Универсални рецепти, които помагат на всички по един и същ начин, в природата НЯМА. Защо? Защото онова, което благотворно действа на един човек, действа по обратен начин на друг. Това пише в книгата си „Опитът на един глупак – 2” Мирзакарим Санакулович Норбеков.

 

Всяка храна действа на човека по определен начин. От една храна се засилва сексуалността, от друга агресивността, от трета работоспособността, от четвърта…всичко увисва и се превръщате в протоплазма.

Така че вижте: ако постоянно сте вял, имате проблеми със здравето, не сте доволен от либидото си, много е вероятно да трябва да си смените диетата. Огледайте с какво се храните, анализирайте, кое как влияе на здравето Ви. Особено редовните Ви яденета. Експериментирайте, сменяйте храните, сменяйте рецептите, опитайте нещо ново.

 

Има нации, които живеят от хиляди години, но населението им е едва 5 – 10 милиона. Грузинци, арменци, българи. Кухните им си приличат. Използваните храни са доста подобни. Като вкусови нюанси нещата са различни, но съчетанията си приличат. А ги има индусите, които са повече от милиард, и китайците, които са милиард и половина.

! Препоръчвам настойчиво: трябва да обичате и цените националната си кухня, но 2 дни през седмицата трябва да се яде храната на многомилионните народи. Вървете в китайски  или индийски ресторанти. Изучете, моля Ви, кухнята на тези нации, при които населението е надхвърлило сто милиона.

 

! Всяка храна оказва въздействие върху съзнанието, върху организма, върху Вашите действия!

Храненето както дава сили, така ги и отнема. Има определени случаи, когато човек просто не обръща внимание на тези неща, но може да изгуби огромния си потенциал заради неправилно хранене. Например да стане вял и да отмени предстояща среща. Или да я отложи с една седмица. А след седмица нужният човек вече е зает с друго и не може да се срещне с Вас. И всичкото това заради някакво печено пиле на обяд.

Не давам някакви специални препоръки, не казвам яжте месо, или станете суровоядец, или минете на трикратно ядене, тоест яжте три пъти в месеца. Внимателно се вслушвайте в организма си. Анализирайте състоянието си преди и след ядене. Например можете да доловите, че Ви се иска да хапнете нещо, което обикновено не ядете. Това е нормално. Значи в това ядене има нещо, което му липсва на организма.

И не бързайте, яжте бавно. Работата е там, че сигналът за насищане идва от стомаха до мозъка двадесет минути след като сте се нахранили. А ако мятате вътре в себе си всичко като въглища в пещта на локомотив, ще преяждате двукратно и трикратно! И след това се завъждат гастрити, колити, песъчинки, камъни, черупки и водоросли.

 

Сега мнозина си падат по различни диети, по суровоядство, разделно хранене и разни други хитрости. Какво да Ви кажа? Има много хубави и полезни за здравето рецепти.

Обаче! Умолявам Ви, скъпи читателю, не се връзвайте сляпо на цялата информация. Опитайте, гледайте как влияе новото върху организма Ви, върху здравословното Ви състояние, върху здравето Ви.

 

! За да живееш дълго, за да бъдеш здрав, организмът ти трябва да получава пълноценно хранене!

 

Каквото и да ядете, каквито и рецепти да спазвате, наблюдавайте, как Ви действа това. Веднъж за винаги може да бъде определена кръвната група. Но е невъзможно натурата да бъде определена веднъж за винаги.

  1. В рамките на три месеца анализирайте, коя храна Ви прави агресивен, коя Ви намалява силите, коя Ви дава сила, коя Ви кара на сън. Задачата е да откриете и засилващите, и отслабващите Ви храни и яденета.

В продължение на три месеца ще записвате в бележника си как се чувствате по стобалната скала преди и след дадена храна.

Искам да кажа, пишете така: „20 декември – закуска, настроението 90%, иска ми се секс, хапнах пелмени със сметана, настроението 110%, още повече ми се иска”. След трите месеца ще видите определени закономерности. След това направете списък на храните, които Ви дават сили, бодрост, добро настроение.

  1. Разнообразете храненето си, добавете нови яденета от кухните на различни страни и народи. Два дни в седмицата отредете на индийска и китайска кухня. Ако засега не можете да си позволите да ходите на ресторант, научете се да си готвите вкъщи.
  2. Постарайте се да усвоите и започнете да прилагате различни методи на хранене. Отбелязвайте резултатите в бележника.

 

Непременно изследвайте и от какви водни процедури се ободрявате. От хладката вода, от горещата, от ледената, от контрастните душове…

След измиване трябва да анализирате, какъв начин на обливане у дома при Вас води до повишаване на работоспособността. Например горещият душ действа на мъжете обикновено като антивиагра, а сутрешният студен душ при 90 % от мъжете действа като килограм виагра.

 

Така че проверете, как можете да калявате организма си. Но трябва да се взимат предвид индивидуалните особености на собствения организъм, състоянието му. Преди използването на стресови методи задължително се посъветвайте с личния си лекар. И се натоварвайте постепенно, не бързайте, не е това подходящия случай.

 

Изследвайте внимателно тялото си и започвайте да му помагате.

 

С всяка година от живота Ви обемът на белите дробове, онази тяхна част, където се извършва кислородната обмяна, намалява-намалява, съкращава-съкращава и това на първо място дава отражение на върху паметта Ви, върху скоростта на мисловните процеси и на настроението Ви.

Най-голям е обемът на белите дробове, съотнесен към обема на тялото, имат четиригодишните. Обърнете внимание, как живеят те! Опитайте поне 20 минути да повтаряте заедно тях онова, което правят!

Обемът на белите дробове, съотнесен към обема на тялото при 16 – 17-годишните също е в положителни показатели - те не могат да се спрат на едно място мирни, през цялото време трябва нещо да правят!

А след 24 години обемът на белите дробове постепенно-постепенно започва да намалява и към петдесетте вече е 2 пъти по-малък, а към шестдесетте – три пъти.

Вземете един  тътрещ се повлекан, накарайте го да прави дихателни упражнения… след 15 – 20 минути виждаме, че, гледай ти, бузите му се зачервили, очичките му блестят! Въпреки че това си е временно.

Значи, тези от вас, които вече минават 24-те, ще трябва самостоятелно да се стараят да увеличават обема на белите дробове. Дихателни упражнения и освен това, дори и да Ви се отели вола, някъде към 30 - 40 минути разходки на чист въздух преди работа.

Особено онези от вас, които се занимават с умствен труд, и онези, които заемат отговорни ключови позиции на работа. Точно това е сектора, в който десетки пъти активизирате организма си. И като идвате на работа с просветлена глава ще имате много по-голям резултат, отколкото обикновено със замъглена глава, налочили се с кафе.

 

Мирзакарим Норбеков

„Опитът на един глупак – 2”