Болшинството родители, за съжаление, не разбират елементарните правила за съхранение на здравето на децата си (момичета) и освен забележката: “Обуй по-дебел чорапогащник”, с нищо не помагат на бъдещата девойка, а впоследствие и жена, доверявайки се за всичко на джипито или педиатъра. Това посочва в книгата си „Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми” изтъкнатият специалист в областта на немедикаментозното лечение и оздравяването на организма Сергей Бубновски.

На подрастващите момичета на възраст 13 – 15 години, когато изведнъж се почувстват възрастни (месечният цикъл е започнал, млечните жлези се оформят), им е свойствено непослушанието и желанието да подражават на големите момичета. Къси поли, тънки чорапи, едва забележими гащички, глава без шапка, къси палта, модно “младежко” хранене (шоколад, CocaCola, чипс). При отсъствие на интерес от страна на родителите към здравето на децата непослушанието води до първата серия болести при девойките от постпубертетния период – нарушение на менструацията, проявяваща се с болки ниско в корема. Впоследствие ежемесечното очакване на болката се отразява на  “общото самочувствие, емоционалната и психологическата функционалност на девойката”. Това се проявява във вид на депресии, неувереност в себе си и комплекс за малоценност. Оказва се, че честотата на болезнената менструация варира от 43 до 90%, като при 45% от момичетата тези нарушения протичат в тежка форма! По правило този проблем възниква година и половина-две след установяване на овулационните цикли. Какво предлагат за решението на този проблем гинеколозите: – Хормонотерапия, с маса странични ефекти, най-неприятният от които е безплодието. – Хирургично лечение (лапароскопия), страничното действие на която може впоследствие да предизвика възпалителни заболявания на матката – остра ендометриоза и хроничен салпингоофорит (възпаление на яйчниците). Трябва да мислите, момичета!

Когато докторът казва, че оперативната намеса или хормоните са безопасни дори и на 95%, трябва да си зададете въпроса, няма ли да попаднете в тези 5%, които ще доведат до безплодие? Пълна гаранция при това лечение няма да получите от нито един гинеколог. Е, не е ли по-добре да взимате профилактични мерки по предотвратяване на болезнения цикъл (началото на менструалната функция), за да избегнете и хоромонотерапията, и лапароскопията? Може наистина да се завърнете към топлите, плътни чорапи в студеното време? Но как да предотвратите нарушението на цикъла, тоест засечките в ритъма на функционирането на организма, свързан с трансформацията (пренастройването) на репродуктивната система при подрастващите? Не е задължително да се получават засечки в ритъма през този възрастов период… Аз имам въпрос към момичетата – знаят ли те, по-точно разбират ли, че репродуктивните органи се намират в малкия таз? Знаят ли те чрез какво и за чия сметка живее матката с яйчниците? Как и откъде се хранят тези органи? Как се случва нервната регулация на месечния цикъл? Как става отслояването (изчистването) на ендометриума от част от лигавичната обвивка след овулация? Общоприетата медицина изказва само предположения за причините за тези женски проблеми (нарушения в менструалния цикъл). Менструацията действително представлява само по себе си сложно явление, чиито точни механизми все още не са изяснени напълно. Ако това е така, то и лечението на болезнената менструация се извършва по метода на “налучкване” на случаен принцип, като се разчита на симптоматиката, а не на причините за лечението. Физиолозите обясняват причините за болката по време на месечен цикъл като резултат от възпалителна реакция, водеща до оток на вътрешната обвивка на матката – ендометриум. Увеличава се кръвосъсирването, понижава се скоростта на кръвотока в съдовете и става натрупване на кръв и лимфа, водещ до възпаление, отоци на тъканта на ендометриума и като резултат – възникване на болка. С една дума, става нарушение на метаболизма (обмяната на веществата) в ендометриума. Гинеколозите предлагат “камшик”, тоест хормонална терапия, която се предполага, че ще пришпори обмяната на веществата. Но тя дава сериозни странични ефекти, които могат да доведат до безплодие… Получава се омагьосан кръг. Тоест лечението на болезнената менструация и профилактиката на безплодието чрез хормонални препарати може да доведе с времето до… безплодие. И кой е виновен – тънките чорапи или… отношението към собственото здраве? От една страна, преохлаждането, което води до спазми в мускулите и нарушено кръвообращение в тазовите органи, от друга страна – лекарствената терапия, водеща до странични ефекти, единият от които е безплодието.

Отначало е възпалението на яйчниците, лекувано с лекарства. Следва ендометриоза или миома на матката, а след това екстирпация (отстранение) на матката. Но кое е най-тъжното – болките ниско в корема или тазовите болки най-често се запазват.  Гинеколозите отказват по-нататъшно “лечение” – те са отстранили всичко. Към действие пристъпват невролозите, убиващи чрез блокиране остатъците от нервни пътища в тази зона на организма. Аз предлагам да помислите, преди да вземете първата таблетка. Колкото по-рано се заемете с изпълнението на регулярните упражнения (а те трябва да започнат още с първите признаци на болестта, например при нарушения на цикъла), толкова по-бързо ще се възстановят кръвотокът, лимфотокът и функциите на органите (яйчници, матката с нейната обвивка).

Само като изпълнявате упражнения, може да възстановите дренажната функция на клетката, а това означава, механизма на апоптозата, необходимостта от който все още никой не е отменил. В случай на отказ от активни действия в полза на хормоналната терапия или хирургията процесите на натрупване, заблатяване, разрастване, омазняване на клетъчно ниво ще се възобновят, което ще доведе до нови болести на всички нива.

 

Сергей Бубновски

„Цялата истина за женското здраве. Как да избегнем опасните проблеми”