Основните методи за «унищожаване» на мускулите, посочва в книгата си „Остеохондрозата не е присъда!“ д-р Сергей Бубновски.

Това са:

  • нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС);
  • физиотерапевтични методики (лазер, фонофореза, ултра­звук, ударно-вълнова терапия);
  • балнеотерапевтични средства (различни видове вани, душ на Шарко, калолечение, карипазим и така нататък);
  • екстензии на гръбнака (сухи и водни);
  • масажи, иглотерапия, апитерапия, хирудотерапия, горене с пури;
  • и, разбира се, ограничаване на натоварванията (ЛФК не влиза в сметката).

Какви ти натоварвания! Всичко, което е останало от тялото, се стяга в корсет.

 

Лично за мен използването на корсети при болки в гърба е безсмислено. Представете си, че пред прозореца ви от силния вятър или по някаква друга причина се е наклонил телеграфен стълб, я вие, вместо да се опитате да го върнете във вертикално положение, го омотавате с лепенки. Горе-долу такова действие има корсетът, който по принцип не може да изправи гръбнака, намиращ се в центъра на тялото, затова пък може да стисне мускулите и да спомогне за атрофирането им. Носенето на корсе­та може да се сравни с турникета, който спира кръвообраще­нието при венозните инжекции. Корсетът, използван дори за кратко, спомага за смъкването на вътрешните органи, забавя перисталтиката на червата, влошава работата на бъбреците и нарушава кръвообращението на тазовите органи.

Гръбнакът не е само прешлени и дискове. Това са и мускулите, и връзките, и съдовете, и нервите. Централната нервна система, преминаваща през гръбнака (гръбначният мозък), управ­лява гръбначния стълб посредством мускулите. Те са много. Анатомите наброяват около 700 само нечифтни (и то без да смятаме мимическите мускули на лицето). Защо е нужно такова количество, щом дори и при тежка физическа работа човек използва около 40 % от тях? Много просто! Чрез тях се извършва управлението на тялото – на костите, ставите и различните органи. Да, и на органите. Сърцето, далака, черния дроб, бъбреците...

 

Сергей Бубновски

„Остеохондрозата не е присъда!“