Понеже ние в „Жануа'98“ вярваме в това, че празниците са само повод да си напомним, че всеки ден трябва да се празнуваме едни други, продължаваме тематично с предложения за ценен подарък за вас или някоя любима дама през цялата седмица. ???? Днес ще ви потопим в отношенията между партньорите с книгата "Обичай себе си, без значение с кого си" от авторката Ева-Мария Цурхорст.

Нашето великодушие бързо отстъпва на алчността. Противоречията между страстната любов и изгарящата ненавист – съзнателно или неосъзнато – терзаят душата, захвърлят я от една към друга крайност, предизвикват постоянна мъка. От една страна, иска ти се да избягаш от всичко и всички, а от друга – постоянно те обзема безпокойство за околните. Понякога в душата ти кипи и търси изход гневът, но възпитанието ти не позволява на бурните чувства да избухнат навън. Понякога жената бленува неудържимата страст, но майчиният инстинкт прозаично й напомня за необходимостта да носи отговорност за постъпките си. Мъжът често мечтае за свобода и любовни приключения, но запазилото се у него дете иска постоянна грижа, вкусен обяд и изгладени ризи. Опитвайки се да намерим щастието в отношенията си с партньора, ние всъщност търсим хармония и равновесие в себе си, но тези главни съкровища са скрити в нас под обвивката на вътрешно напрежение.

Различни видове връзки

Чувствата се натрупват и остават като затворени в клетка. Това се получава, защото откъснатите от някогашното ни единно „аз“ части от личността, без да са получили необходимото „подхранване“, са започнали да се борят помежду си в нашето съзнание. В душата настъпва пълна неразбория, заради която се губи всякаква ориентация в живота. За съжаление, ние не осъзнаваме, че за липсата на душевен покой и щастие са виновни не външните обстоятелства, а изключително вътрешният хаос. Ние трескаво се стремим да намерим своята „по-добра половинка“, голямата любов, онзи, единствения, заради когото уж сме създадени и хвърляйки се във водовъртежа на нова връзка, с нетърпение очакваме постигането на дългоочакваната хармония. В дълбините на душата си ние все се надяваме да намерим изцелението в партньорството си с друг човек, способен да ни допълни, да ни направи по-силни, да ни помогне да постигнем с душевен покой.

Правилен партньор=душевен покой

Истинската любов живее по съвсем различни закони. Ние пазим в тайна новата любов – тя противоречи на обществения морал. Всички наши комбинации всъщност преследват една цел – да пуснат на свобода онази част от собственото „аз“, която толкова дълго е била потискана. Работейки интензивно и безпощадно над себе си, ние достигаме до нови пробиви и в отношенията с партньора, откриваме все нови дълбини на нашата любов, придобиваме вътрешна свобода и преживяваме прилив на сили. Когато почувствате, че сте узрели за детайлен самоанализ и саморазобличаване, ще започне някаква промяна у вас. Почти незабележимо ще започнете да усещате повече мекота, доброта, повече ще съчувствате на другите хора. Работейки постоянно над себе си, ще се учудите на промените във вашия мироглед и ще разберете: негативните качества, „убили“ вашите отношения, в действителност ви разчистват пътя към истинската любов. 

- Откъс от книгата "Обичай себе си, без значение с кого си"

Обичай себе си, без значение с кого си

 

 

Очаквайте всеки ден до 14 март - по една книга от рубриката ни #ЖануаЗаНея. А всичките ни предложения вижте тук https://www.janua-98.com/zhanua-za-neya ????????