Сергей Михайлович Бубновски е доктор на медицинските науки, професор, автор на принципно нови неоперативни методи за лечение на гръбнака и ставите, създател на най новото направление в медицината – кинезитерапията, при което болният сам насочва собствените си сили към оздравяването чрез вътрешните си резерви и разбирането за състоянието на своето тяло.

Представяме ви откъс от най-новата му книга „Дисковата херния не е присъда“, в която се предлага нов подход за решаване на проблема дискови хернии на гръбнака без операция.

"Трети способ: диафрагмено дишане или няколко правила за управляемо обезболяване Правилното дишане е сложна тема. Макар дишането да се явява основна физиологична функция на човека, огромен брой хора и дори лекари пулмолози не отдават голямо значение на неговата основна роля, неразбират истинската значимост на дихателната мускулатура, към която се отнасят не само основният дихателен мускул – диафрагмата, но и междуребрената мускулатура. Умението да се управляват тези мускули може да помогне на човека да облекчи задачата си да се избави от соматични (телесни) болки. Тук също си има специфични правила, без които не може да минем.

Diafragmeno dishane

ПРАВИЛО №1

Болката трябва да се издиша!

Анализирайки основните дихателни гимнастики и преди всичко пранаямата от йога, аз стигнах до следното заключение: За болшинството хора тези техники са много сложни и си поставих за цел да ги опростя. Главен мускул на дихателната система е диафрагмата. На нея помагат:

1. Междуребрените мускули

2. Мускулите на коремната преса

3. Мускулите на гърба

4. Мускулите на раменния пояс.

Диафрагмата е като помпа, повдига се нагоре при вдишване и по този начин помага на сърцето да изтласква кръв в аортата, но при това повишава вътрегръдното и вътрекоремното налягане. При издишане тя се отпуска надолу, масажирайки органите на стомашно-чревния тракт и понижавайки вътрегръдното и вътрекоремното налягане. Изхождайки от само тези две позиции, можем да направим извод. Главен момент в дихателната гимнастика се явява издишането, тъй като при изпълнение на физическите упражнения трябва да се понижава вътрекоремното, втрегръдното и дори вътречерепното налягане. Благодарение на това, от една страна, става масаж на всички вътрешни органи и се повишава тонусът им, от друга – подобрява се възвръщането на венозна кръв към сърцето. Последното се явява важен елемент в профилактиката на исхемичната болест на сърцето и нормализирането на кръвното налягане!

Izdishvane

Трябва да се влезе в болката, да се изгори сякаш отвътре, а след това да се изведе от тялото, усещайки стичащата се топлина все едно е топла вода по кожата.

Тоест при изпълнение на което и да е силово упражнение или упражнение за разтягане на издишане “Ха-а” се подобрява кръвообращението и се премахва болката. Тя се издиша със звука “Ха-а”. Трябва да се мисли само за издишането при изпълнението на което и да било от упражненията. Вдишването става автоматично между издишанията. Не трябва да се стеснявате от този звук и трябва да следите мускулите на стомаха в края на издишането да се всмукват навътре, а на вдишване ще е необходимо толкова време, колкото организмът прецени. Не трябва да се концентрирате върху това.

ПРАВИЛО №2

Коремно дишане

Ако при изпълнение на упражнението съумеете да концентрирате издишането и мислено да го насочите в зоната на болезненост, докато получите усещане за затопляне в тази зона, то необходимият ефект от изпълнението на упражнението се достига много по-бързо. Например при изпълнение на разтягане на двата крака или на единия болен крак, седейки или от стоеж, у болния възниква болка под коляното. Необходимо е да се постараете да издадете звука “Ха-а” продължително и ниско. Ако го възпроизведете с гърлото, то звукът ще бъде кратък и висок, ако е с гърдите, ще бъде по-нисък и малко по-продължителен. Трябва да се издиша с “Ха-а” ниско, протяжно и дълго с диафрагмата. Представете си, че някой ви е настъпил по корема, когато сте легнали по гръб. При тази ситуация вие никога няма да издадете “Ха-а” с гърлото или гърдите.

 Звукът се получава сподавен, протяжен и дълбок. В края на правилното издишане коремната стена трябва да се притисне навътре. Само в този случай се получава обезболяващ ефект. Това не е толкова просто, както изглежда.

Koremno dishane

ПРАВИЛО №3

Изгаряне на болката

Болката е нещо студено. Нея можеш да я сгрееш, както се сгряват замръзналите на студа пръсти, можеш да я изгориш до въглен като дървата в огъня. Интуитивно по този път вървят докторите и лечителите, стараейки се да нагряват болните места. Отсъствието на съзнателно управление на дишането обаче води до разрастване на отока в зоната на болката вместо извеждането на топлината от тялото и влошава състоянието на спазмираните мускули.

 Разбира се, това не е прост подход, но овладявайки го, вие можете да отнемете даже зъбната болката при дълбаенето с бормашината.

Трябва да се влезе в болката, да се изгори отвътре, а след това да се изведе от тялото, усещайки стичащата се като топла вода топлина.

Izgarqne na bolkata

ПРАВИЛО №4

Дихателна медитация

Аз винаги съм подчертавал, че тялото трябва да се владее и управлява, а не да го ползваме като депо за отпадъци. “Тялото е мисъл”1. Аз се опитвам да обясня някои достатъчно прости похвати за владеене и управление на тялото. Старайте се да му вярвате, а не да се страхувате от него.

След изпълнението на гимнастическите упражнения е нужно да се отпуснете. Най-добре легнете на пода, по гръб, затворете очи и се опитайте да наблюдавате тялото си като че ли отстрани. Отпуснете мускулите на лицето, при това то трябва да остава спокойно, бих казал, индиферентно. Обикновено след това се отпускат раменете и гърбът. При болки в гърба и кръста трябва да мислим за гръбните мускули и да се стараем да ги отпуснем, насочвайки вътрешния си дъх в зоната на болката и усещайки при това разливащата се по тялото топлина. Необходимо е да се отпуснат всички точки на напрежение в тялото и при това като че дишането да изчезне.

Отпуснатото тяло като че не диша. Всъщност дишането става повърхностно, едва забележимо. Диша само носната повърхност. След известно време, когато почувствате пълното отпускане и умората изчезне, вдишайте дълбоко, запълнете цялото тяло с въздух, протегнете се с ръце максимално високо, оттласнете се от петите и разтегнете цялото тяло. Задържайки дишането, се протегнете още и плътно стискайки уста, отпускайте ръцете встрани надолу, произвеждайки продължително свистящо издишане като изпуснат гумен балон до пълното свиване на всички мускули, с други думи, до пълното свиване на цялото тяло. След това отново направете продължително вдишване и слагайки длани на корема с присвити в коленете крака, направете няколко кратки, като че изстрелващи с бузи издишания “пф-ф”, без да разтваряте устните. Може да го повторите няколко пъти.

Запомнете – всички занятия трябва да се провеждат в помещения с отворени прозорци.

Dihatelna meditaciq

Главен момент в дихателната гимнастика се явява издишането, тъй като при изпълнение на физическите упражнения трябва да се понижава вътрекоремното, вътрегръдното и дори вътречерепното налягане.

И така:

1. Издишането “Ха-а” се изпълнява ниско и продължително без рязко спиране и без точка.

2. Издишането “Ха-а” се съпровожда с мислено направление на въздуха в зоната на болката, като че да искате да я разтопите (като лед под слънчеви лъчи).

3. При издишане “Ха-а” трябва да се отпуснат мускулите на лицето, раменния пояс и гърба.

Ето такова дишане се явява обезболяващо лекарство на самото тяло. За да се проумее това, е нужно стъпка по стъпка да се изпълняват правилата и докато не се усвои техниката на издишане, резултатите няма да бъдат пълноценни.

И още за правилното дишане:

 В моята практика на лечение на болките в гърба и кръста аз използвам дишането и за профилактична цел. Преди началото на изпълнението на упражненията поставете стъпалата на ширината на раменете, направете вдишване през носа, стараейки се последователно да напълните долната част на дробовете (надувайки корема като диня), средните части (гълтайки корема и разширявайки гръдния кош) и горната част (повдигайки раменете). Едновременно вдигнете ръцете нагоре, като да се опитате да докоснете тавана. В последната фаза на вдишване дъхът се задържа. След това тялото се отпуска, “пада надолу” с рязко издишане “Ха-а”. С длани може да се ударите по гърба, все едно прегръщате себе си. Тази процедура трябва да се изпълни три поредни пъти. След това тялото буквално вибрира, тоест готово е за работа – заредено е и загрято.