Започваме със специфичното заглавие -  „Моята любовна история“.

Въпреки че парченце по парченце „блестящият“ живот на поп дивата Тина Търнър се разпада, тя без срам и скрупули разказва за несгодите и обратите в своя живот – инсулт, бъбречна недостатъчност, рак и други болести. Макар тези премеждия, които обикновено поставят човек на ръба и му отнемат всичко, което някога е имал и градил, любовта ѝ върви силно между редовете на тази книга.

„Моята любовна история“ е изпълнена с уроци, които да те научат как да живееш в големия свят без да си „очукан и прeвит“.

Първият урок е, бягайте от змии. Родена Анна Мей Бълок, в Нътбуш, Тенеси, през 1939 г., момичето от страната, което ще се превърне в икона за ритъм и блус, рано научава, че когато змия вдигне главата си, е време да бяга. „Нещо винаги ми казваше кога да тичам“, пише Тина в пролога към „Моята любовна история“.

В автобиографията има друга любовна история, разбира се, тази, която феновете знаят, бракът ѝ с Айк Търнър, за когото Тина пише „в този момент от живота си съм прекарал далеч повече време без Айк, отколкото с него. Авторът излиза от тези страници като самоосъзнаващ и гладен за знания и опит, към които се стреми, независимо от обстоятелствата. Мислите за Айк в началото са спонтанни, образът му настоява за внимание. Певицата си спомня за ужаса, който настъпва след сватбата им – дели покрива на имението на съпруга си в Ел Ей заедно с три любовници, всяка на име Ан - „Той трябваше да запомни само едно име.“ Тина Търнър без срам разказва за целия тормоз, който е понасяла – душене с колани, счупена челюст – чрез тази съкровена изповед певицата призовава читателите си да не мълчат, да се опълчат, да избягат, защото никой не е роден за това, никой не го заслужава.

                                             

И това ни отвежда до втория урок от „Моята любовна история“, който е да внимаваме. Тина търси своята възможност да избяга, когато Айк заспива, изтощен след поредния побой, тя грабва най-важното, връзва шал на главата си, и се промъква в най-тъмните улички, за да стигне до хотел, мръсна и опръскана с кръв, само с 36 цента и кредитна карта в джоба си. Тина Търнър вдъхновява жените, които са преживели същото като нея. На един от концертите се чува от тълпата: „Дойдох, защото търсех смелост да напусна човека, който ме малтретира. Тази вечер намерих тази смелост.“

В автобиографията всъщност няма много за музиката. В разказа си приносът на Тина към рока е комбинация, както от силата на нейната личност, така и вокалната сила. В няколко глави тя описва как е издала своя отличителен стил в два от най-големите си хитове “Proud Mary” и “What’s Love Got to Do With It?”

Колко от  почитателите ѝ обаче знаят, че поп дивата е запален читател на Данте, както и „любима леля“ на Кийт Ричардс и практикуваща Будизма дълго време?

 

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА С КЛИК ВЪРХУ СНИМКАТА: