Защо за бременните е задължителна гимнастиката

Колкото повече мама се движи, толкова повече бебето получава кислород и също започва да се движи активно, а значи и да се развива в утробата на майката. Това обяснява в книгата си „Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми” изтъкнатият специалист в областта на немедикаментозното лечение и оздравяването на организма Сергей Бубновски.

 

Ако бременната жена изведнъж започне да се тревожи за това свое състояние, да събира негативна информация за този период от живота на други жени, започне да се пази, освобождавайки тялото си от физически, но необходими натоварвания (такива като гимнастика) – ето ти и условия за болест! Ето ги и болките в кръста (свързани с отварянето на таза), наднорменото тегло, целулита и др.

Отказът от гимнастически упражнения по време на бременността води до атрофия на много мускули (таз, гръбнак, крака), които са необходими за родовата дейност. Правилно подбраните упражнения, които укрепват мускулния апарат, помагат за съхранението на тургура на кожата (еластичността), явяват се профилактика на разтягането, което също не е маловажно при жените. Да се съхрани здравото тяло по време на бременността без гимнастика е невъзможно. Тя, гимнастиката, е необходима и на бъдещото дете.

Какво да прави бременната, ако я боли гърбът? Да забрави всички забрани на думата “натоварване”, идващи от лекарите от женската консултация. Лично аз считам за най-опасно натоварването на всеки човек, особено при бременните, от теглото на собственото му тяло, неподсигурено от достатъчно развита мускулна система, която се формира със специални силови упражнения.

Ако мускулите на краката са слаби, особено сгъващите и разгъващите мускули на бедрата, това води до отпускане на вътрешните органи (матка, право черво), тъй като  покрай основната функция (придвижване на тялото в пространството) тези мускули включват в работата си и ниските мускули на корема, тазовата и урогениталната диафрагма. Недостатъчното им развитие води до болка в областта на кръста, разтваряне на тазовите кости в областта на симфизата (при бременните) и като следствие към отслабване на родовата функция. Затова се изисква изпълнение на правилната гимнастика, осигуряваща поддържане на тонуса на мускулите и засилване на скоростта и обема на кръвотока, за който “отговарят” мускулите на долните крайници. Това е натоварване с положителен знак.

Живот без натоварване – седене, лежане, стоене – това са ситуации, когато не работи “изпомпващата” функция на мускулите. В резултат те отслабват, атрофират, понижават скоростта и обема на кръвотока и влошават храненето не само на сърцето, но и на бебето, намиращо се в утробата на майката – това е живот с отрицателен знак.

При липса на натоварване, колкото и да е странно, се повишава апетитът, стимулиращ излишното хранене, като резултат от това е растящото тегло, избавянето от което става невъзможно след раждането, тъй като натрупаните мазнини са неработещи. Те задълго, ако не завинаги, се складират в женските “контейнери” (задни части, бедра, гръб). А мастната тъкан (в това число и излишната) – това също е орган, за храненето на който се изразходва ресурс на тялото, който взима кръв и за разлика от мускулната тъкан не връща обратно. Ето как към целулита се добавя болест на сърцето и ставите. 

Има тестове и за пояса на горните крайници (мускулите на ръцете, гърдите, гърба) – опори от пода или пейка (може на колене) – ако жената (и бременната в това число) е в състояние да се оттласне с прав гръб (без да се пречупи в лумбалната област) поне 10 пъти, при всяко притискане гърдите задължително докосват пода (това вече са 3 точки по петобалната скала). ако жената не е способна на това, значи целулитът й е гарантиран най-малко по задната повърхност на ръцете (трицепсите), болките в шийната област на гръбнака, а в недалечно бъдеще и болките в главата. Съвет – в такъв случай започнете да правите опори от масата (по 5 – 10  повторения, в 5 – 10  серии, тоест 25 – 100  пъти), като постепенно увеличавате натоварването и понижавате височината на опората. P.S. Към тази точка. В моята група на здравето (гимнастика Кинезилайт) жени на възраст 65 – 75  години с лекота правят 10 серии по 10 лицеви опори, тоест 100 пъти.

Що касае техниката на изпълнение: главното е – издишане с “Хаа” в продължение  на цялата силова фаза, на всяко движение! Издишането “Хаа” се произнася с отворена уста, нисък глас или дълбоко придихание по време на цялото движение. То понижава вътречерепното налягане. Издишането става автоматично, без концентрация. Бих казал дори: издишането “Хаа” (с широко отворена уста) започва по-рано от самото движение. Това издишане позволява понижаване до минимум на вътрекоремното налягане, за което не подозират лекарите в женската консултация, забраняващи каквито и да било “натоварвания”. Не само това, именно диафрагменото издишане препятства отпускането на органите при бременност и засилва кръвообращението на плацентата, т.нар. плацентарно кръвообращение. В домашни условия може да изпълнявате достатъчно проста гимнастика. За коремната преса – повдигане на тялото с издишане “Хаа”, краката за удобство може да се сложат на пейка или диван, за по-подготвените може едновременно да се притискат коленете и лактите към корема, като краката са във въздуха, упражнението “ножици” повишава издръжливостта на мускулите на корема. За мускулите на задните части и мускулите от ниската част на гърба безопасно упражнение е повдигането на таза с издишане. Всички тези упражнения трябва да се правят с не по-малко от 20 повторения.

Универсалното упражнение за краката са кляканията, подпирайки се на неподвижна опора. За мускулите на гърдите, гърба, раменете покрай опорите може да се изпълнят и упражнения с гири, като се седи върху фитбол.

Гимнастиката трябва да завършва с разтягащи упражнения и разпускане (упражнение “котка – куче”). След упражненията – студен душ или вана.

 

Сергей Бубновски

„Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми”