Щом в тялото има мускули, които трябва да правят нещо, но не го правят, какво става с тях?» «Атро­фират». Това си е бавно умиране на тялото при жив организъм, за съжаление често с болки и поражения на други органи – яйчници, матка, млечни жлези, главен мозък. Какво е остеохондрозата – болест на гръбнака или част от общото заболяване на организма на човека? «Тялото ще ни смаже, ако не се занимаваме с него» - често казвам на болните. Това споделя в книгата си „Остеохондрозата не е присъда!“ д-р Сергей Бубновски.

Това означава, че човек, който не упражнява мускулите си, спомага за тяхното отслабване (атрофия). Атрофирайки, мускулите свиват обема си. Това значи, че и съдовете, и нервите, преминаващи през тези мускули, също се свиват и кръвотокът и храненето на ставите и органите се влошават. Излиза, че човек, който външно изглежда съвсем нормално, вътре е свит, стиснат. По този начин страда не само гръбнакът, но и целият организъм. Вече е доказано, че отделните мускули и дори групи мускули, например сгъвачите, не могат да работят без разгъвачите. Последователното съкращение на мускулите при навеждане или изправяне е модерно да се наричат анатомични влакове. Но влакът не е само последователно свързани вагони, а и съдържанието на вагоните или цистерните, което се доставя до определено местоназначение. Ако влакът се движи много бавно, с дълги спирки, съдържанието на вагоните може да загуби качеството си, а релсите да ръждясат. Така и изпълнението на упражнения от време на време, и то за кратко, спомага за отлагането на остеофити по гръбнака, а междупрешленните дискове и ставите в тялото изсъхват. Остеохондрозата е един вид ръжда на гръбнака и ставите, която се натрупва в течение на живота при недостиг на движение, напрягане и разтягане.

Външно човек с развиваща се остеохондроза изглежда здрав, макар да не може да се наведе и да докосне пода. «Ръждясали» са ставите на гръбнака, а дълбоките му мускули са се втвърдили. С една дума, мускулна недоста­тъчност, която понякога се появява още на 22 години. Отиват си силите, издръжливостта, гъвкавостта, а човекът смята загубването на тези функции за нормално. Но ако неочаквано му се наложи да се наведе, при това няколко пъти, посещението при лекаря е неизбежно. И нататък, както си му е редът – хапчета, физиотерапия, корсет, обяснява Бубновски.

Той е категоричен, че лечение при остеохондроза трябва да се назначава само след функцио­нално изследване на болния, а не след рентгенови или томографски снимки. Ако се направи диагностика на всички мускули на тялото и на всички стави, могат да се видят интересни закономерности, свързани с болките в гърба, без причината да е в гърба. Цялата съдова система на човешкия организъм се намира вътре в мускулите, които спомагат за транспортирането на всичката кръв и лимфа до местоназначението й (мозъка, сърцето, вътрешните органи, междупрешленните дискове и ставите). Мускулите са помпи, без чиято пълноценна работа е невъзможно кръвообращението. Трябва да ги разглеждаме не просто като анатомични тъкани, осъществяващи двигателната функция на костите и ставите, както правят повечето лекари, занимаващи се с лечението на остео­хондрозата, а преди всичко като информационна и транспортна система.

За вече доста дългия си живот като медик съм виждал много случаи на самоизлекуване на организма от кисти на яйчниците, миома на матката при жените, простатит и аденом на простатата при мъжете по време на лечение на гръбнака с диагноза «поясна остеохондроза» с помощта на метода на кинезитерапията, или терапията чрез правилно движение, споделя още д-р Бубновски.

 

Сергей Бубновски

„Остеохондрозата не е присъда!“