Един ден просто реших да се заема с моето тяло и не аз да му казвам какво е добре, а да се вслушвам в това, което то ми казва, че е добре за него.  Костите ми започнаха да ми говорят. Опитах се да променя малко по малко стойката на тялото си и когато усещанията за болка се променяха разбирах, че мога да продължавам по този начин. Така буквално си препостроих тялото. Станах по-висока, гърбът ми е по-изправен, от преди, нищо не ме боли вече. Това сподели авторката на книгата „Фейсформинг – гимнастика за лице. Упражнения за него и нея“ Бенита Кантиени в специално интервю за Издателска къща „Жануа‘98“.

Кантиени стига до разработения от нея метод, след като започва да се занимава с тялото си заради постоянните болки, които изпитвала. Тя сподели, че като дете е имала сколиоза.  На 6 години вече ѝ е забранено да прави почти всякакви упражнения, сложен ѝ е корсет. Главата ѝ също е била изкривена, постоянно на болкоуспокояващи, пробвала е всички възможни терапии. Най-добрият специалист ѝ е показал как да живее с това, което има. Искали са да премахнат едната тазобедрена става и едната скула, заключили са, че това няма лечение.

Рецептата за тялото е да се подредят костите по идеален начин според вашата матрица, според това какви хора сте вие и правейки това вие постигате оптимална структура на мускулите, сухожилията, фасциите и всичко.

Един ден реших, че това трябва да се приложи и за главата, сякаш да разтегна мускулите на лицето. Реших, че така мускулите ми ще бъдат по-опънати, лицето ми ще бъде по-свежо, така и стана. Започнах проучванията си през 1993 г., основах Кантиеника през 1997 г., когато написах първата си книга за тазовото дъно. Това е много по-различно от всичко, което сте виждали, става въпрос за преподреждане на тялото от стъпалата до темето, като не притискате гръбначните прешлени отгоре надолу, а изтегляте гръбнака прешлен по прешлен отдолу нагоре. Книгата беше огромен успех в Германия и всички немскоговорящи държави, с продадени хиляди копия. Тогава бях на 47 години, а сега съм на 70, споделя Кантиени.

Най-важното в нейния метод Кантиеника е стойката. Винаги става въпрос за стойката. Всичко е стойка, стойка и пак правилна стойка. Стойката може с 10 години да те подмлади или състари.

Това, което прави Кантиеника е, че всичко, което започва с лоша стойка, може да бъде обърнато. Не може да стоиш изгърбен на спирката. Без значение колко са ви скъпи дрехите, ако стоите така увиснали, всичко е някак тъжно и увисва.

Всички имаме някакви навици, нещата, които правим с тялото си без да забелязваме. Примерно има хора, които избутват брадичката си напред и те никога не се проверяват как изглеждат отзад, а имат огромни бръчки отпред и отзад на врата. А като е опъната напред шията, всъщност изкривява скулите. Или ако примерно правите гримаси пред огледалото, когато си слагате грима, естествено че цялото това нещо влияе.

Ако седите точно на средата на седалищните кости стойката ви ще бъде идеална.

Кантиени сподели, че все още се учудва от всички резултати, които могат да се постигнат чрез нейния метод: Могат да се изправят хиксообразни или криви крака, може да се оправят проблеми с тазовото дъно от всякакъв вид, можете да изправите гръбнака, можете да се избавите от „замръзнали“ рамене, от астма, рефлукс, мигрена, напрежение в главата, шум в ушите, скърцане със зъби, може да се промени местоположението на зъбите включително. Аз имах тахикардия, астма и всичко това се оправи, разказа тя.

Ако стоите изгърбени през цялото време, с корема напред, диафрагмата притиска хранопровода и това води до рефлукс.

По повод книгата „Фейсформинг“ и как трябва тя да се чете и прилага, авторката посъветва българските си читатели да прочетат книгата, като започнат от първата страница и да я изчетат до последната, а не да отидат директно на упражненията за конкретна зона, която ги вълнува. „Много е важно да разберете системата, осанката, позата. Може да ви се струва, че го знаете и го правите, но стойката е най-важното нещо, активирате мускулатурата. Много е важна връзката между врата и главата, след това работите върху рамката. 88% са стойка и 12% са упражнения. Не може само за лицето да работите. Трябва и с тялото. Това, което виждате отвън на лицето е само 33%, останалите 67% от мускулатурата е вътре и не е видима.

Самата Кантиени тренира 2 пъти седмично за цялото тяло, някои упражнения в леглото дори, като най-важното е да сте осъзнати през целия ден, защото навиците са много инатливи. И допълнително можете да правите упражнения за конкретни проблемни зони. Реално си препрограмирате навиците, всеки ден се прави нещо, дори стоенето в правилната поза е упражняване.

С тези упражнения много хора се избавиха и от депресия, защото когато тези мускули и нерви се стимулират, действа добре, а пластичната операция пречи на това, споделя Кантиени. Тя, разбира се, не е привърженик на пластичната хирургия, въпреки че не е моралистка и казва, че всеки може да прави с тялото си, каквото си реши. Само че ако вече веднъж сте се подложили на пластична операция, то нервите и мускулите на лицето ви са увредени и няма да можете да разберете и почувствате как да изпълнявате упражненията.

Методът Кантиеника може да направи много неща. Ако жените ме питат – аз им казвам, прави ви красиви, което е истина. Има няколко правила, които трябва да спазвате и едно от тях е, че ако ви кара да се чувствате красиви значи е вярно.

Кантиени обръща внимание на още нещо, сдържане на смеха си, т.е. не се смеем достатъчно силно. „Забравили сме как да се смеем, ако се смееш по стеснителен начин, то диафрагмата се свива и коремът се издува. Смейте се от сърце, с широко отворена уста, силно, над диафрагмата си, без да се подтискате. Същото е и с кихането“, обяснява тя.

Много жени остаряват заради шията си. Ние там имаме 8 слоя мускули. Исках да разбера откъде идва този проблем и установих, че много жени ползват специални възглавници, които масово се рекламират. Кантиени съветва всички, че трябва да се полагат много грижи за шията  и това ще кара лицето да изглежда добре. Никога не трябва слагате възглавница под врата, а под главата. Примерно вземете кърпа за ръце, сгънете я и я поставете под главата си. Като свикнете така, намерете подобна възглавница. Брадичката трябва да прави прав ъгъл с шията, главата не трябва да пада назад или напред, да е около 2 см. висока възглавницата.

  

Относно правилната поза за сън, тя коментира, че хората, които спят настрани предпочитат винаги едната страна. „Просто проверявайте врата си, тогава и гърба, и кръста ще са добре. Но не трябва да се сгушвате, а раменете да са едно над друго, трябва да свикнете, така тялото тренира и през нощта. Много важно е да не сгъвате талията“, каза Кантиени и сподели, че тя лично е експериментирала като си е лягала да спи с различни по размер възглавници и балончета, за да установи кои от тях са най-удобни за нея.

Бенита Кантиени в момента е на 70 години. Младите хора, и мъжете, и жените, ми казват, че съм пример за подражание, че нямам много бръчки, преди не го забелязваха, но сега го забелязват, казва тя. Хора на 35 години я питат дали има смисъл да започват едва сега да се занимават по нейния метод, на което тя отговаря, че е добре да я пипитат, когато са на 95 години, а дори и тогава ще им каже, че има смисъл да започнат.

Чуйте интервюто с Бенита Кантиени или вижте няколко нови упражнения от нея, които не са публикувани в книгата ѝ – от 18-та минута тук:

Прочетете откъс от книгата

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА С КЛИК ВЪРХУ СНИМКАТА: