Прекрасната Елинор Рузвелт ни учи, че трябва да се изправим срещу страховете си и да познаваме себе си, за да изживеем изцяло „приключението живот“. Любопитството, интересът и стремежът да трупаме още и още знания и опит са в основата на житейския път на първата дама на САЩ в преиода 1933-1945 - писател, публицист и правозащитник. Представяме ви 1 от 11 ключа за по-пълноценен живот, описани в книгата й „Учи се от живота“. 

Страхът винаги e най-опасният препъникамък, който може да се изпречи на пътя ни. И да ни осакати жестоко. Болезнено, стъпка по стъпка, трябва да овладеем умението да се взираме във всеки един от страховете си, да го преодоляваме и да прилагаме постигнатия с невероятни усилия кураж, за да пристъпим към следващия. Едва тогава можем да се почувстваме истински свободни.

Strahovete

От всички знания, които придобиваме в живота, това е най-трудното. Но пък носи невероятно удовлетворение. С всяка победа, независимо от цената и болката на моменти, добиваш нарастваща увереност и сила, която ти помага да се изправиш срещу следващия страх. Няма друг път за постигането на това умение освен чрез самодисциплина. В образователните кръгове открай време се водят разговори за това как трябва да се налага дисциплината. Дисциплината, която човек си налага сам, представлява единствената сигурна защита срещу страха. Това е урок, който е хубаво да се научи на ранна възраст. Да се научи навреме, че когато твърде много ни се иска да направим нещо, най-вероятно ще ни се каже „не”. И така трябва да усвоим самодисциплината като начин на защита. Да научим да се предпазваме от разочарование, като не молим за онова, което желаем да постигнем. Стремежът към одобрение и любов ни принуждава да добием самодисциплина. Несъмнено тя се оказва особено полезна. Трябва да направим труден избор – изпитваме страх от всичко, но от друга страна искаме да постигнем неща, които ще ни спечелят любовта, за която толкова копнеем. Тъй че трябва да се взраме в собствените си страхове.

Izpravqne pred strahovete

Опасността се крие в отказа да се изправим срещу страха си, в липсата на смелост да се счепкаме с него и да го преборим. Провалим ли се някъде по пътя, това срива увереността ни. Трябва да си наложим да постигаме успех всеки път. Трябва да направим онова, което смятаме, че не ни е по силите. Въображаеми страхове. Повечето от нас, предполагам, са ставали тяхна жертва. Да се справим с такива страхове е също толкова важно, колкото и да преборим онези, които имат своите реални основания. Често те се оказват дори по-опасни и ни нанасят по-голяма вреда. Боязливостта и срамежливостта са такива. Маловажни на пръв поглед, те сериозно уронват самочувствието и представляват пречка за постигане на целите.

Нашите съмнения са предатели и често ни лишават от доброто, което бихме могли да постигнем, ако не ни беше страх дори да се опитаме.

Трябва да вършим нещата, които представляват интерес за нас, да ги вършим всеотдайно, с цялото си сърце. Да не се вълнуваме дали хората ни гледат, или критикуват. Най-вероятно те изобщо не ни обръщат внимание. Онова, което ни ограничава и разстройва, е фактът, че ние самите смесе втренчили в себе си. Трябва обаче да превъзмогнем тази своя склонност, да престанем да се самонаблюдаваме. Дисциплината на тялото и ума е едно от най-трудните качества, които човек трябва да придобие, но в последна сметка тя е неимоверно ценна част от образованието и представлява огромна защита, когато преживявате трудни времена. Несъмнено тя е съществена при сблъсък с голямо нещастие и е изключително важна за възстановяването ни и преодоляването на последствията от него. Без значение колко тежък е ударът, който сме понесли, ние сме в състояние да срещнем онова, което ни е писано, ако сме се научили да овладяваме страховете си.

Shtastie

За още ключове към по-пълноценен живот "Учи се от живота"

УЧИ СЕ ОТ ЖИВОТА