ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА:

 • Не нанасяйте неразредени масла по кожата и лигавиците (с изключение на лавандула и чаено дърво с манука и канука, и то в отделни случаи).
 • Не превишавайте препоръчаните дозировки, особено ако още нямате опит в ароматерапията.
 • Проверете дали нямате алергия към дадено масло. Същинските алергични реакции към етерични масла са редки, но не могат да бъдат напълно изключени. За целта нанесете в областта на лакътната гънка 1 капка от избраното ЕМ, предварително разредено в 1-2 капки зехтин или друго базово масло. Следете за оток, зачервяване и сърбеж в следващите няколко часа. Леко парене и порозовяване на мястото е възможно да се наблюдава от някои масла, без това да е белег за алергична реакция. Друг начин да проверите чувствителността е като капнете 1 капка от маслото на носна кърпичка. Многократно през деня се вдишва дълбоко от аромата. Признаци на алергична реакция са кихане, хрема, сълзене и дразнене в очите.
 • При бременност (особено в първия триместър) и епилепсия използването на етерични масла не се препоръчва освен с конкретни показания, и то само за някои ЕМ. Дозировката се намалява наполовина.   
 • При сърдечносъдови заболявания, бронхиална астма, бъбречна недостатъчност, много възрастни пациенти към ароматерапия се пристъпва само след консултация с квалифициран ароматерапевт.
 • Вътрешният прием на ЕМ е допустим само в указаните дозировки за конкретни масла и само след консултация с лекар ароматерапевт.
 • Ароматерапевтичният курс не бива да продължава повече от 3 седмици.
 • Цитрусовите масла (лимон, портокал, грейпфрут, мандарина, бергамот) са фототоксични. Никога не ги нанасяйте по откритите части на тялото преди излагане на слънце.  
 • За бебета до 12-месечна възраст може да се използват ограничен брой ЕМ, като лавандула, чаено дърво с манука и канука, римска лайка. За масаж или вана е необходима само 1 капка ЕМ, разредена съответно в 1 с. лъж. базово масло или 20 мл мляко. 
 • От 1 до 5-годишна възраст може да се ползват по 2 капки за масаж или вана. В аромадифузия се позволяват повече масла – портокал, сребърна ела, евкалипт, нероли, фенхел и др.
 • От 6-годишна възраст може да се ползват повечето от маслата, като дозировката е наполовина спрямо тази за възрастни.
 • Етеричните масла се съхраняват само в оригиналните си флакони (с капкомер) на тъмно, недостъпно за деца място! Цитрусовите масла може да се съхраняват в хладилник.

Ароматерапията може да се използва както самостоятелно, така и съвместно с други неконвенционални (рефлексотерапия, масаж, Су Джок, фитотерапия, акупресура и др.) и конвенционални лечебни методи. Нещо повече – някои ЕМ (лимон, лавандула, босилек, чаено дърво и др.) дори увеличават бактерицидния ефект на антибиотичната терапия, ако се прилагат съвместно. По отношение съчетаването на ароматерапията с хомеопатичното лечение съществуват крайно противоположни становища. Няколко съвременни клинични проучвания показаха, че дори прилагането на ментово масло не компрометира хомеопатичната терапия. Това се потвърждава и от моята ежедневна практика като холистичен лекар, прилагащ съвместно двата терапевтични подхода.      

Primum non nocere – „Преди всичко не вреди!“. Не бива да забравяме заръката на Хипократ дори когато говорим за етерични масла. За ефективността на ароматерапията съществена роля играе дозировката. Винаги трябва да помним, че те са силно концентрирани. Практическият опит показва, че малките дози могат да предизвикат значително по-силен ефект особено ако проблемът е от психо-емоционално естество. Основно правило в ароматерапията е: „повече не винаги е по-добре“ или „по-малкото е повече“. Използването на неразредени масла и големи дози от тях също така крие риск от алергизиране.

От първостепенно значение за постигане на терапевтичен ефект и безопасно приложение на етеричните масла са произходът и качеството им. За съжаление, на нашия пазар има многобройни продукти, разпространявани като „ароматерапия“. Но голяма част от тях съдържат синтетични аромати и други замърсители, или са от некачествени етерични масла. Само когато използвате чисти, медицински клас масла, може да разчитате на терапевтичния ефект, описан в справочниците по ароматерапия. Истинските етерични масла имат незабавен ефект върху физиологичните функции, настроението, самочувствието.

Терапевтичният/медицински клас етерични масла са 100% чисти и напълно естествени. При извличането им не се използват органични разтворители и нямат синтетични добавки. Изходните суровини за тяхното производство са с доказан произход. Чистотата им е подложена на строг качествен контрол по време на целия производствен процес и те преминават през прецизни лабораторни анализи.

Органични/био етерични масла се извличат от растения, отговарящи на стандартите на биоземеделието, и се подлагат на регулярни проверки за това.

Ароматерапевтичен клас масла – представляват смеси от естествени и синтетични компоненти.

Търговският клас етерични масла са резултат от вторична дестилация. Получават се нискокачествени масла или към тях се добавят/отстраняват определени вещества за корекция на аромата или, за да станат по-безопасни.

 

„10 за всеки дом - хомеопатия и етерични масла“

Д-р Мариян Иванов

Д-р Даниела Карабелова