Умните мами може и да изглеждат като всички останали майки, с които се срещаме на опашката. Но ако видите техните банкови сметки и извлеченията по кредитните им карти, както и портфейлите им, ще разпознаете някои особени отличителни белези – умните мами винаги печелят сами своите пари, въпреки, че този доход може да намалее значително по време на отглеждането на децата им. Умните мами имат достатъчно налични пари в банката, за да могат да посрещнат неочаквани разходи или временно намаляване на доходите си, те спестяват краткосрочно и дългосрочно и са изплатили всичките си високолихвени кредити и всички вноски по кредитните си карти. Те имат застраховки, които биха ги осигурили в случай на някакво неочаквано събитие или трагедия. Умните мами моделират такова поведение у децата си, което да създава богатство, като развиват тяхната далновидност и техните финансови навици отрано. Умните мами не се колебаят да правят покупки, за които знаят, че ще подобрят собственото им благосъстояние или това на техните семейства. Те активно участват в собствените си спестявания и инвестиционни решения и не предават юздите за управлението на парите на своите партньори. Умните мами имат пари и ясни цели в живота си, които непрекъснато преследват, дори понякога да е с по-бавни темпове. Те се чувстват комфортно и са уверени да говорят за финансите си; управлението на парите им е толкова познато и приятно, колкото лесно е за тях да се потопят в топла вана.

Независимо колко много или колко малко имат, парите дават на тях и техните семейства чувство на сигурност. Да бъдеш умна мама, не означава да печелиш повече от определена сума пари, да натрупаш определена нетна стойност или да притежаваш един милион долара. Умните мами, за които съм разказала тук, включват учителки, медицински сестри и писателки на свободна практика, редом с мами адвокатки, собственички на бизнес или финансови специалистки. Сред тях има и самотни мами, млади мами и по-възрастни мами. Независимо от тяхното ниво на доходи или спестявания, общото между тях е комфортът, доверието и безопасността, които идват от интелигентните им избори по отношение на парите.

Техните тайни стратегии, жокери и съвети, събрани от Кимбърли Палмър, може да прочетете в книгата й „Умно майче, богата майка”.