„Преди няколко години Джейн Фонда заяви, че съжалява за      операцията на лицето си. Междувременно тя се подложи на   повторна операция. Сега, когато пиша тази книга, Мадона         отново е тема в пресата: „Мадона: Какво е станало с лицето     ѝ?“. Подпухнало, с вдлъбнатини, но без никакви бръчки.       Подобна гладка кожа не може да се постигне с гимнастиката   за лице с кантиеника. Постига се това, което природата   позволява в най-добрия случай. Който се стреми към       изкуствена красота и предпочита белезите по ушите вместо   бръчици, появили се от смях, нека спре да чете на това място и да подари книгата на друг.

Искам да ме разберете добре още сега: аз не говоря за морал. Всеки човек има право да прави с тялото си каквото реши. Рисковете и страничните ефекти от пластичните операции се подценяват. Ако сте се замислили за операция – информирайте се много добре. Лицето Ви след операцията вече няма да е същото. Ще се промени изцяло начинът, по който се възприемате.

Ако сте избрали хирургията, Ви съветвам да потренирате лицето си преди операцията, защото тогава резултатът ще е по-добър. Така ще намалите шанса да се сдобиете с напълно безчувствени места по него. Раните ще заздравеят много по-бързо, а белезите ще избледнеят. Най-важното е, че така ефектът от операцията ще е траен.

Защото не познавам, пак Ви казвам, не познавам НИТО една жена, която да изглежда красива след два или три лифтинга на лицето. Нито една. И нито един мъж....

Пиша тези редове, понеже толкова често ми задават въпроси на тази тема, а и пак искам да подчертая, че моят метод е алтернатива на пластичната хирургия за мъже и жени. Чрез него Вие ще запазите лицето си живо и изразително, сравнително гладко и свежо и преди всичко с уникалното му излъчване.

Който се надява, че ще намери спасение в кантиеника след неуспешна пластична операция, а това се случва често, ще се разочарова. Този естествен метод не може да поправи пораженията от скалпела.

Който иска да изпробва тази гимнастика за лице, понеже мускулите отново са увиснали пет години след операцията, най-вероятно също ще е разочарован, но винаги има и изключения. Операциите за симетричност нарушават структурата на лицето. Те му пречат.  Също така Ви пречат да се възприемете такива, каквито сте. Колкото повече са засегнати нервите, сухожилията, мускулите и влакната им, толкова по-сериозни ще са последиците. Без лично възприятие този метод няма да подейства. То е необходимо, за да се подобрят самочувствието, самоуважението и вниманието Ви и преди всичко чувственото възприятие.

Правилната стойка – ето как годините изведнъж вече не личат

Първата стъпка към едно свежо лице с излъчване започва... с  краката. Погрешното стъпване или стойка оказват своето въздействие върху свода на стъпалото, положението на таза, гръдния кош, гръбначния стълб и върху главата. Затова трябва да Ви мотивирам да мислите за цялото си тяло. Винаги когато при мен дойде някоя жена или някой мъж и ми каже, че тренира мускулите на лицето си прилежно вкъщи, пред огледалото, без никакъв видим ефект, причината се оказва в стойката на тялото.

Ако години наред сте ходили с вдигнати рамене, тогава горната част на гърба Ви е вече заоблена. Това води до скъсяване на мускулатурата  между ребрата, в гръдния кош, около ключиците и на врата. Свитите мускули придърпват „плаващите“ мимични мускули. В резултат се появяват, точно така, назолабиални гънки. Или увиснали бузи. Или и двете. Отвесната бръчка в основата на носа между веждите също се обяснява с мускулно скъсяване в горната част на тялото.

Да пробваме още сега:

Седнете отпред на ръба на табуретка. Изправете гърба, като гледате да разтегнете коронната точка на главата така, че да сочи към тавана. За коронната точка ще си говорим още няколко пъти в тази книга. Тя се намира на около четири пръста разстояние зад най-високата точка на главата, там, откъдето би се подал изправеният Ви гръбначен стълб, ако го удължим мислено през главата.

Насочете срамната и опашната кост едновременно отвесно надолу, за да позиционирате добре ханша. Внимателно, никакви резки движения, всичко трябва да става плавно. Стегнете торса и от двете страни и го оставете сам да „порасне“.

Разкрачете краката толкова, колкото е широк ханшът Ви, така че да образуват латинското v, което значи, че петите са по-близо една до друга, отколкото пръстите на краката. Коленете трябва да са над петите. Отпуснете ръце върху бедрата така, че дланите да сочат нагоре. Сега докоснете леко с пети земята. Само това, нищо повече. Докоснете леко с пети земята, без да движите краката или тялото си. Избрах тази дума не защото е хубава, а защото е необичайна и описва това движение далеч по-нежно от забивам, избутвам, натискам. Поне така се надявам. Насочете възприятието си сега, с извинение, към задните си части. Усещате ли какво предизвиква движението на петите? Точно така, двете седалищни върги на тазовата кост, които се наричат така, понеже в най-добрия случай ние седим върху тях, се движат една към друга. От анатомична гледна точка това значи следното: най-вътрешният слой на мускулатурата на тазовата диафрагма се активира, тазът долу се свива и стеснява, а горе костите се отдалечават една от друга, крилата на илиума се разширяват и освобождават повече място за органите.

Отворете съвсем леко устата и повдигнете задните краища на езика към небцето.

Докоснете за малко с пети земята. Шансът да усетите какво става с отворена уста е голям. Сега оформете с краката едно голямо „а“, тоест приближете пръстите на краката един до друг и отдалечете петите. Пак докоснете земята с пети. Какво става със седалищните върги на тазовата кост? Нищо или почти нищо? Точно така. Какво е усещането в челюстта? Схваната ли е? Добре. Тоест почти нормално. Опа! Хванах Ви!

Оформете с краката едно истинско V - като Чарли Чаплин. Сигурно и коленете Ви ще се раздалечат. Докоснете с петите земята. Може и нищо да не усетите, или да се почувствате като духало, което се надига и спуска. Може и двете.

Ако краката Ви образуват в състояние на покой и при движение леко V, погледнато от Вашата страна, и ако можете да погледнете надолу към краката си, тогава тазът е заел естествената си и оптимална v-образна форма. Отдолу е стеснена, за да олекоти ставите. Нагоре е разширена, за да пази и крепи органите.

Нека лицевите мускули заработят заедно

Понякога описвам гимнастиката за лице като „лифтинг без хирургическа намеса“. Колкото повече остарявам, толкова повече възражения имам срещу това сравнение. Гимнастиката за лице не е лифтинг. Тя ни дава възможност да извлечем най-доброто от природните ни дадености. Мускулите се повдигат, свързват се по нов начин и се разтягат. И то по начин, който съответства на тяхното естествено устройство.

Остава аргументът за времето, което трябва да отделим. Операцията не става по-бързо. Един приятел си направи наскоро лифтинг. На следващия ден след операцията го изписаха, но беше цяла седмица с превръзка, а после не можеше да се покаже след хора още три седмици. В продължение на половин година той ходеше на лимфен дренаж два пъти седмично. Сега трябва да се бръсне зад ушите, а и вече се отказа да моли фризьора си да прикрие белезите зад тях.

Отделете три седмици, за да научите упражненията в тази книга. В началото е най-добре да тренирате по половин час през ден. Още след първата тренировка ще усетите разлика. В моите частни уроци често снимам клиентите преди и след тренировките и винаги има видима разлика. Можете много лесно да документирате промяната с телефона си.

След три седмици новото положение на костите, разтегнатите мускули, микродвиженията на лицевите мускули се напасват като втора кожа. Наученото ще се вмъкне в ежедневието Ви неосъзнавано и ще се превърне в нов навик. Вие ще се упражнявате, докато четете, отивате на работа; докато сте под душа или на компютъра.

Рискът е нулев: няма болка, няма белези, няма неприятни странични ефекти. За сметка на това има дълъг и внушителен  списък с приятни ефекти. Активираната мускулатура прави черепа устойчив, а скърцането със зъби изчезва като с магическа пръчица. Също и хъркането. Артрозата на лицевата челюст отшумява. Главоболието, породено от напрежение, изчезва. Много хора, които се оплакват от тинитус, казват, че неприятният шум в ушите е изчезнал. В резултат на стегната стойка гласът Ви ще стане по-плътен и по-дълбок. Много певци и певици дължат на кантиеника най-хубавия си плътен глас.“

Откъс от книгата „Фейсформинг - гимнастика за лице за него и нея“ от Бенита Кантиени

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА С ОТСТЪПКА С КЛИК ТУК no