Д-р Сергей Бубновски проведе нов уебинар за това какво да правим във времето на самоизолацията и кои негови книги да прочетем. Прослушайте цялото предаване на неговия ютюб канал: https://bit.ly/3b6aw2e. Тук сме извадили само някои основни моменти за вас:

В условията на самоизолация печели този, които се занимава с профилактика и води здравословен начин на живот. В старостта трябва да влизаме здрави, така че за това трябва да се подготвяме още от началото.

Боледуват само тези, които са отлагали за след това. И сега идва това „след това“, а тези капиляри от обездвижване не пропускат кръвта както трябва. Хората, които следят за себе си, при тях кръвта винаги се движи бързо, както и лимфата, имунитета му е висок и лимфоцитите му ще унищожат всеки вирус или бактерия.

Самоизолацията е най-крайната мярка, няма да я коментирам, но сме принудени да работим в нея. И предупреждавам, че тези от вас, които отделят малко време на гимнастиката, упражненията, аеробни, силови, стречинг, могат много тежко да преболедуват грипа и да получат усложнения.

Центровете на д-р Бубновски в Русия работят и сега, по времето на карантината със специално правителствено разрешение. Той препоръча на тези, които ги боли  гърба, ставите, главата, сърцето (и разбира се живеят там): могат да се свържат с центровете му и ще получат специална бележка, разрешаваща им да посетят Център Бубновски.

Цялото ни здраве се държи на дълбоките мускули и връзките между тях.

Книгите, които д-р Бубновски препоръчва:

„50 незаменими упражнения“

„1000 отговора на въпроса“

„Здрави съдове или защо са му на човек мускули“

„Бърза помощ при остри болки“

„60 упражнения в домашни условия“

„Остеохондрозата не е присъда“.

„Здраве чрез стъпалата“

*Някои от тях все още не са преведени на български език.

Аз 27 години не съм имал възможност да се движа много, придвижвах се на патерици и много ми се искаше някой да ми даде конкретен съвет как да се избавя от патериците, но нямаше такъв.

Има една книга, която отговаря на всички въпроси: „50 незаменими упражнения“. Тя съдържа съвети за всеки, който сега за първи път започва да се занимава с упражнения. И е много полезна за тях, защото тези хора до този момент само са лежали с болките си и ги е страх, че нещо могат да си навредят.

Средностатистическият човек е мързелив, страхлив и слаб и за да се избави от тези по-скоро психологически постановки, трябват: търпение, труд и послушание.

На въпрос какво да се прави при повишено кръвно налягане. („Здрави съдове или защо са му на човек мускули“):

Правилната гимнастика сваля напрежението от мускулите на миокарда. И затова, когато някой тренира, неговото сърце работи в по-икономичен режим.

Грешно е мнението, че кръвното налягане ако веднъж е започнало да е високо и така ще е до края на живота. Главното е да се правят упражнения, но с правилно издишване с продължително „Хаа“. (книга „60 упражнения в домашни условия“). Веднага когато вдигнете кръвното, влизане с главата във вана с ледена вода! За 5-10 секунди.

Не трябва да се пият веднага хапчета за кръвно, защото това води до повече проблеми. Много младежи сега умират от сърдечни заболявания, защото малко се движат, а приемат много хапчета, включително болкоуспокояващи.

Съветвам да започвате деня си със студена вана или душ, след което 2-3 чаши горещ зелен чай, след което започвате да ходите или да клякате, държейки се за неподвижна опора. Количеството, в което да изпълнявате упражненията, не мога да определя без преглед, но просто не се пренапрягайте от самото начало.

Мускулите ни са 60% от тялото, за да могат да извършват лечебна функция, да доставят кислород навсякъде. Цялата аптека ни е в организма. Чудо е когато познаваш тялото си и умееш да го ползваш. А където те боли, това е показател, че някъде нещо не си оценил правилно.

За всички: „Остеохондрозата не е присъда!“

Съветвам ви да гледате предаванията ни в ютюб, аз заставам зад всяка своя препоръка! Но само ако дишате правилно и ги изпълнявате правилно.

Болките в гърба се лекуват само чрез упражнения. Всички хора, които имат болки в гърба и ставите и на рентгеновите им снимки пише дистрофия: прочетете „Остеохондрозата не е присъда“.

Аз съм против операциите на гръбнака, включително и на ракови образувания доброкачествени. С упражнения може да се облекчи положението.

Въпрос: Болки в шията и под лопатката вече няколко месеца, които се опитвал да лекува с масажи:

Никой масажист не може да ви премахне болки, особено хронични. Чрез масаж може да се отпуснат мускулите само и трябва да се прави само след като сте правили упражнения. Не може да искате с масаж да замените упражненията.

Когато ви съветват да не правите упражение, мускулите стават ригидни, сухи, затова първите упражнения, които започнете да правите в такова положение са много болезнени.

Затова в този случай силов стречинг. Примерно на две-три табуретки ( стола). На едната краката, на другите ръцете и започвате да правите дълбоки лицеви опори. Първите три движения ще са болезнени, но не се притеснявайте, нищо няма да си счупите.

Синдром на паническите атаки: намерете две предавания, които има по темата в ютюб канала ни. За тях и болките в главата – краката да са на по-високо ниво от главата по време на упражненията. Това е помогнало и на самият д-р Бубновски, който след инцидента е бил в дълга кома, след това е имал морска болест при пътуване с автобус и остри болки в главата.

Триадата на здравето: всички по времето на самоизолацията трябва да правят: клякания, коремни преси и лицеви опори: всяко по 100 броя, разделени на серии.

И студени вани или душ: И микробите и вирусите не понасят рязка смяна на температурата.

Вашето здраве е във вашите ръце! Болестта се бои тогава, когато не се боят от нея. Така че: студена вода, увереност в себе си и упражнения, изпълнявани правилно!