Какво да правят родителите, които са пропуснали златния период за тренировка на имунитета – първата година от живота на детето? Ако детето вече е с хронично заболяване и вече е с дебел картон в местната детска поликлиника? Това те могат да научат в книгата „Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми” на изтъкнатия специалист в областта на немедикаментозното лечение и оздравяването на организма д-р Сергей Бубновски. Той е изпробвал и усъвършенствал методите си при отглеждането на петте си деца и вече три внучки. Нито едно от децата му не е изпило нито една таблетка до навършването на 18-тата си година, а както предполага той и след това. Отглеждат своите деца също по неговата система.

 

Не се отчайвайте. Вие най-накрая сте разбрали, че “лекарството действа по-бавно от болестта” (Тацит), освен това лекарствата имат неприятното свойство да предизвикват алергични реакции. Детето е изнежено, на всеки две седмици боледува от нещо, не го пускате на улицата. Трябва ли да го топите в студена вана? Трябва, дори вече е необходимо! Това е едно от главните условия за оздравяването – отказът от таблетки, които “консервират” болестта!

Необходимо е да се знае и разбира, че всяко оздравяване преминава през обостряне на наличните заболявания. Но ако обострянето го ръководиш ти, а не болестта, то обострянето не е фатално.

Е, ще протече носът за ден-два, може и да покашля детето за няколко дни (при хроничния бронхит кашлицата може да продължи два и половина месеца). В края на краищата организмът ще се прочисти сам и имунната система ще изправи рамене. Тези препоръки се отнасят и за възрастните. Тогава защо, ще попитате, да плашим детето в първата годинка на живота му, като може тези средства да се приложат и по-късно? Работата е, че всяка болест оставя следа в организма, понижава качеството и продължителността на живота. Затова и ви разказах за огромното предимство пред връстниците на детето, приучено към кратки, петсекундни водни въздействия от първите дни в живота си. Това преимущество дава отражение и по-късно на професионалната годност, кариерата и главно на увереността в собствените сили и самостоятелността при вземане на решения, нещо, което така не достига на умничките или по-точно обучените деца. За всичко се плаща… за съжаление, невинаги с пари. Често пъти със здраве, а здравето не е в големи количества. Трупаме го с години, а понякога за дни го губим, без да броим травмите. Ако нямаме запаси, може да изгубим нишката на живота на най-интересното място. Лично на мен запасите, натрупани в детството, на два пъти ми спасиха живота, когато се наложи да оживявам. Аз специално отделям толкова внимание на закаляването. Тази формула – пет секунди – и на мен не ми се даде лесно, но препоръчвам да се възползвате всички от нея – и който не желае да боледува, и който иска да оздравее!

Има още един начин да приучите себе си към тази оздравителна процедура – разтриване на тялото с кърпа, натопена в студена вода. Това на любителите, поне на повечето, особено на жените, им харесва. Бъдещето, уверен съм в това, е за тези, които приемат природата в пълния й обем, а не се затварят от нея в своята обвивка.

Всеки е в правото си да избира здравословно възпитание за себе си и за своето дете по свое усмотрение или да интерпретира написаното по свое усмотрение. Аз се постарах да дам проверени във времето и допустими от науката препоръки на младите родители, тъй като те нямат опит. В собствения си живот, възпитавайки своите деца, аз действах по вдъхновение, но с всяко следващо дете разбирах, че предишното съм го възпитавал твърде меко, като по този начин по-“строгото” възпитание се възприемаше от детето с голям “скандал”. Но “строгост” не по-голяма от тази, за която вече разказах. Въпреки че къпане в дупка в леда и дори на северния полюс (имаше такава международна детска експедиция с ледоразбивача “Ямал” през 1991 година, в която моите деца попаднаха именно заради тази им способност) не се забраняваше. Това е само демонстрация на някои способности на детето, а не ритуал. Повярвайте! Достатъчни са само пет секунди, сутрин след сън. И освен това малките деца обичат да гледат след своето потапяне как техните родители се потапят в студената вода. На лицето на хлапето може да забележите с нищо несравнимо задоволство и ехидност (в хубавия смисъл на тази дума) в този момент. Здравословното детство е път към здравословния живот.

В края на краищата аз си съставих собствена концепция от възгледи и методи. Това е отразено в научните ми разработки и книги. Но какво биха стрували всичките ми възгледи и методи, ако близките ми, моите деца, сътрудниците, страдаха от заболявания, от които страда болшинството, и се лекуваха посредством лекарства. Както разказваше малката ми дъщеря, смеейки се, в семейния ни кръг за един разговор със свой приятел. Неин съученик, като разбрал, че баща й е лекар, казал: “Имаш късмет. Имаш си твой доктор у дома. Лекува ви всичките!” “Да, отговорила дъщеря ми, разболяваш се и те чака студена вана и тренажори.” Това, разбира се, е съкратената формула за моето отношение към здравето на моите деца, но тя дава резултати, за разлика от общоприетата формула, също кратка: боледуваш – антибиотик – покой, която в резултат води до различни усложнения и спад на имунитета. Благодарение на прилагането на моите принципи на възпитание моите дъщери избегнаха проблемите, свързани с женските болести, както и всички останали впрочем.

 

Сергей Бубновски

„Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми”