За грешките, които можем да допуснем при самостоятелно изпълнение на лечебните упражнения, ни предупреждава в книгата си "Остеохондрозата не е присъда" д-р Сергей Бубновски:

  1. Никога не изпълнявайте всички упражнения наведнъж. Работата е там, че първия ден много хора, дори и тези с по-слаб организъм, могат да изпълнят доста голям обем раз­лични упражнения. Но на следващия ден повечето няма да могат да мръднат от болка. Възможно е повишаване на темпе­ратурата на тялото.
  2. Забравете, че някога сте били спортен тип и сте се радвали на добро здраве. Днес имате болест и се отнесете към себе си като към дете, което трябва да научите да ходи.
  3. След като сте пристъпили към изпълнението на лечебните упражнения, не се съветвайте с лекар, който ви забранява натоварванията и ви препоръчва да носите корсет.
  4. Отдавна не сте изпълнявали силови упражнения. Мускулите ви са забравили как се прави това. И задължително ще ви болят. Може би силно, до спазми. Не мислете, че това е влошаване на състоянието ви или обостряне на болестта. Затова ако решите да спрете изпълнението на упражненията, да си починете или да изчакате, по-добре изобщо да не започвате. А болезнените реак­ции не са нищо повече от адаптация, привикване.
  5. Ако продължите да изпълнявате упражненията, ще се справите с болките.

За да преминат по-бързо, препоръчвам ви да разтривате тялото с кърпа, натопена в студена вода. Още по-добър е, разбира се, студеният душ или студената вана (5—10 секунди). Само не загрявайте тялото! (Гореща вана, физиотерапия или горещ душ.)

  1. Не бива рязко да спирате обичайните си лекарства за понижаване на кръвното. Просто в деня на упражненията намалявайте дозите, но постепенно, като контролирате пулса.
  2. Не допускайте пресъхване на устата. Между упражненията пийте по-често вода, но по една глътка, не повече!
  3. Не си викайте за компания приятел, съсед или роднина. Оставете това време само за себе си. То е само ваше и за вас. Ценете го!
  4. Ще имате добри дни. Ще имате и лоши. Ниското самочувствие не е повод да не изпълните планираната програма. В краен случай вземете хапче или намалете броя на повторенията, но не пропускайте упражненията.
  5. Не се оплаквайте на другите от здравето си. Винаги се хвалете, че сте преодолели собствената си слабост след изпълнението на упражненията.

 

Сергей Бубновски

„Остеохондрозата не е присъда!“