КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ СТРАХА ОТ БОЛКАТА БЕЗ ОБЕЗБОЛЯВАЩИ?

Болката – това вече е реакция на възпалението на меките тъкани. А какво е това възпаление – невинаги и докторът е в състояние да отговори на този въпрос. Доволно размито понятие. Когато пациент ми обяснява как болката в гърба се е появила, след като го надухало от прозореца, аз питам: “Вие какво, свалихте си панталона и си подложихте долната част на гърба да ви я надуха от прозореца?” “Защо, когато седяхте до отворения прозорец, ви надуха точно кръста, а не ухото, гърлото, носа?”

Какво провокира болките в кръста и как да се предпазим от тях?

Не приемайте този въпрос като издевателство.

Нали най-често в такива случаи навличат пояс от кучешка козина или безжалостно натъркват тялото с изгарящи смески и маз. А това, ако се знае физиологията на възпалението, е стратегическа грешка. Възпалението, това не е локална реакция на някоя част на тялото на студа, а нарушение на микроциркулацията на меките тъкани (мускули), възникваща в резултат на тяхната хипотрофия, тоест отслабване. Организмът на човека е така устроен, че в случай на въздействие върху него от външен студ, той започва да се сгрява благодарение на интензивното движение на кръвта по вените. Но при хората със слаби мускули венозната мрежа е недостатъчно развита и при това просто не дос-тигат съдове при необходимост да се прокара през тях по-голям обем кръв.

Така нужното за сгряването количество кръв не преминава през мускулите, но постъпва в нея. В това място започва застой на кръвотока – първи стадий на възпалението – алитерация. По-нататък при повторение на нови външни атаки на студа възниква непроходимост на микроциркулаторното русло. Мускулът отича. Физиолозите наричат този стадий на възпалението ексудация, именно тя не е видима отвън и поражда болката.

В този момент за себе си заявяват болковите рецептори, намиращи се в мускулите. Представете си червена лампичка, запалена на пулта за управление на някакъв прибор и предупреждаваща за опасност. Нервът чрез своето нервно окончание (синапс) снема тази информация и я предава чрез система от специални предаватели на гръбначния мозък (мотоневрони) в центъра за управление – мозъка. Оттук трябва да последва команда от нервите да се разтегне спазмираният мускул, тоест да се снеме отокът, а значи да се премахне болката. На този принцип се пораждат и други болки със соматичен характер. Но ако човек с болки в гърба започне да поглъща хапчета, то сигналът, изходящ от болковата точка, постепенно угасва, тъй като лекарствата разкъсват нервно-мускулната връзка. Изглежда, не е зле. Човек не чувства болка, но при това се бои да се накланя, облича корсет, който му притиска тялото, което води до атрофия на мускулите. Тоест т.нар. противовъзпалителни средства, приемани по време на болката в гърба, оказват токсично въздействие на нервната система и правят всъщност човека беззащитен, което беше описано в първите истории на заболяването. Ако се разбере що е възпаление и защо се появява болката, то да се преодолее страхът пред болката ще бъде значително по-лесно. Макар да се налага да се изпълнят редица упражнения.

Из "Дисковата херния не е присъда", Сергей Бубновски

ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ НЕ Е ПРИСЪДА - БУБНОВСКИ | Жануа '98