Има хора, които четат автори, чиито трудове са бестселъри. Има хора, които предпочитат нещо ново, неоткрито. Наистина има магия в това да откриеш нови автори. Те имат свежи идеи, красиви истории, а като бонус – получавате и вълнението да споделяте малко известни автори с други читатели. Но може и да е трудно да намерите нови автори, които ще ви харесат. Вместо и вие като мен да се лутате и никога да не сте напълно сигурни с направения избор, последвайте ръководството за това как по-лесно да откриете нов „бутиков“ автор.

  • Не бъдете предубедени

Това казват всички, нали? Но когато трябва да се следват тези думи, е малко трудно. Затворете очи и дръжте ума си широко отворен! Тези думи са валидни в много аспекти от живота, но особено важат, когато се избира следващото четиво. Отделете малко време, за да погледнете корицата, да прочетете анотацията на книгата и може би дори да прочетете първите няколко страници, за да усетите наистина каква е историята и какъв е стилът на писане. Библиотеките и книжарниците дават възможност да се усамотите с книгата, защото знаят, че е необходимо време, за да намерите подходящото заглавие. След като започнете да бъдете по-отворени за други автори, може да бъде невероятно колко бързо се увеличава вашият списък с автори и заглавия, за които много хора никога не са чували досега.

Ne bydete predubedeni

  • Излезте от зоната си на комфорт

Много читатели се придържат към едни и същи автори, защото харесват стила им на писане и може би тайничко се страхуват да губят време за книга, която не би им харесала. Запомнете, че е необходимо да прочетете дадено заглавие до край – ако не харесвате книга, не я довършвайте. Никой не ви принуждава да го правите. Намерете друг писател, който смятате, че ще ви хареса повече. Ще намерите книги, които не харесвате; дори най-продаваните автори имат такива заглавия. Всичко е въпрос на вкус и лично предпочитание на читателя. Но има и положителна страна – ще намерите книги, които ще заобичате от първото изречение и многократно ще ги препоръчвате на всеки, когото срещнете. И така, вземете книгите със страхотните корици, странните заглавия и неизвестните автори; една от тях може да бъде любимата ви книга.

Izlezte ot zonata si na komfort

  • Проучете препоръките на любимия си писател

Проучете автора, когото сте си избрали. Навлезте в „личното му пространство“ и разберете какви книги самият той препоръчва. Много пъти книгите, които препоръчват, са подобни на тези, които пишат. Това е чудесен начин да научите за други автори и книги, за които никога не бихте чули. Освен това трябва да научите малко повече за любимите си автори.

Preporyki

  • Напишете в Google „Книги като ...“ или „Автори като ...“

Ако се мъчите да намерите препоръките на любимия си писател или може би препоръките му са твърде различни от това, което обикновено харесвате, опитайте да търсите заглавия в Google като любимата си книга или автори.

Google

  • Погледнете социалните медии (Booktube, Booktok, Bookstagram)

С любов към социалните медии. Там може да намерите нови препоръки. Booktubers, Booktokers и Bookstagrammers могат да бъдат наистина добри в „извеждането на светло“ на нови автори. Те имат по-широка аудитория, отколкото неизвестен автор, и затова могат да представят книги, които обикновено читателите пропускат.

Booktube, Booktok, Bookstagram

  • Попитайте библиотекар или продавач-консултант в книжарница

Това са хората, които ще отделят време, за да опознаят вашите интереси и да ви помогнат да изберете следващото си четиво специално за вашия вкус. Те знаят какво е популярно, чели са доста и могат да ви помогнат да изберете книга, сходна на други, които харесвате.

Popitaite

  • Разгледайте рафтовете с жанрове, от които се интересувате

Ако всичко друго се провали, прекарайте известно време в книжарница или библиотека, където да разгледате рафтовете с жанровете, които ви интересуват. Може да бъде релаксиращо, намирате книги, за които никога не сте чували досега, и срещате хора, които имат същите интереси като вас, които след това могат да препоръчат своите фаворити. Влизането в голяма книжарница или библиотека може да бъде поразително, защото има толкова много книги, затова е препоръчително да се придържате към един или два жанра.

Razgledaite

  • Присъединете се към клуб за книги

Те са навсякъде! Клубовете за книги също са чудесен начин да намерите нови заглавия и автори. Независимо дали стартирате свой собствен, присъединявате се към някой клуб във вашия квартал, такъв в библиотеката или книжарница, непременно ще намерите много невероятни нови автори.

 

Цитирано от Your guide to finding new authors by Serena Knudson. In: Bookstr, 2021