да работи на предела на своите възможности и слабите зони през това време се проявяват. Например на шестия-седмия месец на детето до този момент привидно здравото дете може да прояви провлачване на краче или ръчичка или проявяване на слабост в лявата или дясната ръка или крак. Когато то се оттласква или хваща  предимно с едната ръка или крак. Какво да се прави? Естествено, на този етап корекцията заема едва три-четири занятия. За целта родителите трябва да правят повече упражнения за изоставащата ръка или краче, заставяйки бебето да се оттласква или захваща именно с нея/ него. Пропускат се тези елементарни мускулни дисбаланси, когато отношението към детето е като към кристална ваза. Така сколиозите се проявяват към 10 – 12-ата година у привидно здравото дете. Освен гореупоменатите има още цяла поредица  не по-малко важни упражнения, с които родителите трябва да занимават децата си в първата година от живота им. Такова е пълзенето по корем, когато мама или тате подпират стъпалцата с длан, така че бебето да се оттласква и пълзи. С това упражнение детето укрепва гърба и развива мускулите и ставите на долните крайници. Голямо количество дисплазии (недоразвитост на съединителната тъкан) се установяват от педиатрите като резултат от мускулната недостатъчност на детето.

 

Сергей Бубновски

„Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми”