Как да разберем дали причината за болките в коленете не е някъде другаде, ни обяснява в книгата си „Болят ме коленете. Какво да правя?” създателят на модерната кинезитерапия д-р Сергей Бубновски.

 

Първи съвет

Ако имате болки в колянната става, чиято интензивност не нараства, но неволно масажирате коляното си, задължително си направете рентгенова снимка... на двете тазобедрени стави!

Работата е там, че заболяването на тазобедрената става се проявява далеч не веднага и значително по-късно от появата на болки в колянната става на същия крак. Причината е в биомеханиката на тялото, при която първото натоварване при поражение на тазобедрената става се поема от колянната става.

— Но защо да се прави снимка и на двете тазобедрени стави (и дори в две проекции)? — ще попитате.

Ще ви обясня. Защото трябва да имате база за сравнение. Първите признаци на поражение на тазобедрената става могат да останат незабелязани за лекаря дори ако му покажете рентгенова снимка, тъй като основният рентгенологи­чен признак на остеоартрозата на тазобедрената става (коксартроза) — намаляване на ставната цепка, понякога не е ясно изразен. И само при сравнение с другата става тази разлика става забележима.

Ако бъдат открити тези първи незначителни изменения в тазобедрената става и се насочи вниманието към лечението на тазобедрената, а не на колянната става, тя може да бъде спасена. Имам предвид, спасена от ендопротезиране.

Понякога може да се открие латентно (скрито) разви­тие на асептична некроза на главата на бедрената кост при МРТ. Но в такива случаи като правило има ясно изразени болки и в областта на тазобедрената става. Е, щом ще снимаш едната става, нищо не пречи да «щракнеш» и другата. Хляб и вода не иска, а ползата е очевидна.

За съжаление не всички лекари, към които се обръща пациент с болки в коляното, ще му дадат подобен съвет...

Втори съвет

Той се отнася преди всичко за хората, които се занимават с някаква спортно-оздравителна дейност (футбол, бягане, тенис). Понякога те получават незабележими травми на тазобедрената става (удар с топка, падане, вдигане на тежести и т.н.), но не обръщат вни­мание на подобни неща. И когато болестта на ставите започне да се проявява като дискомфорт, особено в края на деня или след бягане и игра, не виждат нищо нередно и дори усилват тренировъчния режим. Това е грешка!

Освен това, за да отличим артрита на колянната става от артрозата на тазобедрената, трябва да знаем трите симптома, съпровождащи поражението на тазобедрената става – болки в коляното, в слабините и в кръста.

Допълнително трябва да се провери разликата в ротацията (завъртането) на двете тазобедрени стави. Обикновено поразената става се върти по-слабо.

При наличие на тези три симптома, които са различно изразени (например, обръща се внимание на болките в коляното, защото са ясно изразени, а тези в слабините и кръста не са толкова силни), или при намалена амплитуда на въртене на една от тазобедрените стави, забравете за коляното.

Трети съвет

Следващото често срещано заболяване, при което може да има ясно изразена болка в коляното, се нарича остеохондроза на гръбнака в поясния дял, често с хернии на МПД (междупрешленните дискове).

За да отличим болката в гърба от тази в коляното, трябва да анализираме грижливо тези болки. Обикновено болката, дължаща се на гръбнака (областта на прешлен L3), често започва в об­ластта на седалището, като впоследствие се спуска по предната повърхност на бедрото към коляното. Лекарите наричат такава болка в коляното „отразена”. Тя невинаги се усилва при ходене, но може да се усили при кашлица.

Други заболявания, при които основен симптом е болката в коляното, се срещат рядко (болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, подагра и др.), тъй като в клиниката на тези заболявания се наблюдават ясно изразени симптоми на поражение на различни сегменти на опорно-двигателния апарат, освен колянната става.

  

Сергей Бубновски

„Болят ме коленете. Какво да правя?”