През лятото е необходимо да се положат усилия да се помогне на децата да поддържат уменията си за четене и да го правят за удоволствие.

Четенето изгражда мисленето и езиковите способности, но и развихря въображението. Отделянето на време за книги с детето може да ви помогне да оцените уменията му за четене. Ако откриете, че има проблеми, то може да има затруднения в ученето. 80% от децата с обучителни затруднения срещат пречки и с основното четене и езика.

Summer reading: the 50 hottest new books everyone should read | Summer  reading | The Guardian

Ранното констатиране дава шанс на хлапето да разработи начини да се научи как да чете ефективно. Родителите трябва да помнят, че децата се нуждаят от свободно време през лятната ваканция, за да се отпуснат и да се насладят на детските удоволствия. Лятното четене трябва да е забавно. Следват няколко съвета, за да направите този процес приятен за децата си през това време:

1. Четете на глас заедно с детето си всеки ден

Направете го забавно, четете на открито на стълбите, в двора, на плажа или в парка. Оставете децата си да ви четат. За по-малките деца посочете връзката между думи и звуци.

 

Read On, Mom—New Research Shows Why Reading to Your Kids Is a MUST |  Working Mother

2. Дайте добър пример

Родителите трябва да са готови да помогнат при изграждането на поведение на децата си. Дръжте много материали за четене в къщата. Изключете телевизора и насърчете семейството си да прочете книга.

3. Прочетете същата книга, която чете детето ви, и я обсъдете

Това е начинът да се развият навици и да се изгради модел на мислене и прозрение.

4. Оставете децата да избират какво искат да прочетат

Не пришпорвайте хлапето си като му предлагате популярни книги. По този начин ще спрете устрема му и ще го обезсърчи.

5. Купете аудиокнига

Слушайте ги в колата или изключете телевизора, нека семейството да им се наслади заедно.

Blogs | The Society of Authors

6. Редовно водете децата си в библиотеката

Повечето библиотеки предлагат най-новите заглавия и спонсорират клубове за четене с леснодостъпни цели за деца в предучилищна и училищна възраст. Проверете календара на библиотеката до вас за специални дейности и събития за четене.

7. Абонирайте се от името на вашето дете за списания, подходящи за неговата възраст

Насърчавайте по-големите деца да четат вестниците и списанията за актуални събития, да поддържат навика на четене и да развиват речник. Попитайте ги какво мислят за прочетеното и изслушайте какво казват.

8. Облекчете разочарованието от края на ваканцията

Подарете на вашето дете и негово приятелче пощенски картички или пликове, които вече са адресирани и подпечатани. Ако и двете деца имат достъп до интернет, електронната поща е друга опция. Нека си споделят. 

9. Направете пътуванията приятни като четете на глас пътни знаци, билбордове, известия

Покажете на децата си как да разчитат карта и след като сте на път, нека се редувате като навигатори.

знаци – Stroimedia

10. Насърчавайте децата да водят албум

Залепете в албуми картички, билети и снимки, спомени, от дейности, направени по време на ваканцията от вашето семейство. Накарайте децата си да напишат текст на тях и да ги прочетат на глас, докато разглеждате книгата-албум заедно.