Вредни за гръбнака са скоковете с парашут, ски скоковете от трамплин, офроуда. Тоест всички действия, свързани с удари и вибрации, всички натоварвания, изместващи оста на тялото. Това обяснява в книгата си "1000 отговора на въпроса как да си върнем здравето" основателят на кинезитерапията д-р Сергей Михайлович Бубновски. Самият той се е вдигнал на крака след 27 години на патерици!

Например фигурното пързаляне, при което има много скокове и въртене, би могло да доведе до увреждане на гръбнака. Считам за вредно за гръбначния стълб бягането по асфалт, ако сте с гуменки или маратонки, а не в специални обувки за бягане. Особено скептично се отнасям към маратона на Садовое кольцо в Москва. Там и въздухът е лош, и дълго бягат, и на всичко отгоре по асфалт.

По принцип спортното натоварване без предварителна подготовка и разгрявка след това може да доведе до увреждане на гръбнака. При слаби или, напротив, пренатоварени мускули на кръста се занижава амортизационната им функция и осевото натоварване на гръбначния стълб нараства, особено при бягане и скачане.

Вредно за гръбнака е носенето на тежести с ръцете, особено с една ръка. Ако ви привлича, то ползвайте двете ръце едновременно. Едно време, на село, са носели вода с кобилица на двете рамене едновременно, като по този начин са съблюдавали равномерното натоварване на гръбнака, казва още Бубновски. А по повод това, че той е успял да се изправи на крака след 27 години на патерици обяснява:

Работата дори не е в това, че аз успях да възстановя здравето и трудоспособността си след придобитите травми. В края на краищата могат да се намерят много хора, преодолели и възстановили се след травми и хронични заболявания, ако искате, ще се оправите. Работата е в това, че в резултат на личния ми опит по въпросите на рехабилитацията и лечението на синдрома на болката се създаде цялостна физиологично и научно обоснована, коректна във всички отношения система за възстановяване на здравето и трудоспособността на лица от всички възрасти. По въпросите на рехабилитацията след травма мога да приведа десетки случаи от моята практика на популярни личности, но медицинската етика не позволява огласяването им. Най-яркият и широко известен пример е работата ми с пилотите на световноизвестния екип “Камаз-Мастър”  от  епохата  на  участията на “легендата” от дакар Владимир Чагин. Аз прекарах с екипа рамо до рамо четири дакара, без да се броят останалите ралита, рейдове и гонки по пресечени местности и офроуд надпревари. През това време ми се удаде да върна в строя 6 от 9 пилоти след тежки травми на гръбнака – компресионни фрактури, Без операции и корсети. И това не е всичко. Главното е, че повечето от травмите (90%) бяха получени в хода на гонките! Тоест пречупването на гръбнака не се яви причина за преустановяване на състезанието в извънпистов участък на автомобили под 10 тона, развиващи скорост до 150 км в час?! Никой от колегите лекари до момента не може да оцени и проумее тези резултати. Затова е безсмислено да им се задават въпроси.

На кого да повярваш, на доктора, прекарал 27 от 60 си години в прегръдка с патериците, а сега живеещ безпроблемно, забравил за тях и за забраната да се движи, или на доктора, пък бил той и кандидат или доктор на науките, който (за щастие) не е боледувал сериозно от нищо, но който пише статии с помощта на интернет и който, беседвайки с болния, дори не го докосва, но за сметка на това с лекота предписва от скъпи по-скъпи лекарства без капка съмнение в собствената си компетентност…

 

Сергей Бубновски

"1000 отговора на въпроса как да си върнем здравето"