Докторът на медицинските науки, професор и телевизионен водещ Сергей Бубновски, след автомобилна катастрофа ходи с патерици цели 27 години. И прави невероятното – изправя се на крака. Благодарение на разработената от него система за възстановяване. Не си е позволил да се отпусне, искал да живее пълноценен живот. След целия натрупан опит Бубновски пише книгите „Остеохондрозата не е присъда!“„Болят ме коленете. какво да правя?“„Главоболието“, „1000отговора на въпроса как да си върнем здравето?“„Женското здраве“ и „Митове за болестите“

 

Мнението на д-р Бубновски за силния имунитет и как да сме здрави през всеки сезон в книгата му "Цялата истина за женското здраве"Човечеството влезе в коридора на епидемиите от грип и ОРЗ. Загубата на здравето е резултат от усложненията, които те причиняват. Как да се спасим? Отговора може да намерим само в съвременните уроци по закаляване на детето. Това е още една психологически сложна страна при възпитанието на детето. Дори жените , които по време на бременността не са пропускали и ден, без да се натопят в студената вана, а това е настоятелна препоръка, насочена към предотвратяване на ОРВИ по време на бременността, след раждането не могат самостоятелно да направят същата процедура заедно с малкото си дете пак по същата причина – страх за здравето на бебето. Обикновено в такива случаи казвам: „Ако ти наистина искаш да имаш здраво, жизнерадостно и подвижно дете, изпълнявай тази процедура от първия ден след появата му на този свят. Ако не изпълняваш процедурата, то ти не съчувстваш на детето, а на бъдещите му болести, съдействаш на бъдещите им проявления.” Организмът на детето е защитен от студа дори повече от организма на възрастен закален човек. Неврофизиолозите доказаха състоятелността именно на ледената (студена) вана, но във вид на шок – потапяш се и излизаш (четири-пет секунди). Мозъкът в отговор на шоковото въздействие на външната среда избира специалните хормони – протеините на топлия шок, които унищожават денатурираните белтъци (лошите, болните клетки). Работата е в това, че имунната система може да не реагира на средна (а на човека може да му се струва – студена) среда, например при 15 – 16 градуса по Целзий отговор няма да последва. Ето ви го и срива в болестта: бронхит, ОРЗ. Затова само максимално студената вода (до +4 градуса – температурата на водата във пробития лед на водоема) е в състояние на предизвика адаптивна реакция на имунната система на детето и да го защити от преохлаждане, т.е. да спомогне за засилване на кръвообращението по съдовете.

studen dush

Вярно е, че при възрастните хора често се среща студова алергия, видимо възникваща в резултат от неправилните действия при закаляване (“предозиране на студа”) като резултат от общото понижаване на имунитета, възникващо при лекарственото лечение на ОРЗ, грип и други заболявания. В такъв случай не бива да се настоява за закаляване със студена вода  и се изисква консултация със специалист.

Именно кръвта сгрява тялото. И именно тази реакция подобрява транспортирането на кислород към органите и тъканите. С една дума, и имунната система трябва да се тренира и да се противодейства на недоразвитостта й. Докато постоянният температурен комфорт се оказва за малкия човек дори опасен.

 

На мен едно време ми се струваше, че всеки разумен човек разбира, че трябва да се измива със студена вода. Но моето допитванe показа, че само 30% от запитаните се измиват сутрин със студена вода, останалите по неизвестни причини се мият с топла.