Какъв чуден обрат беше претърпял животът ми! След толкова страдания, след почти изгубена надежда, че ще срещна любовта, сега бях плътно обградена от любов. На всеки концерт се радвах на топлата прегръдка на публиката, а в личния живот се радвах на прекрасната си връзка с Ервин. А след като през 1986 г. излезе автобиографията ми „Аз, Тина“, последвана в 1993 г. от биографичния филм за мен: „Какво общо има това с любовта“, бях буквално залята от любов, подкрепа и благодарност от жените – и мъжете – чули моята история и намерили в нея вдъхновение.

Това беше абсолютно изненадващо за мен. Години наред отказвах да говоря за преживяното с Айк по очевидни и по-малко очевидни причини. Беше ми неудобно, не исках хората да научават ужасните детайли. Не исках да излагам на показ грозния живот, в който се бях хванала като в капан. Но когато хората научиха какво се е случвало между нас, бях принудена да говоря, да говоря, да говоря. Бях обсипана с въпроси, някои от които много лични. „Защо стоеше там? Защо не го напусна? Защо мълчеше? Защо не каза нещо още тогава? Ще ми покажеш ли белезите си?“ Не можех да обясня дори на себе си защо стоях, а камо ли да накарам другиго да разбере. Беше толкова сложно, че ми отне десетилетия да превъзмогна болката и душевния смут.

– Ти не само пееш и танцуваш – казваше ми Опра. – Ти символизираш шанс за ново начало. Хората знаят, че си се измъкнала от дълбините на отчаянието. Виждат те на сцената и разбират, че колкото и да е потисната една жена, тя също като теб може да промени живота си.

Дейвид Боуи ме наричаше „феникс, възкръснал от пепелта“. Може да е клише, но в неговите уста звучеше като поезия и много точно изразяваха това, което чувствах. На всеки, който е обект на насилие от партньор, ще кажа: Нищо не е по-лошо от сегашното ти положение. Ако станеш и си тръгнеш, ако се надигнеш от пепелта, животът ще отвори куп възможности пред теб. Но трябва да го направиш по твоя начин. Аз живях живота си по моя начин и в крайна сметка от злото се роди добро. Никога не съм очаквала да имам силата да влияя на някого, но съм щастлива, че живот като моя може да бъде вдъхновение за другите.

---

В един момент Майк се огледа и попита дали смятам, че заслужавам всичко това. „Заслужавам даже повече!“ – отговорих без секунда колебание. Бях работила нонстоп в продължение на почти четиресет години и бях изкарала всеки долар с пот на чело. Бях благодарна на съдбата и горда с постигнатото. Радвах се и на материално благополучие, и на прекрасна връзка с човек, когото обичам. Знаех, че съм заслужила това.

 

Тина Търнър

„Моята любовна история“