Здравето на човека от бъдещето трябва да се заражда в утробата на майката. И жената, и нейният съпруг трябва да подготвят себе си и своя организъм за появата на здраво дете, следвайки буквално планирана програма. Това пише в книгата си „Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми” изтъкнатият специалист в областта на немедикаментозното лечение и оздравяването на организма Сергей Михайлович Бубновски.

Неговите препоръки са следните:

  1. до и по време на бременността никакви интоксикиращи зависимости (алкохолни напитки, пушене и прочее). Това се отнася до мъжа, жената и техните приятели. Чистата и спокойна атмосфера около бременната акумулира положителни емоции, които се предават на бебето, което вече е в утробата на майката.
  2. по време на бременността да не се събира отрицателна информация и да не се обръща внимание на нечия неблагополучна бременност. Такава информация в този период буквално се сипе отвсякъде. Настройвайте се само за благополучния изход, за раждането на здраво дете, мислете само за това, разговаряйте с него още от утробата, пейте му песни и му четете книжки. По възможност избягвайте телевизия. Отнякъде непременно ще пропълзи негативна информация. Или ако ще се гледа телевизия, то само спортни канали или “Лека нощ, деца”.
  3. мъжът трябва да бъде грижовен и покровителстващ, постоянно възхитен от красотата на бременната жена, да гали корема й, да разговаря с малкото. Сексът е възможен почти до последния момент във всяка приемлива поза. Мъжът трябва да се разтовари, жената да се успокои. Много бракове са се разпадали именно заради задръжките в сексуалните отношения.

Бременността не е болест. Това е особено, но напълно естествено състояние на жената. Затова няма никаква необходимост да се променя начинът на живот. Разбира се, да се скача и да се носят тежки чанти след 12 седмица не си струва, но с гимнастиката и тренажорите, а също и със закаляването е необходимо да продължите да се занимавате.

В нашия център много бременни се занимават буквално до осмия месец (докато не се отпусне коремът), при това в общата група. Каквото не е разрешено за редовите занимаващи се, това не е позволено и на бременните. Всичко останало – по себеусещане. Но по себеусещането на здравата, подготвена за бременността жена, а не на дошлата в шестия месец за първи път в залата. Въпреки че много бременни идват и на този етап с оплаквания от болки в гърба, от които благополучно се избавят само след пет-шест занятия на тренажорите. Към т.нар. гимнастически комплекси за бременни аз се отнасям така, както към спецгрупите по физкултура в училище – крайно отрицателно. Тези комплекси от упражнения за бременни и спец- групи по физкултура в училище раждат комплекси за малоценност, тъй като използват различни видове забрани. В същото време само комплексите, несъдържащи забрани (в края на краищата жената сама чувства ограниченията), дават положителни резултати: а) не се натрупва излишно тегло, затова тялото не се деформира след раждането и не страда от болки в гърба по време на бременността; б) самото раждане, по правило, протича спокойно, без разкъсвания, кръвоизливи в очите и намеса на хирурга; в) жената бързо възстановява физическата си форма след раждането, а и на мъжа повече му харесва спортният дух на жената. Като не спазват тези правила, много, страшно много жени губят своята форма завинаги! Отрицателни моменти в резултат от физкултурата за бременни аз не знам, освен че децата се раждат много подвижни и това изисква от младата майка достатъчно търпение в грижите и отглеждането на малчугана. Но нима нормален човек може да възприеме подобни резултати за отрицателни?

Какво още трябва да знаят бъдещите родители? Гимнастиката на бременната жена не трябва да се различава по интензивност твърде от тази, която жената е практикувала до бременността. Следва да продължи и закаляването, тоест потапянето в студена вана, дупка в заледен водоем (по възможност с главата), да приема студен душ. Законите на възрастовата физиология обясняват, че подобни форми на физическо и термично натоварване в същността си се явяват вътрешно и външно стресови (със знак плюс) форми на дразнене. Те не превишават адаптивните възможности на съответния период на бременността  и позволяват на организма (съответно и на детето, намиращо се в утробата на майката) да придобие като следствие способността да противостои на много неблагоприятни фактори на външната среда. Нещо повече, стресовата ситуация, преживяна в ранна възраст, в бъдеще повишава неспецифичната резистентност (устойчивост) към въздействието на разнообразни физически и психически въздействия. Този физиологичен феномен получи названието imprinting (англ.) – отпечатване. Ето ви го и старта към дългия, здравословен живот! Грехота е, както се казва, да не се възползва човек от тази възможност. Но както показва практиката, възползването от възможността да се роди здраво дете със запас сили за цял живот, далеч не е всичко. Ортодоксалните акушер-гинеколози не приемат такова лечебно поведение за бременните, приемайки ги за т.нар. наблюдение. Какво става впоследствие с тези жени? Болница – рязко понижаване на двигателната активност – лекарства.  Дори не искам да коментирам състоянието, в което е здравето на тези жени след раждането.  Тази “лечебна” тактика оказва достатъчно негативно влияние и върху здравето на детето. Може не веднага, но без болести, свързани с подобен пренатален лекарствен период от живота, постнаталният едва ли ще се размине.

Основната причина за насочване на бременните жени в стационарите за “наблюдение” се явява заплахата от помятане, свързана с т.нар. тонични контракции на матката.

Аз разбирам тези жени. Може да разберем и гинеколозите, действащи в такива моменти по общоприетата схема. Но как стоят нещата от трета страна – от гледна точка на бъдещото дете или по-точно на неговото здраве? Може и да прескочи болестите, но статистиката е достатъчно горчива… Все по-рядко се раждат здрави деца. Какво да се прави в такива случаи? Преди всичко да не се допускат тези контракции във втората половина на бременността. Всъщност какво е тонични (продължителни) контракции или съкращения на матката? Това е преди всичко хипоксия, свързана с недостатъчно количество кислород, постъпващо в матката! Причината за това е преди всичко в хипокинезията, тоест в недостатъчното натоварване на групата мускули на слабините, мускулите на тазовото дъно (тазовата и урогениталната диафрагма), както и на мускулите на коремната преса и кръста. Такива “правилни” натоварвания за бременни, тоест не достигат специалните физически упражнения. Подобна гимнастика за бременни е отдавна разработена от нашия специалист Бубновски л.с. (диск може да придобиете в който и да е от нашите центрове). Всички наши подопечни, приели я за основа на физическата си подготовка по време на бременността, за нито един ден не са съжалявали за това, раждайки по естествен път здрави бебета. Едновременно с това те съхраняват и собственото си здраве (не им се налага хирургична помощ) и в пъти увеличават имунната система на своите деца. Иска ми се бъдещите родители да са готови за тази важна крачка в личния си семеен живот не само физически, но и теоретично. Трябва да се чете, да се събира опит и здрав смисъл!

 

Сергей Бубновски

„Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми”