При огромен брой хора, особено жени, мускулите привеждачи и отвеждачи на бедрата са много слабо развити, може да се каже, недоразвити, ригидни (с много понижена еластичност). Този “феномен на неразвитите мускули на слабините” заема, по всичко личи (освен ако няма някакви хормонални нарушения), водеща роля не само за поява на безплодието при здравите жени, но и води до ригидност, тоест загуба на еластичност, и оттам до развитие на фригидност или потискане на оргазма – разстройство, при което жената без значение от стимулацията не изпитва оргазъм. Това обяснява в книгата си „Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми” изтъкнатият специалист в областта на немедикаментозното лечение и оздравяването на организма д-р Сергей Бубновски.

В ежедневието тези мускулни групи се използват активно само от гимнастиците и танцьорите, изпълняващи шпагати. Затова във функционално отношение тези мускули са слаби при жени и момичета поради неизползването им. Всяка жена, страдаща от подобно разстройство, чието главно следствие е невъзможността да забременее при останалите достатъчни показания за добро общо здравословно състояние, трябва да знае и да прави упражненията, подобряващи всячески контрола на мускулите, разположени около влагалището.

Тези мускули са много – повече от трийсет. Но основни лостове, “задвижващи” мускулите на таза, се явяват мускулите на бедрата – аддукторите (привеждачи), абдукторите (отвеждачи), и мускулите – сгъвачи на бедрата.

За да обясним  този ефект, не е достатъчно да се разбира, че упражненията подобряват кръвообращението в зоната на работещите мускули. Трябва да се разбира и самият процес на оплождане на ниво клетка. Фалопиевите тръби представляват двойка мускулни тръби с голяма подвижност. Те, както и сърдечните съдове, се състоят от гладка мускулна тъкан, която може и да не “работи”, ако не й се помогне. Отказът от помощ на сърдечните съдове често води до атеросклероза, а фалопиевите тръби – към безплодие. Работата е в това, че овоцитите с обвивките се движат пасивно по тръбите от страната на матката. Сперматозоидите във влагалището и матката също се придвижват пасивно, заедно с течното съдържание на тези органи, което ги засмуква все по-дълбоко,  благодарение на тоничното съкращаване на мускулните мембрани. Под влияние преди всичко на мускулните съкращения, овоцитът попада във фунията на тръбата, където става оплождането, при условие че дотам се е добрал поне един от многочислените сперматозоиди, които достигат висша степен на зрялост и активност в женските полови пътища. Яйцеклетката, превръщаща се след оплождането в т.нар. зигота, започва да се дели и се премества в матката. Този процес продължава около пет денонощия. ако не стане оплождане, овоцитът остава жизнеспособен около 24 часа.

В много случаи причина за безплодието се явява неспособността на половите клетки (овоцита и сперматозоида) да стигнат една до друга поради слабото придвижване на съдържимото във фалопиевите тръби, влагалището и матката, в което се намират.  Тоест в случаите, когато имаме понижен кръвоток, зависещ от “избутващата” работа на мускулните групи на бедрата, тазовото дъно (тазовата и урогениталната диафрагма), тъй като гладката мускулатура на тези органи зависи от стимулирането им от напречно набраздената мускулатура.

Упражненията, които предлагаме за изпълнение на жените, страдащи от безплодие, също така може и трябва да се изпълняват при борбата с “потискания оргазъм” (фригидността). Голяма част от тях са приложими и при лечение на остри и хронични болки в ниската част на гърба. В Центровете Бубновски на многофункционалния тренажор МТБ  тези упражнения могат да се изпълняват и от физически немощни жени и девойки. При изпълнението на упражненията първия етап е необходима консултация със специалист по съвременна кинезитерапия и помощ от инструктор. В книгата всяко упражнение е придружено със снимки!

 

Упражнения при безплодие:

  1. тяга с прав крак на тежест от седнало положение на пода (дърпане навътре/теглене навън)
  2. тяга с прав крак на тежест към пода от положение лег по гръб: от горния блок на тренажор и от долния
  3. тяга с прав крак на тежест към пода от положение лег на хълбок: от горния блок на тренажор и от долния
  4. тяга коляно към рамо от положение лег по корем
  5. тяга коляно към корем от положение лег на хълбок със завъртане на бедрото
  6. едновременна тяга колене към корем от положение лег на корем върху фитбол
  7. едновременна тяга колене към корем от положение лег на гръб
  8. “брезичка” от горния блок на тренажор и от долния “плуг”.

Тези упражнения са безопасни и само някои от тях (“бруст”, “плуг”) не назначаваме на жени старша възраст на първия етап от лечението.

На девойките и жените след първия етап на лечението (12 сеанса) предлагаме да засилят програмата с базови, силови тренажори: 1. свиване на краката от лег;  2. бицепс на бедрата от лег; 3. събиране на бедрата; 4. разтваряне на краката; 5. махове с краката назад; 6. бицепс на бедрата от стоеж; 7. свиване на краката от седеж; 8. свиване на краката от стоеж.

Лечебната и възстановителна програма упражнения препоръчвам да се изпълнява не по-малко от три пъти в седмицата поради факта, че “физиологичната мускулна памет” на нашето тяло помни две денонощия. При изпълнение на каквито и да било други допълнителни оздравяващи програми (плуване, кардио тренажор) и други циклични упражнения, изпълнявани задължително в съответствие със здравните нормативи, приети от аеробиката (време – разстояние – пулс до и след упражненията – вж. “Кодът на здравото сърце и съдове”), занятията с МТБ-терапията може да се сведат до два пъти седмично, но не по-рядко! Необходимо е да се помнят три основни постулата на съвременната кинезитерапия: 1. търпение, тоест “не е нужно да се бърза”. Настройте се за продължителна работа в течение на 6 – 12 месеца като минимум. 2. собствени усилия, тоест борба със собствената слабост и мързел. “Трябва – значи, трябва”. 3. преодоляване на собственото високомерие (“Аз знам всичко. Това са глупости!...”). Информацията, която аз предлагам в тази книга, читателят едва ли ще намери някъде другаде. Затова на читателя, или по-скоро на читателката, ще й бъде трудно да повярва как така гинеколозите й дават противоречаща си информация. Но! Ако ви дава съвет гинеколог, който не е успял да ви избави от проблема и освен лекарства (например хормони) и операции нищо друго не е в състояние да ви предложи, настоятелно препоръчвам да се възползвате от съветите в тази книга, които при всеки случай ще помогнат да възстановите или съхраните женското здраве. Ако читателката няма тези проблеми, то нека прочете книгата, за да съхрани здравето на децата си.

 

Сергей Бубновски

„Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми”