Простудните заболявания ни атакуват, ние вече боледуваме от тях по няколко пъти в годината! От време навреме настъпва истинска пандемия от простудни заболявания и ето, човек се разболява от грип два пъти поред, а от цикъла на ОРВИ (остри респираторни вирусни инфекции) въобще няма измъкване! Но какво правим обикновено ние при такива заболявания? Пием антивирусен препарат, увиваме се в одеялото, обуваме вълнени чорапи, изпиваме литър горещ чай и си лягаме. И малцина знаят, че този подход само премахва симптомите, но не ни лекува напълно.

Специалистите твърдят, че нормалната температура в спалнята през нощта трябва да бъде 15 градуса, а през деня в стаята – 18 градуса. Хладничко, нали? Но това е нивото на имунитета, което ни е заложено от природата. След появата на централното отопление ние започнахме да се боим от студа, макар че именно той е нашият главен лекар.

Още повече – термичните процедури могат да бъдат опасни за здравето. Силното загряване, горещата завивка у дома, седенето във ваната или в хамама носи риск от развитието на ракови клетки.

При усиленото потене, което се извършва при високата температура на тялото, бацилите наистина се отделят с потта, но след това всяко течение може много лесно да продуха излекувания на горещата печка човек и да доведе до хронично заболяване. В този случай няма закаляване, а болестта идва малко по-късно.

В една детска градина в Красноярск закаляват възпитаниците вече в продължение на 20 години по следния начин: децата, стоейки боси в снега, се обливат с кофички студена вода! И тези деца не боледуват! Отначало хлапетата се напарват в банята, после тичат навън и с радостни крясъци се поливат с вода!

В Иркутск много млади майки закаляват себе си и новородените си бебета с ледена вода – и те знаят какво правят! Но защо по време на тези процедури никой не настива?

Важно е да се знае, че процесът на терморегулация се включва не къде да е, а в главния мозък. Центърът на този процес се намира в хипоталамуса. Изконното руско закаляване – да се облееш след банята с кофа ободряваща ледена вода или да се хвърлиш в дупката на леда с главата надолу – това е достатъчно суров вариант, но той е подходящ за всеки, който иска да престане да боледува от грип и ОРВИ!

Богоявленските студове са време за класическата процедура за закаляване. Хората, от мало до голямо, се хвърлят в ледената дупка и ако това се извърши правилно, никой няма да се разболее.

Първата тайна е в това, че трябва задължително да се хвърлиш с главата надолу – само тогава ще има полза. Има и втора тънкост: не трябва да се бавиш много. Щом си дошъл, трябва веднага да се хвърлиш във водата. И, разбира се, ако имате проблеми със сърцето или съдовете, преди тази процедура задължително трябва да се консултирате със специалист.

Руската баня е една от най-ефективните физиотерапевтични процедури в света. По-рано са ходели в банята след тежка работа или след трудовия ден, разгорещени и запотени, но не за да се загреят още повече! Преди не сме се и замисляли за това, че най-силният ефект от руската баня се постига чрез контраста между горещата пара и ледената вода.

Това се осъществява по следния начин. При въздействието на ледената вода върху разгорещеното тяло от резкия контраст на температурите се активира защитната реакция на организма и буквално за две секунди температурата може да се повиши до 42 градуса, а нали при 43 градуса кръвта вече кипи! Но нашият организъм е най-съвършената биологична система: покачвайки температурата до 42 градуса само за срок от две секунди, той противостои на въздействието на всички вредни клетки и микроорганизми. В тази „парилка“ не може да оцелее нито един вирус, а за човешкия организъм това въздействие носи само полза, което е доказано от столетията, през които се прилагат процедурите в банята.

Да направиш шоково „разтърсване“ на имунитета – как да не е занимание за най-смелите? Но отначало трябва да се раздвижи кръвта и да се направи леко раздвижване, а след процедурата тялото да се изтрие до сухо с кърпа – от главата до петите. След това може да се пие горещ чай и човек да се наслаждава на усещането за обновление и свежест, което задължително ще се усети в цялото тяло. При такова рязко шоково закаляване имунните клетки на нашия организъм се активизират и започват да се борят с всички вредоносни клетки и микроорганизми: вируси, бактерии, инфекции и дори тумори. Това въздействие е единственият начин да „включим“ своя спящ имунитет.

Здравето е такова състояние на тялото и душата, при което човек не боледува. В тази система огромна роля играят емоциите, настройката за оздравителните мероприятия и редовното изпълнение на полезните за здравето процедури. Експертите са открили, че между негативните мисли и реакциите на тялото съществува пряка зависимост, която се нарича психосоматична.

 

"Митове за болестите"

Игор Прокопенко

Д-р Сергей Бубновски