Всеки от нас търси равноправно партньорство, но накрая или се подчинява, или подчинява партньора си. Добрите намерения са възпрепятствани от, образно казано, подсъзнателната „саботираща“ вътрешна програма. Нашата основна задача е да усетим и да осъзнаем създалия се конфликт.

Не разбрали защо в определени моменти нашите отношения с партньорите отново и отново „зациклят“, ние се предаваме окончателно и с разбито сърце признаваме поражението си. Но дори и да сме изпълнени с решимост никога да не повтаряме старите грешки, дълбоко заложените в нас стереотипи, принципи, понятия ще се „погрижат“ отново да се разиграе „романтичната трагедия“.

Първопричината за разрушаването на отношенията с партньора сте само вие.

Как принцесите се превръщат в жаби?

Полезно е да напомним, че отношенията между партньорите се подчиняват на строги закономерности на развитието. Хайде сега, стига вече с тези романтични илюзии, ще наострите ухо вие? Точно така! Само тогава, когато изчезне романтичната илюзия, идва истинската любов. Жените са обсебени от мечтата за благородния принц на бял кон. Мъжете се надяват да очароват златокосата принцеса. Мнозина са готови да пребродят половината свят, за да намерят съдбата си… и накрая си скубят косите. В брака избраните от нас принцове и принцеси бързо се превръщат в жаби, от които ние, освободени от плена на своите илюзии, също се стараем да се избавим.

Един мъдър човек е казал: „Щом се влюбиш, ти автоматично започваш да превръщаш любимия си в жаба“. Според него този факт изобщо не е причина за безпокойство. Няма нищо лошо в това да си жаба. Жабите са прекрасни. Целият свят е пълен с жаби. Следва да се радваме, че принцът или принцесата на нашите мечти се оказва жаба, сигурен е този мъдрец. Истинските принцове и принцеси едва ли биха се интересували от жабите, каквито са повечето от нас. „Най-накрая се съгласете, че вие самите сте само жаби, и се постарайте искрено да се интересувате от другите жаби“ – заключава този философ.

Много показателна е в този аспект приказката за красавицата и звяра. Поуката е такава: не бива да отблъсквате чудовището. Опитайте се да обикнете това жалко и некрасиво същество дотолкова всеотдайно, че чрез силата на вашата любов то да се превърне в прекрасен принц.

В съзнанието на повечето хора господства устойчивата представа за идеалния човек: красив, силен, умен, добър, мил и образован – стотици „приятни във всяко отношение“ образи, които ние се стремим да срещнем в реалния живот. При това представите за идеала зависят от средата, в която е възпитаван „мечтателят“. Този, който за един изглежда принц, за друг е истинско чудовище. Ние постоянно сравняваме своя партньор със закрепения в нашето съзнание образ – и ако нещастникът не отговаря на идеала, ние, без много да му мислим, го причисляваме към жабите или чудовищата.

Истинската любов живее по съвсем различни закони. Например родителите безусловно и дълбоко обичат чедото си. Дори когато понякога то се превръща в ревящо капризно чудовище, на нито един нормален родител не му минава мисълта да го лиши от ореола на „принц“.

Едва ли някой си е задавал въпроса: „А защо да не се разведа с децата си?“ С партньорите е много по-лесно: не ни устройва – търсим друг. За съжаление, много малко от нас са преминали фазата на дълбоко душевно преобразяване преди новия брак. Повечето хора след скъсване на отношенията само се дистанцират от фактора, предизвикал страданието, но не и от самото страдание.

Необходимо е да се научим да бъдем максимално честни по отношение на партньора. Най-важното е да приемем другия човек такъв, какъвто е, а понякога и да признаем, че ние самите с нищо не сме по-добри.

 

Eва-Мария Цурхорст

Oбичай себе си без значение с кого си
Поръчай книгата с отстъпка оттук