Какво да правим при оток (подуване) в областта на колянната става, появяващ се след преки и косвени травми, ни съветва в книгата си „Болят ме коленете. Какво да правя?” д-р Сергей Бубновски - създателят на кинезитерапията, който разработвайки своята методика успя да се вдигне на крака след 27 години с патерици.

 

Пряката травма възниква непосред­ствено след удар на коляното в твърд предмет или удар по коляното с твърд предмет. Косвената травма е свързана с разтяжение на мускулно-връзковия апарат на крака, в резултат на което се появява оток (подпух­ване) на колянната става, пречещ на коляното да се сгъва и разгъва пълноценно. Ако не се изпълняват дренажни упражнения срещу отока или подуването, тоест такива, при които мускулите над и под коляното започват да изпълняват функцията на помпа (отстраняване на отока), отичането се увеличава и коляното приема формата на пълна с течност торба. Обикновено в такива случаи действията на лекарите за изкуствено дрениране на отока с помощта на спринцовка  «Жанет» могат да доведат до тежка патология на ставата, дори до артроза.

В този случай ако не се предприемат никакви дей­ствия и се използват всевъзможни компреси и мазила, отокът може да фиксира коляното и да го доведе до контрактура, тоест до невъзможност да се разгъва. Освен това продължителното запазване на отока може да доведе до загнояване на възпалителната течност. Ето защо се препоръчва да се изпълняват упражнения с разтягане на бедрените и пищялните мускули с помощта на гумен ластик, единият край на който е фиксиран към долната част на пищяла, а другият е закрепен за неподвижна опора на различна височина, така че при изправяне кракът да се разгъва изцяло, а при свиване да се сгъва до възможния максимум в колянната става към седалището. Ако изпълняващият това упражнение лежи на пода, желателно е под коляното да се постави плътна възглавница или грейка, пълна с гореща вода. Ако стои на колене, е добре кракът, който изпълнява движението теглене-свиване, да лежи на неподвижна опора (седалка с мека повърхност, постелка, табуретка). В пър­вите дни на заниманията опъването на ластика би трябвало е да е такова, че изпълняващият упражнението да може свободно да свие и изправи крака 20-25 пъти. През следващите дни опъването трябва да се усилва или чрез увеличаване на разстоянието от фиксацията на свободния край на амортизатора (стената), или чрез увеличаване на броя на амортизаторите (два, три, чети­ри). Трябва да знаете, че при изпълнението на това упражнение в първите дни занимаващият се може да чува пукане, пращене, щракане в работещата става. Това е нормална реакция на спазмираните и зле работещи мускули в областта на закрепването им към колянната става. След изпълнение на по­добно упражнение може за няколко секунди да се наложи студен компрес на коляното. Много болни, дори млади хора, отначало се плашат от тези звуци. Имат чувството, че нещо се е скъсало, спукало, изместило. Но това е илюзия, предизвикана от страха. Упражнението е напълно безопасно, ако имате възможност да го изпълните не по-малко от 10 пъти. Но при изпълнението не бива да се правят резки движения с крака. Резките движения не могат да нарушат целостта на колянната става, но могат да се разтегнат мускулите и да се предизвикат нови болезнени усещания. И още една забележка. Не бъдете фанатици! Тоест не са нужни свръхусилия, но в същото време мускулите трябва да усещат, че се свиват и разтягат. Просто се старай­те да изпълните упражнението 15-20 пъти, като всеки път усилвате въздействието на амортизатора върху работещите мускули. Главното достойнство на това упражнение е де­компресията на ставните повърхности на колянната става. Тоест при изпълнението на тези движения те не се докосват.

Забележка. Това упражнение се препоръчва и при бурсити на колянната става, рехабилитация след отстраняване на менискусите или трансплантация на кръстообразни връ­зки на колянната става.

В тренировъчните зали за тази цел се използва тренажор МТБ-1 с универсална седалка.

 

Всички упражнения по време на силовата фаза (свиване, теглене) да се правят с издишане «Ха-а»!

 

В книгата са подробно обяснени 12 незаменими упражнения за коляното, както и съвети какво да правим при ревматоиден полиартрит и болестта на Бехтерев.

 

 

Сергей Бубновски

„Болят ме коленете. Какво да правя?”