„Уменията имат дата на продажба, но човек може да се адаптира към бъдещото развитие“, казва Род Джъдкинс в новата си книга „Идеите са единствената ти валута“.

Някои бизнес книги са скучни и досадни, защото са написани по начин, който да ви каже какво да започете да мислите. Това заглавие е различно, защото не ви казва, а показва как да мислите. Текстът не е скучна проза, показваща ви пътя към успеха на някого. Съдържанието е наситено с потапящи и остроумни илюстрации, както и с разнообразие от афоризми, а авторите са толкова много – от Сократ до Памела Андерсън.

 Каквато и работа да вършите днес, „Идеите са единствената ти валута“ ще ви помогне да я направите по-добре утре, а позитивното ви настроение е гаранция.

Какво?

Авторът Род Джъдкинс ви кани да нарисувате съдържанието на книгата в карикатури, като използвате креативността, която имате. Ако можете да се справите с това (в началото на книгата се притеснявах от неталантливите си рисунки), след това Джъдкинс ви представя „100 дизайнерски проекта“, базирани на курса му в Central Saint Martins, чиито възпитаници включват Стела Маккартни и Александър Маккуин. Проектите варират от "Как бихте проектирали ядрен бутон?" за „Дарете част от тялото си на музей“. Това е едновременно забавно и стимулиращо. Боносът, който получавате е, че Род е учител по търговия, т.е. освен умения по рисуване, той ви вдъхновява да формулирате нови идеи и да решавате проблеми както на страницата, така и извън нея.

Как?

Джъдкинс е завършен преподавател и сам по себе си успешен художник. Самият той споделя в началото на книгата си, че е човек, който ежедневно се занимава с амбициозни студенти. Освен да дава идеи и курсове на творчески настроени хора, той учи медици как да мислят творчески, когато се сблъскват с тежката мисия –  спасяването на нечий живота – и насърчава всички компании да използват техники, които дават приоритет на идеите, които излизат извън наложената рамка. Едно о тупражненията в книгата е да се проектира вирус. Защо? За да може да добие познание, човек наблюдава и изследва, но за да проумее нещо истински, в дълбочина, трябва да се опита да го проектира, да го конструира, да го създаде от нула. Какво се случва след това, прочетете в книгата.  Джъдкинс смята, че „за да просперираме в икономиките на бъдещето“, трябва да осъзнаем, че идеите са по-важни от парите, информацията, вниманието или времето. Истинската ценност – „валутата“  на нашата епоха – са идеите.

Защо?

Един ден, съвсем скоро, в свята, в който живеем –  на скоростно променящи се технологии, ще се състезаваме за работа с интелигентни машини, които макар да ни се струват  по-голями и по-бързи от нас, няма да притежават нашите качества. Машините никога няма да имат оригинален, човешки, изненадваща, разрушителен почерк. А това са идеите, които непрекъснато се зараждат в главите ни. Затова се пригответе – навийте ръгави, изправете се и бъдете! Бъдете генератор на идеи, това е, което правите най-добре и вашето бъдеще зависи от това.

Коя е най-ефективната „първа стъпка“?

Трябва да намерите защо искате да бъдате креативни. Какво желаете да постигнате? Себеизразяване? Подобрен дизайна на автомобили? Когато разработвате нещо ново, нещо, което искате да наложите на пазара, нещо, което да носи вашия личен почерк, трябва да отговорите на 3 въпроса „Какво?“, „Как?“ и „Защо“. Така ще ви бъде по-лесно да започнете ново начинание, без да губите първоначалната идя, която се е зародила във вашето създанние.

Прочетете онлайн част от книгата

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА С КЛИК ВЪРХУ СНИМКАТА: