Повечето хора имат илюзии по отношение на зд­равето си, обяснява в книгата си „Остеохондрозата не е присъда!“ д-р Сергей Бубновски.

Как да разбираме това? Като правило пациентът, който отива на преглед с болки в гърба, се смята за напълно здрав, а болките приема като случайност, лош късмет. Обяснява си ги с това, че е вдигнал нещо тежко, навел се е, обърнал се е рязко и така нататък. Ако не бил направил това злополучно движение, нищо нямало да се случи. Но той и преди е правил и тези, и много други движения, и всичко е било наред.

Кой знае защо хората не се замислят за това и приписват всичко на случайността.

И ме молят: «Намачкай ме, докторе, сложи ми инжекция, направи нещо, та да ми мине. Не съм виновен, че стана така, просто се обърнах рязко.»

«Кога за последно – питам – сте се набирали на лоста? А да играете на успоредка? Колко тежахте на шестнайсет? А сега?»

Човекът с болки в гърба, забравил вече годината, когато е можел да направи коремни преси и да се набере на лоста, на всичкото отгоре натрупал още 20-30 килограма върху нетренираното си тяло, се учудва, че изведнъж се е сецнал в кръста само защото се е навел да си завърже обувките. Именно от този момент нататък със здравето му е свършено, но той още не го разбира. Все пак не е падал от високо, не са го удряли по време на мач, не е катастрофирал. И ей-така, ни в клин, ни в ръкав всичко да е свършило?! Затова и не може да разбере истинската причина за болките в гърба, спомня си само прословутите връзки.

 

Остеохондрозата не е болест, а начин на живот. Задачата на всеки човек е да избере пътя си. Дали да се лекува до самоунищожение, сменяйки едни хапчета с други? Или да възстановява здравето си, като се откаже от тях?

Здравето е труд!

Трудът е търпение!

Търпението е страдание!

Страданието е очистване!

Очистването е здраве!

И нито една точка от този алгоритъм за възстановяване на здравето не може да бъде изхвърлена.

 

Сергей Бубновски

"Остеохондрозата не е присъда!"