Представяме ви първи откъс от книгата на големия психолог и създател на семейните констелации, Берт Хелингер - Бизнес съвети - Успех в живота и професията. Може да купите книгата ТУК.

Що се отнася до времето, ние правим разлика между минало, настояще и бъдеще. Според тази представа времето тече от нашето минало през нашето настояще и оттам – към нашето бъдеще. И така, то идва от някакво минало, протича през това, което е било преди, преминава към настоящето, а от настоящето продължава към това, което ще се случи по-късно. Това означава следното: времето е оставило миналото зад себе си, то е тук и сега и се движи към това, което предстои. Това е линейна представа за времето. Според нея ние гледаме както назад, така и напред. В настоящето ние поглеждаме зад себе си и пред себе си. Нашият живот и нашите начинания от известно време са тук, при нас. Можем да се движим в тях, защото те вече са тук. Следователно ние се движим в тяхното настояще и в същото време в тяхното минало. Миналото живее в тях в момента. То все още е там, в тях, при това съвсем живо. В потока на времето то в никакъв случай не е изгубено. Миналото е основата, върху която може да се гради настоящето. От биологична гледна точка бихме могли да кажем, че миналото е коренът, от който се храни настоящето.

Past, Present, Future

Когато миналото в ролята си на основа започне да се пропуква, къщата, която е построена върху него, започва да се руши. След известно време тя ще се срути. Когато коренът на едно дърво започне да гние, то в крайна сметка ще рухне и заедно с него ще изчезне и бъдещето му. Няма да даде семена и плодове. После и самото дърво също няма да го има. Накъде гледаме, когато обмисляме своето начинание и успеха, който очакваме от него? На първо място, оглеждаме основите, за да знаем до каква степен те ще могат да поддържат сградата. Ще бъдат ли достатъчно устойчиви в дългосрочен план? Или в другия пример – оглеждаме основния корен. Все още ли е непокътнат, за да черпи вода от дълбините на земята, а дали и другите корени също могат да поддържат и хранят дървото и по този начин да му предоставят възможност да живее, да расте и да дава плодове? И вероятно трябва да бъдем реалисти и да проверим дали няма твърде много повреди в основите, за да поддържат къщата достатъчно дълго време, или дали кореновата система на дървото не е прекалено изгнила, за да го поддържа живо.

Family Constellation

Чрез семейната констелация става ясно колко здрави са основите на едно начинание, колко здрави са корените, за да го поддържат. Следователно най-напред трябва да се насочим  към това, което се е объркало в миналото и е довело до безпорядък. Когато излезе наяве, то ще покаже дали може да бъде поправено, приведено в ред, а също и дали предприемачът е в състояние и желае да го направи. Независимо дали има още малко време да се заеме с това, или е твърде късно. Освен това ще покаже дали има други възможности, например за ново начинание, може би дори с нови служители и нов проект. Тук вече можем да се насочим към бъдещето. На миналото му е позволено да си остане в миналото и ние сме освободени от старото бреме. Въпросът е могат ли предприемачите, които се намират в такова положение, да се освободят вътрешно от миналото, дали наистина могат да го оставят, за да не носят повече неговия товар, и по този начин да се преориентират към следващия проект, който им предстои, като му отдадат цялото си внимание. Какво се случва с бъдещето тогава? То вече въздейства върху настоящето, вече започва да го изпълва. Е, в такъв случай накъде тече времето?

Дали е минало, настояще и бъдеще едновременно? Можем ли да му позволим да свърши в настоящето и наистина да позволим на бъдещето да стане реално в настоящето? В известен смисъл ние се подчиняваме на времето. Но от друга страна, нещата до голяма степен са в нашите ръце.

Time

И така, накъде тече времето? Преди всичко – в нас самите. То ни служи, когато го приемаме така, както ни е дадено – минало, настояще и бъдеще. То ни поставя ограничения, когато му позволяваме. То ни издига над старите ограничения, когато гледаме напред заедно с него, а когато го оставим изцяло зад гърба си, то успешно ни подкрепя.

 

- Откъс от книгата "Бизнес съвети, успех в живота и професията" от Берт Хелингер

БИЗНЕС СЪВЕТИ, УСПЕХ В ЖИВОТА И ПРОФЕСИЯТА - БЕРТ ХЕЛИНГЕР