Неотдавна проведените изследвания показват, че регулярните физически упражнения, особено в младостта, и контролирането на телесното тегло намаляват риска от рак на млечната жлеза! Но за този компонент на женското здраве се говори някак между другото. Това посочва в книгата си „Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми” изтъкнатият специалист в областта на немедикаментозното лечение и оздравяването на организма д-р Сергей Бубновски.

Кистата – това е запълнено с течност мастно образувание, което може да се появи най-често в резултат на запушване на млечната жлеза при изчезване на лумена заради разрастване на съединителната тъкан. Причината за образуване на киста и последващите болестни реакции в млечната жлеза се крие в сферата на запушването на каналите, от което възниква и възпалението, което се изразява с болка. Аз считам, че болките, съпровождащи възпалителните реакции в млечната жлеза на жената, са следствие, а не причина за болестта.

По своята същност млечната жлеза се явява видоизменена потна жлеза, представляваща съвкупност от тръбни жлези. Тоест това е съединителна тъкан, служеща като система за постъпване на хранителни вещества за кърмачето в случай на функциониране на каналите на млечната жлеза. В случай на нарушение на движението на течната среда по каналите във връзка с тяхното запушване възниква възпаление, съпроводено с почервеняване, оток, парене (повишение на температурата) във връзка с нарушаване функциите на каналите. Болката – това е вече сигнал за: а) запушване, т.е. нарушение на протичането на течности (кръв, лимфа, а в период до и след раждане – мляко) по каналите, и б) възпаление. Но това е следствие, а не причина!

Основният мускул, отговарящ за дренажа на млечната жлеза, е големият гръден мускул. асистират му: 1) малък гръден, който е разположен под големия, при това активно участва в дишането; 2) подключичен мускул – помага на малък гръден; 3) преден зъбчат мускул – помага на гръдния и също  активно участва в акта на дишане. Тези мускули осъществяват движението на ръката, лопатката, ключицата, раменната кост. За подобрение на тяхната работа трябва да можете да… се повдигате на ръце от пода (с прав гръб и таз без огъване в тазовата област на гръбнака, което е крайно полезно за здравето на млечната жлеза!

Но колкото и да е странно, жените малко използват тези мускули, дори когато се занимават в тренажорната зала (въртят педалите на велотренажора, използват пътеката за бягане, правят йога, разтягане, но към силовите тренажори не обичат да посягат). В своите книги, посветени на здравето на опорно-двигателния апарат, аз споменавам “триадата на здравето”: повдигания от пода (лицеви опори), клякания с прав гръб и упражнения за мускулите на коремната преса (вдигане на краката, от лег на гръб). Обяснявам защо се прави това! Но… жените не умеят да правят лицеви опори, а мамолозите игнорират лечебното действие на тези мускули. Разбира се, освен повдигане от пода (опори), което може да се замени с упражнението оттласкване на щанга от лег по гръб или оттласкване с ръце напред, от седеж, аз препоръчвам и други упражнения, активизиращи целия арсенал на мускулната система на гръдния кош, а така също и мускулите на гърба (широкия или трапецовиден мускул, дългия разгъвач на гърба), дълбоките мускули на гърдите (междуребрените повърхностни – при вдишване, вътрешните междуребрени – при издишване), подребрените мускули и напречните гръдни мускули. Като не е необходимо използването на големи тежести. Достатъчно е да се работи в комфортен режим (без напрежение), но с голям брой повторения – 20 – 40 в серия до усещане за загряване в мускулите.

Какви още упражнения може да се препоръчат за профилактика на всички видове доброкачествени мастопатии и дори за лечението им? Това са:

  • “пулл-овер” – тяга с прави ръце към гърди от лег на гръб или от седеж на тренажорната пейка;
  • “пеперуда” – събиране на ръце пред гърди;
  • “свиване на рамене” – от седеж на универсалната пейка, тяга с рамене нагоре;
  • тяга с ръце към гърди: едновременна тяга отгоре,
  • редуване на ръце отгоре надолу,
  • събиране на лопатките,
  • тяга отпред.

За разлика от чисто силовите упражнения, предназначените да увеличат обема на мускулите, предизвикващи хипертрофията им (а жените се боят от това) – упражненията на многофункционалния тренажор МТБ не създават обем, но прекрасно разработват и разтягат мускулите, което подобрява кръво- и лимфообращението в млечната жлеза. Ако мамолозите предлагат свои видове лечение: секторна резекция, хормонотерапия, седативни (успокояващи), витаминотерапия, диуретици, фитотерапия, а при рак на млечната жлеза – хирургично лечение (мастектомия), лъчева терапия и химиотерапия, то аз препоръчвам да не се стига до подобна необходимост и… лицеви опори (плюс всички гореизброени упражнения, по възможност!) но… жените не умеят да правят лицеви опори.

 

Мускулите при неизползването им атрофират, съдовете, преминаващи във вътрешността им, са подложени на дегенерация, в резултат на което става и запушването или облитерацията на каналите на млечните жлези. Интересно е, че след преустановяване на гръдното хранене голяма част от алвеолите, които са се развили по време на бременността, също са подложени на дегенеративно изменение (“умират”) в резултат на апоптозата. Загиналите клетки се извличат чрез макрофагите, но именно с упражненията (виж по-горе) се съдейства за качественото изчистване на каналите на млечните жлези. След менопаузата става атрофия на секретиращите отдели и канали. Атрофичните изменения стават в съединителната тъкан. Затова с годините трябва да се отнасяте към себе си по-строго. Престанете да се позовавате на възрастта, оправдавайки леността си. Трябва да се настроите за дълъг живот – без таблетки и операции. Правете лицеви опори, жени!

 

Сергей Бубновски

„Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми”