Как правилно да дишаме докато спортуваме, ни учи в книгата си "1000 отговора на въпроса как да си върнем здравето" Сергей Михайлович Бубновски – доктор на медицинските науки, професор, автор на принципно нови, неоперативни методи за лечение на гръбнака и ставите, създател на новото направление в медицината – кинезитерапия, при което болният сам насочва собствените си сили към личното си оздравяване.

Диафрагмата  е  мускул,  който  работи  при  всяко  вдишване  и издишване. При правилно издишване “Хаа” диафрагмата се повдига, а ребрата се отпускат, коремът се прибира и издишването се получава продължително. Ако издишате неправилно,  то коремът  (коремните мускули) не се прибират и звукът е кратък. Ако се напрягат гласовите връзки, то звукът е висок и креслив, в случай че го произнасяте на глас, което също е неправилен начин.

При дълбоко вдишване, ако обстоятелствата го изискват (например гмуркане на дълбоко), диафрагмата се отпуска, гръдният кош се разширява и това можем да наречем гръдно дишане. Но при всеки случай основната работа се извършва от диафрагмата.

При издишване се снижава интраперитонеалното и вътрегръдното налягане, което осигурява засмукващата функция на гръдния кош (диафрагмата) и засилва кръвообращението във вътрешните органи. По време на вдишването и последващото задържане на дъха при спортуващите всички капиляри се напълват с кръв (тъканно дишане) – това е полезно. В тези случаи при отслабналите хора този тип дишане може да доведе до покачване на вътреорганното налягане и да причини колапс и пролапс в някои органи. Затова ние, кинезитерапевтите, учим да се издиша дълбоко (интраперитонеално), а вдишването да става автоматично между издишванията и да е повърхностно, не дълбоко. Това не пречи да се направи дълбоко издишване “Хаа”. Дишането с “Хаа” е подходящо не само при изпълнение на силовите упражнения в момент на усилие, но и при разтягащите (стречинга).

Лекарите често грешат, наричайки дишането със стомаха мъжки тип, а гръдното дишане – женски тип. По силата на анатомо-физиологичните особености при жената най-изпъкналата предна повърхност са гърдите, а при мъжете – коремът. Това, което повече се повдига при вдишване, то се забелязва от “наблюдаващите”. Всъщност и при мъжете, и при жените основният дихателен мускул е диафрагмата, затова и при двата пола правилното дишане е диафрагменото. Ние обучаваме на диафрагмено издишване, снемащо напрежението във вътрешните органи и отпускащо  мускулите.  Просто  трябва  да  го  усвоите и всички типове натоварвания ще ви бъдат по силите от каквото и да страдате, казва Бубновски.

 

 Сергей Бубновски

"1000 отговора на въпроса как да си върнем здравето"