Какви са вариантите за лечение на болните стави, обяснява в книгата си „Болят ме коленете. Какво да правя?” д-р Сергей Бубновски - създателят на кинезитерапията, който разработвайки своята методика успява да се вдигне на крака след 27 години с патерици.

 

Вече е 2010 година, а методите за лечение на ставите в огромната си част идват от края на XIX век. Това обяснява в книгата си «Болят ме коленете. Какво да правя?» д-р Сергей Бубновски - създателят на кинезитерапията, който разработвайки своята методика успява да се вдигне на крака след 27 години с патерици.

Днес съществуват два основни подхода към лечението на болните стави.

Първият, общоприетият, е лекарствено-терапев­тичният. Това е задънена улица и носи само усложнения и странични действия върху другите органи и системи. Искам да ви попитам как препа­рат, който се приема перорално, тоест през устата, може да стигне до болната става, ако пътищата му за доставка са нарушени.

Тоест заболяванията на ставите и гръбнака се отнасят към групата на дистрофичните заболявания, при които е нару­шено храненето на самата става поради блокада на капилярите на меките тъкани. И докато тези меки тъкани, тоест мускулите и връзките, не започнат да работят отново, а на работата им, естествено, пречи носенето на наколенки, извършването на артроскопия, кюретажът, извеждането на течност от ставата, цялата тази хондропротекторна система е безсмислена. Всъщност тя е безсмислена дори и ако ставите са здрави, тъй като хрущялната тъкан получава хранене само при движение.

Никакво хапче, никаква стволова клетка не може да замени волевото усилие, което трябва да се упражни за правенето на една-единствена стъпка. Животът е движение.

Вторият подход към лечението на ставите е хирургичният. Разбира се, той си има както плюсове, особено при подмяна на ставите, когато условията за това за назрели, така и минуси, тоест има случаи, когато хирургичната намеса не носи нищо освен вреда. Към тези случаи можем да отнесем оперативната намеса без подготовка на болния, кюретажа, извеждането на течност и дори отстраняването на менискусите, които при създаване на определени условия могат да бъдат отстранени от самия организъм.

Аз предлагам трети път за лечение на ставите – модерната кинезитерапия, където като лечебен фактор се използват дълбоките мускули на ставата.

Ако се игнорира ролята на мускулите, връзките и сухожи­лията за поддържането на баланса на вътреставната течност при заболяване на ставата (артрит) и цялата лечебна дейност се насочи към ограничаване на движенията, употреба на НПВС и други лекарствени средства, тогава възпалената става бав­но се трансформира в дегенеративна. И възстановяването й по терапевтичен път става невъзможно дори ако се използват специалните тренажори МТБ. И тогава се появява необходимостта от смяна на ставата с имплант или ендопротеза.

Освен това трябва да се пие голямо количество чай – зелен, билков, с мляко (до 3 литра дневно) и да се мият коленете със студена вода. Например пациентът седи във ваната и насочва струята вода от крана към болното коляно. До «замръ­зване». После грижливо избърсва крака, масажира го и облича сухо памучно бельо. Но не бива да се загрява ставата, да се използват загряващи мехлеми и компреси – в никакъв случай!

Топлината влошава циркулaцията на кръвта и лимфата в обла­стта на ставата и по този начин спомага за получаване на сраствания и остеофити вътре в ставата, тоест за деформацията й.

Не препоръчвам различните загряващи ставата процедури, независимо дали са мехлеми, форези или лазери. Трябва да се ходи с бастун в противо­положната ръка или дори в двете ръце. Добре ще е това да са телескопични бастуни с опора в предмишницата. Трябва да се укрепват и ръцете, например с лицеви опори.

 

Сергей Бубновски

„Болят ме коленете. Какво да правя?”