По-рано лекувах болни от невроза. Човекът с невроза разбира, че е болен, но той не е агресивен и затова може да се намира сред здрави хора. В сравнение от болните с психоза, които виждат чудовища и чуват гласове, невротиците са безобидни. Кога у човек се заражда неврозата? В ранното детство и обикновенно се развива след психотравма. Къде може да получим психотравма? На работа и в семейството. Кои отношения са по-сложни? Семейните. Всъщност ако на човек в семейството всичко е благополучно, то веднага можеш да го поставиш на ръководна длъжност. Ако има усложнения в семейството, то на работа не всичко ще му върви.

Изобщо семейството е най-сложното предприятие, което може да съществува. В семейството има ли стопанска дейност? Има. Производствена има ли? Има. Педагогическа? Има. Всички видове дейности са налични. Плюс това семейството дава и специфична продукция – деца. Освен това между мъжете и жените има сексуални отношения.

И училището, и производството – това всичко е подготовка към какво? Към този семеен живот.

Та нали целите на възпитанието са от момчето да се възпита мъж, а от момичето – жена. И всичко това защо? За да се създаде семейство. В семейството е заложено бъдещето на човека и фундаментът на здравето. Ако между съпрузите няма разбирателство, то и детето ще порасне невротик. На работа ни късат нервите. А със скъсани нерви отиваме къде? При себе си в семейството.

Например ти се скарваш с началника. Кой ще победи? Началникът, разбира се. А когато подчиненият претърпи поражение, той се чувства зле. Той, унизен, излиза от кабинета на шефа си и мисли: „Ех, трябваше така да кажа, той така да ми отговори, после аз така...“. Натрапчиви мисли – един от симптомите на неврозата. Подчиненият излиза на училцата, а там на какво трябва да реагира? На самата улица, на автомобилите, на преминаващите. А той живее още с началника в главата си. Пристига вкъщи. Там жената и децата, на които той дори не реагира, той и до този момент разговаря с началника. През нощта ляга да „спи“ с началника. Започва семейни разправии с жената и децата. На сутринта се събужда вял, с натежала глава и лошо настроение. Случвало ли ви се е? Навярно. Това все още не е болест, но е проявление на симптоми, тоест началото на развитие на невротичност.

Помагал съм на такива пациенти, назначавал съм автогенна тренировка, провеждал съм хипнотични сеанси, изписвал съм лекарства. На мнозина съм помогнал. Щастието по правило не продължаваше дълго. Хората се изписваха и се връщаха в обичайната си среда. Там отново се караха с началника или с жената си, и отново попадаха при нас, лекарите. По правило невротиците обвиняват за бедите си всички околни. А трябва да обвиняват себе си, защото когато сте се скарали с някого, вие сте провокирали поведението на обидилите ви, но просто не забелязвате този факт.

ЗА НАЙ-ДОБРИ РЕШЕНИЯ НА КОНФЛИКТИТЕ

Как да се държим в конфликти? Какъв принцип да приложим? Смекчаване: не трябва да се спори с никого. Ако някой ме е нарекъл глупак, значи аз съм глупак. Обикновено хората започват да се възмущават и да нападат: „Ти си глупак“. Става стълкновение. Трябва да се съгласите „Да, аз действително съм глупак“. Това е първият и най-важен принцип на смекчаването. Ако вече сте се съгласили с обиждащия, то той вече е объркан. Аз наричам тази техника айкидо, защото няма нападащи прийоми. Там има само защита, борбата е: човекът напада, а аз просто минавам отстрани на удара. Например аз съм на ръба на пропастта, нападащият с цялата си тежест замахва към мен, а аз отстъпвам само половин крачка и той прелетява край мен направо в пропастта. Аз нямам отношение, той сам пада.

Когато моите пациенти се научиха да прилагат принципа „психологическо айкидо“, то и делата им потръгнаха и болестите си отидоха.

 

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА С КЛИК ВЪРХУ СНИМКАТА: