Своята рецепта за младост публикува в книгата си „Ендоекология на здравето“ изтъкнатият руски учен, доктор на медицинските науки и ръководител на руската космическа програма проф. Иван Павлович Неумивакин.

Рецепта за младост. По 1 чаша сок от моркови, цвекло и черна ряпа се смесват с 1 л водка (ракия), добавя се 1 чаша мед и сместа се държи плътно затворена 2 седмици. Вземат се по 30 мл 3 пъти дневно преди ядене (2 супени лъжици).

Освен това Неумивакин предупреждава да се обърне внимание, че захарта има силно окислително действие, както и солта, и обяснява: Затова в по-напреднала възраст се постарайте да изключите тези продукти от менюто си или да ги използвате в минимални количества.

Не злоупотребявайте с доматите, те съдържат доста закиселяващи вещества. С напредването на възрастта увеличавайте количеството растителна храна, в това число кори от цитрусови плодове, може с мед, и правете повече движения, особено на малките стави, в съчетание с водни контрастни процедури.

И друго, което е не по-малко важно: костите се хранят с кръв през мускулите, прикрепени към тях. Естествено е при заседнал начин на живот да се наруши кръвоснабдяването не само на мускулите (изсъхване на капилярите, тези малки, но много важни помпички, които помагат да се изтласква кръвта към сърцето), а и на костите. Ето защо за сетен път ще подчертаем, че спортът, физическите упражнения са и лечение, и профилактика на остеопорозата.

 

„Ендоекология на здравето“

И.П.Неумивакин

Л.С.Неумивакина