Лятото несъмнено е този период в годината, когато хората отделят повече време да да наваксат с всичко това, което е свързано с развлечението и отдиха, за което не им е останало време до този момент. А най-бързият и лесен начин това да се случи е с книга в ръка. Така че отговорът на въпроса „Чете ли се през лятото?“ е повече от ясен.

Но как четат хората?

Някои го правят с внимание и интерес, други само за да се похвалят, че са прочели някой прехвален роман, за трети това е работа и призвание. А в динамичната среда на XXI век всеки го прави по най-удобния за него начин. Седнал, легнал, прав, на път в метрото, влака, вкъщи на дивана или на удобното кресло, сред природа в парка, планината или на плажа, от печатна или електронна книга. Всеки чете така, както намира за най-удобно.

Колко се чете през лятото, зависи най-вече от самия читател. Той е този, който определя рамката на своите възможности. А и ако се гледа на това занимание като на нещо, което трябва да се измерва и сравнява, то има опасност да се изгуби удоволствието, което четенето би могло да ни достави. Целта на това време, прекарано със записаните мисли на някой друг, е не да се похвалиш с количество, а да натрупаш опит и богатство, които са несъизмерими с нищо от материалния свят. Така че, трябва да се чете толкова, за колкото си готов, толкова, че да се почувстваш зареден с нови сили и идеи от това, а не да изпиташ отегчение и неприязък към книгите.

Да се говори за това какво четат хората, не е лесно. Те четат всичко, иначе не би имало такова изобилие от заглавия и книги в различни жанрове и насоки. Колкото са читателите, толкова са и литературните им вкусове. Това е важно, защото четенето, а също и разбирането, което трябва да е следваща стъпка от този процес на възприемане на информация, са строго индивидуални за всеки. Следователно това, което на един може да се стори важно и интригуващо, друг ще отхвърли и обяви за безинтересно и глупаво. Затова най-добре е всеки сам да определи какво иска да прочете. Това, разбира се, не изключва възможността и нуждата от консултация и вслушване в съветите на близки, приятели и книжари. От тези хора читателят може да си набави информация, която да синтезира и на базата на това и личните си усещания и предпочитания да избере книгата, с която да се запознае.

5 предложения за лятото:

  • „Тялото ни. Химична лаборатория“ от Константин Забалотни
  • „Етерични масла за всеки ден. 101 съвета за употреба“ от Полина Маркова
  • „Моята любовна история. Автобиография“ от Тина Търнър
  • „По-бърз от светкавица. Моята автобиография“ от Юсейн Болт
  • „Джеф Безос и векът на Amazon“ от Брад Стоун

 

                      

 

Щастливи сме да ви поканим на тазгодишната Алея на книгата във Варна - от 31 юли до 9 август! Летният месец е още по-чудесен, когато прохладата идва от морския бриз.

 

Автор: Ясен Кънчев