Да си го кажем направо. В света на бизнеса непрестанно срещаме хора добри и почтени, които биват хулени и оплювани въпреки своята добродетелност. И същевременно виждаме хора егоистични, алчни и безнравствени, които се валят в пари. Как се съвместява това с тибетските принципи обяснява в книгата си „Шлифоващият диаманти” Геше Майкъл Роуч.

Настоящата система съдържа много просто обяснение на това „защо пътят на нечестивците успява, и всички вероломци добруват?” (Книга на пророк Йеремия 12:1 – бел. прев.) - както се казва в библията - и защо праведниците страдат. Има няколко основни принципа:

 

  1. Причините предхождат резултатите.

Това е тъй очевидно, че, както обикновено става с очевидните неща, ние напълно пропускаме да го отчетем. Ако някой се справя добре финансово - съгласно всичко, което сме казали досега - това би трябвало да произтича от отпечатъците, които той е оставил в своя ум посредством предходни прояви на щедрост. В такъв случай настоящият успех произлиза от поддържането на щедро състояние на ума в миналото.

Това не означава непременно, че преуспяващият понастоящем все още притежава щедро състояние на ума. В такъв случай съвсем правдоподобно е един преуспяващ бизнесмен да се наслаждава на резултати от следи на своя предишна щедрост и в същото време да посява нови отпечатъци за бъдещ финансов крах поради проявявана понастоящем алчност или стиснатост.

 

  1. Причините са по-малки от резултатите.

Не забравяйте, че отпечатъци, нанесени при особено наситени обстоятелства – малка добрина, направена със силно състрадателно чувство, или незначителен дар за човек, който има отчаяна нужда от него – притежават невероятна сила; както и че мощта на всички отпечатъци нараства експоненциално в хода на техния инкубационен период в подсъзнанието. Нищо чудно човек, който понастоящем се радва на огромно богатство, в миналото да е сторил някому малка добрина именно при такива обстоятелства; така си е.

 

  1. Отглеждането на нещата изисква време.

Отпечатъците се развиват като растенията, не се съмнявайте в това. Никой няма да засади семена на цветя в градината си в понеделник и във вторник да седи там цял ден и да ги чака да цъфнат, ядосан и разочарован, че до вечерта те дори не поникват. Посаждането и отглеждането на отпечатъците изисква време и търпение. Хората, които не постигат успех, въпреки че прилагат тази система, неизменно се провалят по следните една или две причини: или не следват въпросните принципи достатъчно дълго време, или не ги спазват достатъчно съвестно (макар и обикновено да смятат, че се справят отлично, докато наистина не спрат и не се замислят). Не забравяйте, че за времето, което отнема едно щракване с пръсти, възникват шейсет и пет ментални отпечатъка - шейсет и пет на секунда. Няколко благородни намерения на фона на цял един ден, изпълнен с мрачно раздразнение и недоволство от текущите събития и обкръжение, на практика няма да доведат до видими резултати, а и не би трябвало да очаквате да го сторят.

 

  1. Полезно е да има система за проследяване.

На тибетски език тази система за проследяване е известна като tundruk, или „шест пъти дневно”; ние я наричаме шестразов дневник. Ако следвате тази система, неминуемо ще постигнете резултати. Ако не, ще си останете без тях. Това наистина е едно от най-важните неща в настоящата книга – затова изпълнявайте, ако действително искате да успеете.

Идете и си купете един малък бележник, който можете да си носите в джоба. После прочетете отново четирийсет и шестте проблема в бизнеса и намерете три от тях, които се отнасят специално за вас. Когато един конкретен проблем отмине, или достигне етап на разрешаване, заменете го с четвъртия по важност от списъка си и т.н.

Разделете няколко страници от бележника на шест достатъчно големи карета или графи, така че да можете да вписвате в тях по пет-шест изречения. Номерирайте ги и после напишете с няколко думи решението на всеки проблем – по едно решение във всяка от първите три графи. После повторете упражнението за следващите три. Първите три графи са ви за работа до обяд; вторите – за след това.

Сутрин, преди да тръгнете за работа, прочетете решението в първата графа. Да речем, че имате неприятности, свързани с проблем № 36: хората в компанията и извън нея май често ви подвеждат. Решението на този проблем, както си спомняте, е старателно да избягвате всякакви прояви на гордост и болезнено желание за признание; от позитивна гледна точка това означава да се вслушвате в чуждото мнение и да се учите от всички около вас, съзнателно да търсите начини да отдадете дължимото признание на всички, които го заслужават.

Сега в лявата страна на графата сложете малък знак „плюс” и запишете до него онова, което сте си помислили, казали или направили през изминалите един-два дни, допринасящо за успешното справяне с този проблем: може би сте намерили време да отбележите нещо хубаво, което ваш подчинен върши редовно, и сте се спрели да му благодарите скромно. Не пишете дълги истории, защото ще ви омръзне и ще се откажете. Отделете само няколко секунди за искрена самооценка и запишете резултата кратко и ясно. Няма нужда от общи приказки – те не помагат.

А сега под знака „плюс” напишете знак „минус” и се опитайте да се сетите за нещо от последните един-два дни, свързано с разрешаването на същия проблем, което не сте свършили толкова добре. Не забравяйте, че отпечатъците растат през време на техния инкубационен период в подсъзнанието: големите резултати се получават дори и от незначителни отпечатъци, но за тази цел те трябва да бъдат конкретни.

И накрая под знака минус запишете „да свърша днес”. Това вашата стратегия за деня, нещо лесно, но въплъщаващо промяната, която искате да осъществите в себе си. Гледайте задачите за деня да бъдат скромни, всъщност постарайте се всичко, което вписвате в своя шестразов дневник да е кратко и приятно – вие сте заети хора и ако вземете да изпадате в излишни подробности, накрая вдъхновението ви ще секне.

И най-вече не забравяйте защо изобщо водите тази книга. Целта не е да се почувствате виновни за допусканите грешки – в тибетския език въобще няма дума „виновен”. Най-близката по смисъл дума е „осмислено съжаление, водещо до решение да се постъпва различно.” Записвайте по нещо ново на всеки два часа. Правете го спокойно, докато седите зад бюрото си. Важно е записките да се водят в хода на целия ден. Идеята е да се осъществява непрекъснат контрол, или в случая да се засичате през няколко часа, преди нещо съществено да се обърка във вашия ум. Посредством проследяването вие ще се промените. Променяйки се, ще промените и собствената си реалност, превръщайки я във всичко онова, за което някога сте мечтали. Ако успеете да се придържате към този принцип достатъчно дълго време, ще бъдете удивени от резултатите.

 

  1. Разбирането на онова, което правите, усилва безкрайно самото действие.

Сега вече сигурно ви е ясно защо хората, които в своя бизнес се ръководят от законите на честта, като че ли не получават отплата навреме! Вие трябва да сте неизменно добрипостоянно, от сутрин до вечер, дори и в най-дребните неща. Трябва да спазвате този принцип достатъчно дълго. И последно – трябва да оставите време на растенията да се развият и да избуят, тъй като в това се състои самата природа на причината и следствието, както и на отпечатъците, които действат в потенциала.

Вашата почтеност в начина ви на живот и в бизнеса трябва да произтича от дълбока и целенасочена осъзнатост за характера на отпечатъците, които това ваше поведение ще посади в подсъзнанието ви, и за начина, по който те ще определят самата реалност на по-нататъшната ви бизнес кариера.

 

  1. Винаги завършвайте със закона на истината.

Това ни връща към самия постулат на истината. Едно е да знаете, че за да успеете в живота или в бизнеса, поведението ви трябва да се определя от солидни нравствени принципи. Съвсем друго е действията ви реално да се основават на това знание, всеки ден, всеки час. А още по-високо равнище е да разбирате в дълбочина процеса, чрез който тези неща действат на практика. И това е постулатът на истината. В края на деня, може би на път за вкъщи, извадете своя шестразов дневник. Прочетете още веднъж всички положителни действия, които сте описали за последното денонощие. Дайте си сметка как всяко от тях е посадило във вашия ум мощни отпечатъци, които ви карат да виждате цял един нов свят в бъдещето, да постигнете успех в своя бизнес и в личния си живот далеч отвъд всичко, което дори сега можете да си представите. Наслаждавайте се и на най-незначителните постижения в опита си да следвате пътя към пълното нравствено съвършенство.

Призоваването на мощта на тази практика издига всички отпечатъци от деня на съвсем ново равнище на сила. И звучи горе-долу така:

Ако е истина,че през целия ден съм внимавал какво говоря на другите, какво поведение имам към тях и дори какво мисля за тях, и цял ден съзнателно съм действал така с безспорна честност към всеки, с когото съм общувал, тогава нека се роди нова сила! И с помощта на тази сила нека аз и всички в моя свят, чрез работата си постигнем заедно истинско щастие и благоденствие!

Когато изпълняват тази практика, тибетците си представят, че от сърцата им излизат мощни лъчи златиста светлина, все едно в гърдите им има слънце. Представят си как тази светлината достига до всички около тях – първо до техните спътници в автобуса, да речем, после до всеки, който по това време си отива вкъщи, а после до всички, които ги чакат у дома.

Пожелайте на всеки от тях онзи успех в личния живот и в работата, който вие самите се надявате да постигнете. Ако принципите, за които прочетохте тук – концепциите за скрития потенциал и за менталните отпечатъци – са истина, тогава благоденствието би могло да настъпи за всеки, който ги е прилагал, за всички нас, по едно и също време – да е благодат охолна за всички и на всекиго чашата да прелива.

  

Геше Майкъл Роуч

„Шлифоващият диаманти”