Човек със слаби крака е като кола с изпуснати гуми. А след 60 години за съжаление при повечето хора тези гуми са изпуснати. За това алармира в книгата си „Болят ме коленете. Какво да правя?” д-р Сергей Бубновски - създателят на модерната кинезитерапия. 

Трябва да е ясно: мускулите на краката са амортизатори на гърба! Не сте ли се замисляли защо краката са два, дори три пъти по-дебели от ръцете? Ако започнем да изброяваме големите мускули на тялото, по-точно мускулните лостове, ще се окаже, че по-голямата част от тях са в краката.

 

Какво си мислите? Че щом сте минали 60, можете да си позволите да натрупате килограми и да намалите силата на мускулите? Грижете се поне за мускулите на гърба и ръцете.

 

Хората са седнали на петата опорна точка! Пред компютрите, зад волана на автомобила, на бюрата в офисите, в стаите на охраната и т. н. И което е най-важното, не искат да стават без нужда. Вярно, някои от време на време посещават спортните площадки. Но повечето от тези «полуспортуващи» хора предпочитат развлекателния спорт — тенис, ски, бягане и т.н.

 

Без колянната става не може да се бяга, да се скача, да се кляка. Хората започват да бягат, да скачат, да клякат – и получават травми на коляното.

 

Като източници на кръвоснабдяването на елементите на колянната става служат бедрената, задколянната, предната голямопищялна и дълбоката бедрена артерия.Така че основните източници на кръвоснабдяване на колянната става минават през основните големи мускули на бедрата и пищяла.

Високите мускулни натоварвания стимулират образуването на нови капиляри и повишават адаптационните въз­можности на мускулната тъкан. Така се очертава ясен функционале­н алгоритъм на ставните заболявания при наличие на слаби мускули на долните крайници:

 

слаби мускули на краката => слаб кръвоток => слабо хранене на ставата => артрит => артроза => постоянна болка => ендопротезиране (ако има пари) => инвалидност.

 

Недостатъчната работа на мускулите на долните крайници влияе и върху съгласуваността в работата на мускулите на цялото тяло. При неспортуващите хора с годините се развива нарушение на координацията. Между другото, слабите крака водят и до лошо кръвоснабдяване на съдовете на главния мозък. Оттук се развива болестта на Алцхаймер, или старческо слабоумие, паркинсонизъм и други старчески болести. В практиката си съм срещал слабоумие още на петдесетгодишна възраст.

 

А слабата задна група бедрени мускули означава лоши стави и слаб гръбнак, обяснява още д-р Бубновски.

Успокоителното все пак е, че както пише той: Възрастта е без значение, тъй като мускулите са способни да възстановяват нормалния си статус.

 

Сергей Бубновски

„Болят ме коленете. Какво да правя?“