Прибрахте ли се вкъщи поради създалата се обстановка около COVID-19 като мен? Затворени ли сте между четири стени от средата на месец март като мен? И като мен ли се чувствахте в застой? Винаги уморени? Спряхте да си представяте бъдещето и живеехте само в онези дълги дни... А сега, когато всичко „отмина“, не можете да се мобилизирате и мислите ви постоянно са хаотични? Дори излизането навън да купите хранителни продукти изглежда тоооолкова сложна задача за мозъка ви, а да не говорим за работа?

Ако сте казали „да“ на някой от горните въпроси, може да сте „изпушили“, но това по никакъв начин не е свързано с огън. Мозъкът ви е „изгорен“ или „изпушил“ вследствие на стреса, който сте натрупали в себе си!

Чудите се как да го преодолеете? Ще ви кажем един трик –  прочетете най-любимата си книга, тази, която сте чели десетки пъти.

Според Алексис Рокли, американски психолог, поради промяната, която настъпи в живота ни заради пандемията около новия вирус COVID-19, мозъкът ни е “смачкан“ от голямото количество стрес. В свой пост в Twitter тя казва:

Нека се изясним (като заплаха):

Онези "не-си-намирам-място" чувства, които изпитвате? Те са симптоми на стрес, НЕ ваши лични провали.

Чувствате ли се някак статични и непоследователни? Това е защото мозъкът ви не може да разграничи кои неща ще са ви необходими за сегашния момент и кои за следващия месец.

Все още се чудите кое е общото между това и предложението ни да прочетете любимата си книга? Е, мозъците ни са като машини, които работят изключително усилено, преди да спрат. Тази енергия, която използваме всеки ден, е ограничена. А обстановаката, в която се намирахме наколко месеца, го кара да работи много по-бързо от нормалното, а след това започва и да „гори“.

Всички сме чували съвети, които ни казват, че ако сме психически натоварени, трябва да се заловим с нещо творческо – да рисуваме, да майсторим и т.н. Но истината е, че така още повече бихме се натоварили.

Обяснението е просто – започвате изцяло нов процес на работа, пък дори и творчески. Мозъкът ви ще е зает да обръща внимание на детайлите, а в същото време ще изгражда и цялостен образ на свършената работа в бъдещето. Затова е добре да се захванете с нещо, което вече ви е познато. А какво по-добре от вашия любим роман? Това ви дава две предимства: извинение отново да се докоснете до болка познатата ви книга, но и почивка за вашия ум. Тук ключово е, че вече познавате съдържанието. Синди Хван, която е част от големия екип на издателската къща Penguin Random House, отбелязва, че хората преминават през тези натоварващи времена с четения, предназначени да повдигнат духа. Тя също е привърженик на идеята, че стресът може да се намали, като се обърнем към нещо познато, а именно - любима книга.

Когато сме стресирани, познатото е нещо, което може да ни успокоява, което ни дава сигурност, защото ни връща към отминали събития. Това е много важно, особено през тези времена, когато непрекъснато ни заливат с нова информация около COVID-19. Всеки ден да чуваме ужасяващата статистика на заразените, да слушаме предположения как ще се развие вирусът и кога да очакваме следващ пик... Това е като влакче на ужасите, на което никой не иска да се качи в момента.

Когато препрочитаме позната книга, вече знаем какво ще се случи. Винаги знаем какво ще се случи, макар в първия момент да си мислим, че сме забравили някои части. Като четем познатите редове, в главите ни ще се зародят познатите картини и сцени, които сме си представяли при някои от предишните четения. Така ние мислим, че имаме контрол, защото всичко е познато, няма напрежение, няма защо мозъкът ни да пуши, след като е в свои води. 

 

Автор: Александра Йосифова